Orechový závin

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 14. decembra 2018     Dĺžka videa: 3 minúty 21 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Klasický koláč, ktorý určite poznáte. Viete ho urobiť?

Orechový koláč inšpirovaný závinom od používateľky Cesminaz. Pôvodný recept nájdete na www.varecha.sk/69525. Orechový závin vo videu, zvládol (ako-tak) aj náš dramaturg, keď chcel vyskúšať natočiť pre TV Varechu nejaký videorecept, síce sám uznal, že asi precenil svoje schopnosti pri miesení cesta, ale pozrite ako to nakoniec dopadlo...

Suroviny

600 g
100 g
100 g
1 ks
2 PL
cca 2,5 dl
30 g čerstvé
0,5 KL
Plnka:
500 g mleté
podľa chuti
2 bal
1 KL
z 1/2 citróna
3 dl
100 g
Na potretie:
1 ks
1 PL

Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku, cukor, sol a premiešame lyžicou. Potom pridáme dopoly spustené maslo, vajce, jogurt a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 1 kl cukor + 30 g droždie. Tých zvyšných 0,5 dl mlieka pridáme podla potreby pri vypracúvaní. Má nám vzniknúť polomäkké, trocha lepivé cesto. Cesto ešte pomocou trošky múky párkrát vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a dáme na teplé miesto cca 1 hodinu kysnúť.

  2. 2

    Kým cesto kysne si pripravíme plnku. Do jedného hrnca dáme zovreť 3 dl mlieka a 100 g masla. Ked sa už mlieko začalo variť, pridáme orechy, 1 kl škoricu a nastrúhanú kôru z pol citróna. Premiešame a spolu pár minút povaríme, aby orechy napučali. Ked už viac nehustne, pridáme cukor podla chuti a aj s tým zo 5 minút podusíme. Nakoniec necháme plnku vychladnúť.

  3. 3

    Ked cesto nakyslo, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na 2 časti. Obe časti len zlahka sformujeme do bochníka. Bochník vyválkame na hrúbku 5-6 mm a natrieme plnkou. Treba si ju presne rozdeliť. Cesto stočíme do závinu a dáme na plech s papierom. Záviny necháme zakryté utierkou ešte 25-30 minút podkysnúť.

  4. 4

    Ked záviny podkysli ich natrieme žltkom, ktoré sme len zlahka premiešali s olejom. Po natretí, vidličkou urobíme na vrchu závinu pásikavý vzor a ihlou urobíme do závinu zopar dierok, treba závin celkom až na spodok prepichnúť. Nakoniec som závin takou "lopatkou na halušky" pozakrajovala. Zakaždým som ju namočila do oleja a stlačením závin prekrojila až na spodok. Záviny dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Po 20-ich minútach položíme na koláč alobal a takto dopečieme ešte 15 minút. Dokopy sa pečie 35 minút. Ale radšej si to sledujte a ak treba, predlžte čas o 5 minút. Po 20-ich minutách je závin už zlatistý, preto sa dopeká s alobalom na vrchu.

  5. 5

    Horúci závin potrieme kúskom masla a necháme vychladnúť. Závin môžte rozlámať, ale aj pekne nakrájať :-)

  6. 6

    Prajem dobrú chuť :-)




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Krásny závin si upiekla . Chcem sa spýtať skadiaľ máš to rezátko ?, je tam kúsok ho vidieť v bode 4 a obrázok č. 4 . ďakujem.
Vymazať
Ořechový závin dělala moje babička i maminka. Tvé ořechové záviny jsou kouzelné! Fotopostup jako když bičem mrská, fota jako ze žurnálu. Krásný recept, šikovné ruky! Děkuji za receptík. Někam se schovám a počkám až dodupká @Zolik , moja druhá trúbová polovička.
Vymazať
@Luwinka je to rezátko,sekátko,alebo lopatka :-) či ako sa to vlastne volá,ako som už spomínala "z halušiek/z nokedlí" :-) Toto je už poriadne staré,bolo este mojej mami.Má už zo 30 rokov :-) @Haji zlatá,dakujem pekne za tvoj milý komentík :-) potešil ako vždy.
Vymazať
Krásne záviny, už som piekla niekoľko krát podľa Tvojich receptov a nikdy nesklamali. Si nevyčerpateľná studnica výborných kysnutých koláčov. Kde berieš toľko nápadov a inšpirácii? Nemám toľko orechov aby som skúsila orechový závin, tak použijem mak. ďakujem za ďalší krásny recept.
Vymazať
Skutočne. V kysnutých koláčoch nemáš konkurenciu. Ďakujem, že si ma aj mňa priučila práci s kysnutým cestom. Už aj moje sú väčšinou super. Ale od Tvojej šikovnosti mám ešte ďaleko. Hlavne buď zdravá.Prajem pekný deň.
Vymazať
aj ja by som dala dvojaké plnky, lebo tolko orechov na jeden koláč je podľa mna luxus. ukladám do kk, tvoje recepty sú na nezaplatenie.
Vymazať
Ešte otázočka: musí sa ten závin pred pečením poprekrajovať? aký to má význam? Mne sa páči taký vzorkový bez pokrájania.