Ťahaná štrúdľa

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 2. októbra 2019     Dĺžka videa: 5 minút 26 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Pravá ťahaná štrúdľa. Naučte sa ju robiť s nami

Pripraviť domácu ťahanú štrúdľu nie je žiadna veda. Nevadí ani potrhané cesto a bude ako od babičky. Vyskúšajte to a už ju budete robiť iba doma.

Suroviny

Na cesto:
125 g
125 g
1/2-1 ČL
4 PL
125 ml
Plnka:
450-500 g mletý
2-3 PL
4-5 ks nastrúhané
1 pohár (zavárané)

Postup

  1. 1

    Zmiešame hladkú múku s polohrubou múkou.

  2. 2

    Prilejeme vodu, olej a primiešame trošku soli.

  3. 3

    Rukou vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do mikroténového vrecúška a necháme ho 2 hodiny odstáť.

  4. 4

    Na stôl dáme čistý obrus. Pomúčime ho, aby sa cesto na obrus nelepilo.

  5. 5

    Cesto vyberieme, pomúčime a rozvaľkáme na širšiu plochu. Potom cesto rukami zo spodu vyťahujeme až do veľkosti stola.

  6. 6

    Na cesto nasypeme mletý mak zmiešaný s cukrom podľa chuti.

  7. 7

    Na mak navrstvíme strúhané jablká a višne.

  8. 8

    Hrubé cesto po okrajoch odstránime a pomocou obrusu štrúdľu zrolujeme. Pozrite vo videu.

  9. 9

    Dlhú štrúdľu rozkrojíme na dve kratšie. Na stôl položíme papier na pečenie a štrúdle naň prerolujeme. Štrúdle aj s papierom na pečenie prenesieme na plech.

  10. 10

    Štrúdle potrieme olejom a pečieme 10 minút na teplote 220 °C.




Diskusia k videoreceptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Nemá sa ten sáčok znútra trocha olejovat? Ďakujem za odpoveď. Inak už mám mak kúpený, mlynček na mak ma čaká aj s robotom na poste, višne sú v alkohole, obrus nachystaný a hurá idem na to. Makovu milujem a orechovu s tvarohovým srdiečkom tiež.
Vymazať
Cesto sa môže nechať odstáť aj v naolejovanej miske prikrytej fóliou.
Tento recept mám odskúšaný, robila som už viac krát, a podaril sa aj prvý krát aj keď som pred tým nikdy ťahanú štrúdľu nerobila. Netreba sa báť. Vďaka pani Gabiky už aj ja robím túto dobrotu.
Vymazať
Veľmi pekne ďakujem pani Gabike i pánovi Jožkovi za úžasný videorecept... Taká príjemná atmosféra z monitoru sálala, že som sa celý čas len usmievala a usmievala. Ťahanú štrúdľu som chcela vyskúšať už veľmi dávno, - po tomto zhliadnutí už váhať nebudem. Ďakujem veľmi pekne. A neskutočne by som sa tešila, keby pribudlo viac regionálnych receptov, - a keby boli všetky na sladko, bolo by to skvelé.
Vymazať
Som prekvapená, že cesto nebolo potreté rozpusteným maslom , aj náplň pred zrolovaním zvyknem ešte pokvapkať maslom. Ale vyzerá dobre.
Do cesta sa nepridáva vajíčko?
Vymazať
No paráda. Pripomína mi našu mamu, tá ťahala trúdľu na velikánskom stole na tenúčko.... na kraj pod cesto podložila noviny, ak sa dali čítať, bola štrúdľa vytiahnutá dosť. Jej recept bol bez oleja, do vody pridávala ocot. Učila nás, že cesto sa musí z misy rukou vyťahovať a plieskať späť o misu, kým sa neodlipealo od misy aj od ruky, a to trvalo.... Potom rozdelila na bochníky, tie na doske pozakrývala nahriatymi kastrólikmi a nechala odpočinúť. Vytiahla, posypala makom (orechami, tvarohom, alebo opraženými kúskami žemle ak robila jablkovú. Jablká vždy! strúhala priamo na ten mak, lebo tak ostali nadýchané a štrúdľa dola vysoká. Na ne pár hrstí práškového cukru, pokvapkala maslom a už len rolovať.
Roboty ako na kostole,, prriznám sa, že som prekvapená, že to ide aj ľahšie. Vyskúšam.
1x anka246
Vymazať
Tak uz si na nej pochutnavame.
Miesto maku som ale dala orechy a hrozienka. Je to moja prva tahana strudla, a aj ked skusene “strudliarky” povedia, ze nieje vzhladovo pekna, pre mna je nadherna :-)))
Jasne, ze som ju nevytiahla na taku velku ako pani vo videu, zacala sa mi trhat, ale aj tak to bol celkom uspech. Dala som viac cukru a piekla som ovela dlhsie ako 10min.
Dakujem za recept, urcite sa bude opakovat, az dokedy nebude na jednicku.


Vymazať
Pridala som fotky a komentar v starej verzii... preco sa, prosim, neukazuje v komentaroch?
( ukazuje sa iba pod receptom... )
Vymazať
Mňa tiež tento recept veľmi zaujal, mama pestovala mak a aj biely a cesto tiež ťahala, štrúdle boli parádne. V podaní pani Gabiky to ide raz dva, stojí za to vyskúšať. Pozrela som si aj Vašu stránku o pestovaní maku, nech sa Vám darí, ďakujem za recept. Poklona @kucharka , super, dúfam, že sa aj mne podarí. :)
Vymazať
Mňa tiež tento recept veľmi zaujal, mama pestovala mak a aj biely a cesto tiež ťahala, štrúdle boli parádne. V podaní pani Gabiky to ide raz dva, stojí za to vyskúšať. Pozrela som si pani Gabika aj Vašu stránku o pestovaní maku, nech sa Vám darí, ďakujem za recept. Poklona @kucharka , super, dúfam, že sa aj mne podarí. :)
Vymazať
Znova som robila štrúdlu podľa tohto receptu, je super. Znova s orechami a jablkami. Ďakujem za recept.