Žemľovka
Žemľovka

Žemľovka s makom a pudingom

lemonova - fotkalemonova, 28. februára 2023
Žemľovka s makom a pudingom
Foto: lemonova

Túto alternatívu som vymyslela z jednoduchého dôvodu: nemali sme doma tvaroh a mama dostala chuť na žemľovku. Tak som si povedala, že ju Zobraziť celý popisTúto alternatívu som vymyslela z jednoduchého dôvodu: nemali sme doma tvaroh a mama dostala chuť na žemľovku. Tak som si povedala, že ju urobím z toho, čo doma máme :-) Výsledok sa nám všetkým páčil, tak ak budete mať chuť, môžete skúsiť aj vy :-)

5
porcií
70 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

 (alebo sendvič)
3 ks väčšie
podľa chuti
3 ks
1 bal.
2 PL
100 ml
podľa potreby
3 - 4 PL mletý
podľa potreby
Puding:
1 bal. (v prášku)
500 ml (+ na poliatie vianočky)
1 bal.
1,5 PL
podľa chuti
Na vymastenie formy:
Na vysypanie formy:




Postup

  1. 1

    Najprv si nakrájajte vianočku, prípadne sendvič (alebo iné biele pečivo) na menšie kocky. Ja som naplnila jednu hlbšiu misu (v ktorej obvykle pripravujem cesto) asi do dvoch tretín. Pracovala som od oka, keďže som používala to, čo sme práve mali doma :-)

  2. 2

    Pripravte si jablká. Očistie si ich, nakrájajte na plátky, polejte ich šťavou z citróna, posypte trochou škorice a prípadne si ich trošku pocukrujte, závisí na vás.

  3. 3

    Oddeľte si žĺtky od bielkov. Žĺtky vymiešajte s jedným vanilkovým cukrom a cca dvoma lyžicami cukru. Pridajte smotanu a mlieko. Množstvo závisí od množstva použitého pečiva. Ja som použila odhadom 150 ml. Ale vždy je lepšie dať menej a priliať, ak budete cítiť, že zaliate pečivo je ešte príliš suché. Keď už budete vidieť, že je pečivo pekne zvlhčené, pridate 3 až 4 lyžice mletého maku. Nechajte zatiaľ odpočívať.

  4. 4

    Vyšľahajte si sneh a ako posledný krok si pripravte puding z pol litra mlieka podľa návodu. Do pudingu pridajte druhý balíček vanilkového cukru a lyžicu a pol cukru. Môžete ešte pridať navyše vanilku, je to na vás. Ja som pridala aj trochu citrónovej kôry. Keď bude puding hotový, len ho odstavte a ihneď ho použijete na vrstvenie žemľovky.

  5. 5

    Pred samotným vrstvením ešte jemne vmiešajte sneh do pripraveného pečiva a napokon pridajte ešte trochu krupice, ktorá naberie pri pečení trochu vlhkosti. Vymastite formu maslom a dobre ju vysypte krupicou. A potom už naneste vrstvy: najprv pečivo, jablká a napokon puding. Mne vyšli dve vrstvy a ako poslednú vrstvu som dala navrch ešte pečivo.

  6. 6

    Žemľovku pečte pri nižšej teplote (160 °C, prípadne po 20 minútach znížte na 150 °C) asi 45 minút prikrytú. Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia