Špenátový prívarok
Špenátový prívarok

Špenátový prívarok so strateným vajíčkom

Zuzana Sisáková
šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno & Tapas v Poprade, spoluautorka projektu LadyChef, 2. mája 2022
Špenátový prívarok so strateným vajíčkom
Foto: Zuzana Sisáková
4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

500 g
2 ks
1 ks
200 ml (na šľahanie alebo na varenie)
200 ml
4 strúčiky
1 PL
4 ks
30 ml




Postup

  1. 1

    Žemle nakrájame na menšie kocky a zalejeme trochou mlieka. Necháme zmäknúť.

  2. 2

    Na rozpustenej masti osmažíme nakrájanú cibuľu do zlatohneda. Pridáme roztlačený cesnak, krátko opražíme aby nezhorkol, a hneď pridáme rozmixovaný čerstvý špenát.

  3. 3

    Špenát podlejeme smotanou. Žemľu v mlieku roztlačíme vareškou a pridáme do špenátovej zmesi. Premiešame, prilejeme zvyšok mlieka a ak treba, aj trochu smotany. Dochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.

  4. 4

    Stratené vajce: Liter vody s octom necháme zovrieť, urobíme v nej vareškou vír a doň vlejeme vajíčko, ktoré sme rozbili do šálky alebo malej misky. Necháme vrieť tri minúty a vyberieme dierkovanou naberačkou. Postupne tak uvaríme po jednom všetky vajíčka.

  5. 5

    Špenátový prívarok podávame so strateným vajíčkom a môžeme pridať aj uvarené zemiaky.

Diskusia k receptu

zolik
@cesminaz (6.5.2022 20:39)
Ty to nechápeš. To ma byť zážitkové. Teda zážitkový privarok. Osobne by som teda mala obrovský zážitok keby mi takýto špenátový privarok naservirovali v reštaurácii 😂😂😂

cesminaz
@zolik (6.5.2022 21:06)

Zážitok za ktorý si zapýtajú určite peknú cenu🙂 Ok, viem že reštaurácie chcú vyniknúť jedlom, aby boli jedlá iné, výnimočné... No ale uvariť takúto extra verziu špenátového prívarku vyžaduje veru fantáziu😅 Mali by to nazvať inak.
cesminaz
@zolik (6.5.2022 21:06)

Počkaj už viem ako to je to myslené!!!
Ku špenátovému prívarku je vela ludí ako aj my, chlieb alebo pečivo. A tu v tomto recepte už máš rovno pečivo zamiešané v prívarku👍 Nemusíš ani hrýsť, stačí hltať😂😂😂 Tento zážitok treba cítiť a vychutnať si ho.
haji
@cesminaz (6.5.2022 21:26)
Je možné, že název pokrmu někdo učesal, bůhví jak se to jmenuje na jídelním lístku výše zmíněné restaurace. Tolik super moderních slov v záhlaví a takový úlet v názvu jídla? Divné...
cesminaz
To je špenátový prívarok so stratenými žemlami 😆😅 Vajíčko jasne vidno, ale žemle treba hladať🤣🤣🤣
zolik
@cesminaz (6.5.2022 22:33)
To je tá Zážitková reštaurácia. Máš mať zážitok z toho že budeš hľadať stratené žemle ale stratené vajco vidíš hneď 😂
frezia68
@zolik (6.5.2022 22:23)

Ja som v Prešove a zážitkovú reštauráciu nemáme ( aspoň nepoznám ) a myslím,že sa bez nej zaobídeme. Ale možná je to nový trend,tak nebudem autorku receptu urážať a možná vymyslí aj iné recepty.Ja varím prívarok takto...mrkvovo-hráškový a mám ho rada. Nech každý varí tak,ako mu chutí.


zolik
@frezia68 (7.5.2022 00:02)
Prepáč Mila Frezia. Som sa domotala. Som myslela že PO je Poprad. Už viem že Poprad PP a Presov PO. Už to nedomotám do život. Na moju obranu, od 1985 nie som v kontakte s ŠPZ - tkami SK.
Tak toto je pekný privarok na krásnom tanieri.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia