Pečený kapor

Živánska s kaprom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
110 minút
príprava

Postup

  1. Kapra zvnútra nakrojíme po dĺžke pozdĺž stredovej čiary. Hornú časť (smerom k chrbtovej plutve) nakrájame zvonku do hĺbky asi 1 cm priečnymi rezmi vo vzdialenosti 2–3 mm, aby sme narušili tenké kostičky. Vedľa pozdĺžneho rezu urobíme ďalší rez vo vzdialenosti asi 1 cm, mäso vyberieme, aby sa dala fileta prehnúť do tvaru pstruha. Filetu osolíme, okoreníme paprikou a mletým čiernym korením, rovnomerne roztrieme horčicu a poukladáme posekaný cesnak a pokrájané listy medovky.
  2. Do masťou vymasteného pekáča ukladáme osolené, rascou okorenené, na kolieska pokrájané zemiaky, cibuľu a klobásu, natenko nakrájanú slaninu a údenú šunku. Filetu položíme do stredu pekáča kožou hore.
  3. Odkryté pečieme asi 20 minút pri 230 °C, potom podlejeme vínom, prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 40 minút pri 210 °C. Na konci odkryjeme a na pár minút dáme pripiecť pod gril.