Celozrnný kváskový špaldový chlieb Oľgy Záblackej

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 11. septembra 2021     Dĺžka videa: 5 minút 22 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Pozrite si, s akou láskou pečie chlieb moderátorka, scenáristka, režisérka a textárka Oľga Záblacká.

Suroviny

Na rozkvas:
1 PL
100 g
100 g
Na cesto:
400 g
260 g
70 g
Okrem toho:
11 g
1 ČL
1 ČL
 (na vysypanie ošatky)

Postup

  1. 1

    Rozkvas: Suroviny na rozkvas zmiešame v pohári, zľahka prikryjeme, necháme pracovať, kým zdvojnásobí objem.

  2. 2

    Cesto: Suroviny na cesto zľahka miesime zhruba 5 minút, prikryjeme a necháme odpočívať 30 minút. Potom k cestu pridáme soľ, rascu a troška medu. Cesto premiesime, opäť zakryjeme a necháme 30 minút postáť. Potom cesto roztiahneme a zložíme do hranatej nádoby (misy). Každých 30-40 minút cesto v nádobe preložíme a opäť prikryjeme.

  3. 3

    Na panvici a olivovom oleji opečieme pekanové orechy, mandľové lupienky, semienka, mak a predvarené gaštany. Po 2-3 hodinách podkysnuté cesto vyklopíme na dosku potretú olivovým olejom, cesto zľahka roztiahneme, naukladáme orechy a semienka, stočíme a bochník vložíme do ošatky vysypanej škrobom. Bochník pomúčime, zakryjeme a dáme do chladničky na 8 až 15 hodín.

  4. 4

    Bochník vyklopíme z ošatky na papier na pečenie, povrch narežeme žiletkou. Rúru s dvomi plechmi rozohrejeme na 240-250 °C. Keď je rúra rozohriata, vložíme chlieb na horný plech a na spodný plech vylejeme pohár vody. Pečieme 20 minút. Potom plech so záparou vyberieme, teplotu v rúre znížime na 200 °C a pečieme ďalších 20 minút. Po upečení chlieb necháme chladnúť na mriežke.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu