Jahňacie mäso

Güveç - turecký guláš v keramickej nádobe (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Güveç je výborné, veľmi jednoduché turecké jedlo, pripravované v rúre. Bez väčšej námahy a bez zbytočného riadu ;-)

4-5
porcie
90 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Zeleninu pokrájame na stredne veľké kusy, okrem cibule, tú pokrájame na menšie kocky. Mäso taktiež pokrájame na kúsky. Ja som použila stehno, takže som okrem mäsa dala aj 2 malé kosti pre lepšiu chuť :-)
  2. Do keramickej nádoby dáme najprv len mäso a cibuľu, ktoré zmiešame so soľou, mletou paprikou a oreganom. Potom pridáme baklažán, zemiaky, papriku a trocha to celé premiešame. Celé trocha uhladíme a poukladáme na vrch paradajky. Trocha aj paradajky osolíme, popolievame olejom a naukladáme plátky masla. Kto chce si môže posypať aj chilli/pul biber.
  3. Pečieme vo vopred predhriatej rúre na 170 °C odokryté, ale len dovtedy, kým sa obsah nádoby celkom neprehreje. Keď už obsah začne po okrajoch pomaly škvrčať, zakryjeme keramickú nádobu pokrievkou. Buď použijete keramickú alebo obyčajnú pokrievku. Od doby zakrytia necháme piecť cca 1,5 hodiny. V keramike sa to pečie pomalšie a trocha dlhšie, než na plechu :-)
  4. Jedlo je naozaj veľmi chutné, pripomína guláš? Podávať k nemu môžete klasicky len chlieb, alebo ryžu či bulgur pilav. Prajem dobrú chuť !
  5. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube