Jahňacie mäso
Jahňacie mäso

Güveç - turecký guláš v keramickej nádobe videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 16. novembra 2021

Güveç je výborné, veľmi jednoduché turecké jedlo, pripravované v rúre. Bez väčšej námahy a bez zbytočného riadu ;-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/11/guvec-turecky-gulas-v-keramickej-nadobe.html?m=1

4-5
porcie
90 minút
na 170 °C
Güveç - turecký guláš v keramickej nádobe (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

800 g
2-3  ks (podľa veľkosti)
4-5 ks
2 ks
2 ks
1 ks
50 g (82 %-né)
25 ml
1 KL
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Zeleninu pokrájame na stredne veľké kusy, okrem cibule, tú pokrájame na menšie kocky. Mäso taktiež pokrájame na kúsky. Ja som použila stehno, takže som okrem mäsa dala aj 2 malé kosti pre lepšiu chuť :-)

  2. 2

    Do keramickej nádoby dáme najprv len mäso a cibuľu, ktoré zmiešame so soľou, mletou paprikou a oreganom. Potom pridáme baklažán, zemiaky, papriku a trocha to celé premiešame. Celé trocha uhladíme a poukladáme na vrch paradajky. Trocha aj paradajky osolíme, popolievame olejom a naukladáme plátky masla. Kto chce si môže posypať aj chilli/pul biber.

  3. 3

    Pečieme vo vopred predhriatej rúre na 170 °C odokryté, ale len dovtedy, kým sa obsah nádoby celkom neprehreje. Keď už obsah začne po okrajoch pomaly škvrčať, zakryjeme keramickú nádobu pokrievkou. Buď použijete keramickú alebo obyčajnú pokrievku. Od doby zakrytia necháme piecť cca 1,5 hodiny. V keramike sa to pečie pomalšie a trocha dlhšie, než na plechu :-)

  4. 4

    Jedlo je naozaj veľmi chutné, pripomína guláš? Podávať k nemu môžete klasicky len chlieb, alebo ryžu či bulgur pilav. Prajem dobrú chuť !

    Güveç - turecký guláš v keramickej nádobe (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

cesminaz
Dakujem velmi krásne všetkým za milé komentáre a nahliadnutie :-) Som velmi rada, že sa vám aj takéto velmi jednoduché jedlo páči. @silvia16 verím, že vám bude chutiť :-) Ja sa chystám spraviť znova Güveč v sobotu, deti si ho vyžiadali😊 @pivonka u turkov je zvykom používať baklažán do takýchto gulášovitých jedál, je to velmi dobrá kombinácia ;-) Prajem príjemný deň všetkým!
zojenka
Vyborny recept z jedneho hrnca, ten baklažan ma zaujal. Keramicky hrniec ale nemam, môžem to dať do liatinového? Už je v KK.
cesminaz
@zojenka (17.11.2021 10:02)

Som rada, že sa recept páči. Podla mňa kludne môžeš dať aj do liatinového ked nemáš keramický :-) Ja som si minulý týždeň kúpila jeden väčší aj s pokrývkou, tak ho idem cez víkend hned aj vyskúšať ;-)


1x haji
kvakac
Musím sa ešte spýtať . Vodu si tam nedala? Ma to dosť šťavy - to ta zelenina pustila toľko šťavy?
1x haji
cesminaz
@kvakac (18.11.2021 04:21)

Ano presne tak, všetká šťava čo vidíš je len zo zeleniny :-) To je na tomto jedle to jedinečné. Všetko na sucho vložíš do hrnca a ako zázrakom máš nakoniec plný hrniec šťavnatého jedla😉😅
kvakac
@cesminaz (18.11.2021 05:21)

Tak som to skúsil. Keramické - rímske hrnce sa pred pečením dajú do vody na pol hodinu. Teda pri pečení pustia vodu a nemusí sa pridávať do hrnca voda. Ja som to robil v liatinovom hrnci a ten vodu odparuje, tak som tam pridal asi 2dcl vody. Teda potom bola šťava ako na tvojich záberoch. Takto mám ja skúsenosť s liatinovým hrncom v rúre. No ale k receptu - je to fantázia. Jednoduché a veľmi chutné, tak som si recept uložil na USB kľúč. Nech sa aj oči popasú.


kvakac
@mijaita (20.11.2021 12:19)

Áno. Bol som hlavne zvedavý čo ten baklažán v tom akú chuť spraví. Bol som milo prekvapený, aké je to dobré. Mám zas novú skúsenosť, ktorú využijem aj na iné jedla.
mijaita
@kvakac (20.11.2021 15:03)

Bezne baklazan pouzivam mam ho rada, nad tim jsem se ani nepozastavila. Dzuvec uz jsem varila nekolikrat, tesim se na tenhle moc! Mam takovy keramicky rendlik, v tom pecu, neni veliky, je s poklickou. Take pak pridam fotku :-)
mamec
Je to naozaj veľmi chutné, ja som ešte pridala aj pár strúčikov cesnaku. Dokonca manžel neofrflal ani papriku a paradajky. A on varenú zeleninu nemá veľmi rád.
cesminaz
@kvakac (20.11.2021 12:13)

Milý @kvakac dakujem ti velmi pekne za tvoju odozvu aj s opisom tvojej skúsenosti, určite sa niekomu zíde👍 Velmi ma teší, že si bol s jedlom spokojný a že chutilo🙂 Ja som tiež robila včera na večeru Güveč v mojom novom hrnci- bol výborný! Ešte raz vdaka za komentík a pekný deň!


1x kvakac
violeta
Ja keď vidím v recepte baklažán, hneď ho chcem vyskúšať 😅
Robila som z prednej nohy, nie je na nej veľa mäsa, ale vďaka zelenine mám plný hrniec, rafinované jedlo. Ďakujem @cesminaz , chutilo nám 😋