Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou fotorecept

sraczSracz, 69 ročný muž, Peoria, Arizona, USA, 19. mája 2017 8:32
Ďalšie jeho recepty »

Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept)Foto: sracz

… Tak toto je jedno z kúzelných jedál mojeho detstva a rannej mladosti, ktoré mi varili a hlavne ma naučili moje dve najsamlepšejšie víly, mamka - presladká Aňuci a babička - úžasná lady Ann. Naša najchutnejšia príloha bol čerstvo strúhaný divoko rastúci chren s varenou cviklou strúhanou na malých „slzičkách” s octom a troškou cukru. My, mamkiny traja „Judáši”, otec Tati, brat Čiňu a ja, sme paprikované „krumple” jedli rozpučiac ich vidličkami. Aňuci spôsobne, príborom a na nás sa akože hnevala.

4-6
porcie
15 min
príprava
40 min
tepelná úprava

Suroviny

100-120 g
1 ks veľká
1-2 ks
3-4 ks (Roma)
250-333 g
podľa chuti
podľa chuti
1-2 PL
podľa chuti
1 200-1 500 g
podľa potreby vlažná
3-4 PL

Postup prípravy

  1. 1

    Ak je tu niekto, čo pochybujem, ktorý sa s varením tejto kvázi košickej podšibenohorskej „rozpučovanici” ešte nestretol, tak nech sa páči. Je to jednoduché, rýchle a hlavne úžasne chutné. Môžete použiť bársakú údenú klobásu ja som, zhodou okolností mal otvorené balenie s ochrannou atmosférou nádherne paprikovanej „púchovčanky”. Škoda by jej bolo, lebo napriek tomu, že ju po otvorení uskladňujem v chladničke, časom sa jej povrch stane lepkavým. Pretože je naviac príjemne korenená, do paprikášu je ako stvorená. Začal som údenou slaninou, ktorú som po pokrájaní vyškvaril a potom na nej, aj so získaným tukom, do sklovita orestoval veľkú postrúhanú cibuľu a po chvíli, „len tak krátkej”, som k nej pridal na malé kúsky pokrájané paradajky a papriku.

    Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po spoločnom „zosnúbení sa chutí” som do tohoto základu pridal aj na kolieska pokrájanú púchovskú klobásu a po premiešaní 2 zarovnané PL mletej sladkej papriky soľ, tak za PL a asi ML čerstvo mletého čierneho korenia; predpokladanú „pikantériu” finálneho diela som získal prisypaním klobásovo-gulášovej zmesi pána Urblíka z KN (dobrú ML, teda mocca lyžičku).

    Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Spoločné „laškovanie” skončilo, len čo som očistil a pokrájal zemiaky, klobásu vo voňavej „perinke” zalial dobrým litrom horúcej vody...

    Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a vložil pokrájané zemiaky...

    Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...tak, aby boli pod variacou sa tekutinou.

    Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po ¼ „hoďke”, ako zvykne hovoriť moja dcérka, Bábika Angelika, keď už zemiak pomocou varešky dokážete rozpučiť o stenu hrnca, je hotovo = „Mariška, prikri sa”! Takto pripravený „krumpľový” perkelt som podával posypaný čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou. To na pamiatku a počesť mojej lady Ann, ktorej trón petržlenovej kráľovny prevzala moja krajšia ½.

    Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist