Zubáč na kukuričnom kuskuse
šéfkuchár hotela Divoká voda*** v Bratislave-Čunove, 5. decembra 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Dá sa to aj bez lepku – vymýšľať a variť jedlá, z ktorých sa zrodí chutné, pestré pohostenie, aj to mikulášske. Stačí poznať pravidlá a chopiť sa ich s vášňou kulinára. Najmä keď Zobraziť celý popisDá sa to aj bez lepku – vymýšľať a variť jedlá, z ktorých sa zrodí chutné, pestré pohostenie, aj to mikulášske. Stačí poznať pravidlá a chopiť sa ich s vášňou kulinára. Najmä keď to robíme pre svojich hostí.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Tekvicu očistíme, nakrájame, položíme na plech a osolíme, okoreníme, pridáme cesnak, pokropíme olivovým olejom a pridáme maslo. Plech zakryjeme alobalom a necháme upiecť v rúre domäkka pri teplote 180 °C asi 30 minút. Upečenú tekvicu vložíme do mixéra a mixujeme aspoň 5 minút s pridaním smotany, zjemníme maslom a dochutíme soľou, korením a medom podľa chuti.
- 2
Kuskus pripravíme tak, že ho nasypeme do misy a zalejeme horúcim vývarom a prekryjeme fóliou, necháme chvíľu odpočívať. Zeleninu nakrájame na malé kocky, vsypeme do misy s kuskusom a pokvapkáme olivovým olejom. Dochutíme nakrájanou petržlenovou vňaťou, soľou a korením.
- 3
Zubáča rozkrájame na menšie kúsky, narežeme kožu a namarinujeme bylinkami, soľou a korením. Na rozohriatu panvicu dáme olivový olej a filety položíme kožou dole, necháme 30 sekúnd restovať, potom otočíme na druhú stranu na pár sekúnd, potom pridáme maslo a odstavíme z ohňa, nakoniec prelejeme výpekom z panvice.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Odpoveď šéfkuchára L. Vargovčíka: Samozrejme zaleží na tom, aký veľký kúsok ryby opekáme, je rozdiel medzi 50 g kúskom, ktorému stačí pol minútky a 200 g kusom. Keď pripravujeme väčší kus vcelku, tak ho na panvici asi 30 sekúnd opečieme kožou nadol do zlatista a potom ho dáme ešte piecť do rúry kožou nahor asi na 8-10 min.