Špenátový prívarok
Špenátový prívarok

Klasický špenát alebo špenátový prívarok videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 17. februára 2024

Chutné, veľmi jednoduché a rýchle jedlo. U nás doma tomu vravíme "slovenský špenát" :-) Človek ho pozná ešte z detstva, no možno každý Zobraziť celý popisChutné, veľmi jednoduché a rýchle jedlo. U nás doma tomu vravíme "slovenský špenát" :-) Človek ho pozná ešte z detstva, no možno každý trošku ináč. Toto je moja verzia, takto ho pripravujem doma ja.
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

Klasický špenát alebo špenátový prívarok (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

500 g čerstvý
2 ks
200 ml
cca 200 ml
1 PL
1 KL
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Na drobno nakrájanú cibuľu zosklovatíme na oleji. Následne pridáme postupne všetok špenát, trochu osolíme a necháme zakryté na menšom plameni, kým celkom nezmenší svoj objem a pustí si aj vlastnú šťavu.

  2. 2

    Ku špenátu nalejeme 2 dl vody, fakt nie veľa, lebo treba myslieť na to, že samotný špenát zahustí prívarok. Potom pridáme strúhaný cesnak, rascu (ja dávam 1 KL) a soľ. Takto necháme variť až do mäkka. Hotové rozmixujeme do hladka a prilejeme v 2 dl mlieka rozhabarkovanú múku. Napokon celé spolu ešte povaríme zo 10 minút. Kto chce, pridá namiesto mlieka smotanu na varenie, to je už na vás.

  3. 3

    Prívarok je veľmi chutný. Podávať k nemu môžeme na tvrdo varené vajíčko, volské oko, alebo pečený párok atď . Veľmi chutný je len s chlebom, alebo aj s varenými zemiakmi, komu ako chutí. Prajem dobrú chuť !

    Klasický špenát alebo špenátový prívarok (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

anastaz
Moja babka ma pred desiatkami rokov naučila nezahusťovať špenát múkou, ale do mlieka nakrájala rožok a pred mixovaním to šupla do špenátu, rozmixovanú zmes ešte krátko povarila a bolo hotovo. Naučil som to aj moje deti a tie svoje svokry... 😃
1x jerica
kucharka
@anastaz (19.2.2024 22:33)
Veď ten rožok bol tiež z múky, nie? Ono to bude to isté…
Len tak mimochodom : koľko že máš svokier? 😂

Ja sa múky "nebojím" :-)) a niekedy tiež zahusťujem múkou, ale v tomto prípade ( ako vo väčšine prívarkov ) špenát varím s postrúhaným zemiakom.
Každý má svoj obľúbený recept. @cesminaz dobre si navarila, aj u nás je špenátový prívarok obľúbený.
anastaz
@kucharka Tiež sa nebojím zahusťovať múkou. Ani som mojím komentom nechcel povedať, že recept nie je dobrý. Naopak, robím ho podobne, akurát som nedával rascu. Ale zajtra sa chystám špenát robiť, tak tam tú rascu dám. Len som sa snažil ukázať aj na trochu iný spôsob zahusťovania.
Svokru som mal len jednu. Rovnako aj moje deti po jednej. Čo je na tom na smajlíka?...
cesminaz
@anastaz (19.2.2024 22:33)

Nepoznám spôsob, ktorý spomínaš. Ja zahustujem prívarok takto klasicky s 1pl múky. Zahustovanie múkou má aj svoj význam a to, že špenát a tekutina sa spoja v jemnú hladkú, krémovú masu, a nebudú zvlášt plávať🙂 Ale každý si urobí prívarok podla svojej chuti, nikoho kritizovať nemienim🙂 S tou rascou odporúčam vyskúšať, dávam ju do každého prívarku, dá jedinečnú príchuť. Pekný deň.
cesminaz
@kucharka (20.2.2024 09:03)

Ahoj milá @kucharka 🙂
Ja zahusťujem vždy takto s múkou. Jedine ak niekto z nás drží nejakú diétu, alebo má problém s lepkom, tak zvyknem najemno nastrúhať zemiak, alebo zahustiť miesto múky škrobom. Ešte zvyknem občas do žihlavového špenátu použiť kukuričnú múku na zahustenie🙂 Čiže vždy záleží od okolností, ale uprednostnujem klasiku, ale pravdaže dávam len minimum múky, len presne tolko čo trochu zahustí, poprípade spojí jedlo vhladkú masu. Vdaka za komentík, príjemný den.
kucharka
@anastaz (22.2.2024 14:16)
Nedorozumenie to je… ani ja som nekritizovala :-))
A s tými svokrami, už to chápem, ty si myslel aj svokry tvojich detí. Zdalo sa mi to vtipné. Pekný deň prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia