Zubáč na kukuričnom kuskuse

Ľudovít Vargovčík
šéfkuchár hotela Divoká voda*** v Bratislave-Čunove, 5. decembra 2016
Zubáč na kukuričnom kuskuse
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Dá sa to aj bez lepku – vymýšľať a variť jedlá, z ktorých sa zrodí chutné, pestré pohostenie, aj to mikulášske. Stačí poznať pravidlá a chopiť sa ich s vášňou kulinára. Najmä keď Zobraziť celý popisDá sa to aj bez lepku – vymýšľať a variť jedlá, z ktorých sa zrodí chutné, pestré pohostenie, aj to mikulášske. Stačí poznať pravidlá a chopiť sa ich s vášňou kulinára. Najmä keď to robíme pre svojich hostí.

5
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g filiet
50 g
100 g
100 ml
štipka
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks maslová
1/2 hlavičky
200 ml




Postup

  1. 1

    Tekvicu očistíme, nakrájame, položíme na plech a osolíme, okoreníme, pridáme cesnak, pokropíme olivovým olejom a pridáme maslo. Plech zakryjeme alobalom a necháme upiecť v rúre domäkka pri teplote 180 °C asi 30 minút. Upečenú tekvicu vložíme do mixéra a mixujeme aspoň 5 minút s pridaním smotany, zjemníme maslom a dochutíme soľou, korením a medom podľa chuti.

  2. 2

    Kuskus pripravíme tak, že ho nasypeme do misy a zalejeme horúcim vývarom a prekryjeme fóliou, necháme chvíľu odpočívať. Zeleninu nakrájame na malé kocky, vsypeme do misy s kuskusom a pokvapkáme olivovým olejom. Dochutíme nakrájanou petržlenovou vňaťou, soľou a korením.

  3. 3

    Zubáča rozkrájame na menšie kúsky, narežeme kožu a namarinujeme bylinkami, soľou a korením. Na rozohriatu panvicu dáme olivový olej a filety položíme kožou dole, necháme 30 sekúnd restovať, potom otočíme na druhú stranu na pár sekúnd, potom pridáme maslo a odstavíme z ohňa, nakoniec prelejeme výpekom z panvice.

Diskusia k receptu

elba
stačí 30 sekund z každej strany?
redakcia
@Elba (5.12.2016 13:12)

Odpoveď šéfkuchára L. Vargovčíka: Samozrejme zaleží na tom, aký veľký kúsok ryby opekáme, je rozdiel medzi 50 g kúskom, ktorému stačí pol minútky a 200 g kusom. Keď pripravujeme väčší kus vcelku, tak ho na panvici asi 30 sekúnd opečieme kožou nadol do zlatista a potom ho dáme ešte piecť do rúry kožou nahor asi na 8-10 min.
babidka
Vyzera to naozaj chutne :-) Kombinacia ryby s kuskusom a pecenou tekvicou je podla mna krasne vyvazena a urcite potesi kazdeho milovnika ryb . Aj toho mojho :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia