Zemiakový paprikáš
Zemiakový paprikáš

Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. mája 2017
Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept)
Foto: sracz

… Tak toto je jedno z kúzelných jedál mojeho detstva a rannej mladosti, ktoré mi varili a hlavne ma naučili moje dve najsamlepšejšie víly, Zobraziť celý popis… Tak toto je jedno z kúzelných jedál mojeho detstva a rannej mladosti, ktoré mi varili a hlavne ma naučili moje dve najsamlepšejšie víly, mamka - presladká Aňuci a babička - úžasná lady Ann. Naša najchutnejšia príloha bol čerstvo strúhaný divoko rastúci chren s varenou cviklou strúhanou na malých „slzičkách” s octom a troškou cukru. My, mamkiny traja „Judáši”, otec Tati, brat Čiňu a ja, sme paprikované „krumple” jedli rozpučiac ich vidličkami. Aňuci spôsobne, príborom a na nás sa akože hnevala.

4-6
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

100-120 g
1 ks veľká
1-2 ks
3-4 ks (Roma)
250-333 g
podľa chuti
podľa chuti
1-2 PL
podľa chuti
1 200-1 500 g
podľa potreby vlažná
3-4 PL




Postup

  1. 1

    Ak je tu niekto, čo pochybujem, ktorý sa s varením tejto kvázi košickej podšibenohorskej „rozpučovanici” ešte nestretol, tak nech sa páči. Je to jednoduché, rýchle a hlavne úžasne chutné. Môžete použiť bársakú údenú klobásu ja som, zhodou okolností mal otvorené balenie s ochrannou atmosférou nádherne paprikovanej „púchovčanky”. Škoda by jej bolo, lebo napriek tomu, že ju po otvorení uskladňujem v chladničke, časom sa jej povrch stane lepkavým. Pretože je naviac príjemne korenená, do paprikášu je ako stvorená. Začal som údenou slaninou, ktorú som po pokrájaní vyškvaril a potom na nej, aj so získaným tukom, do sklovita orestoval veľkú postrúhanú cibuľu a po chvíli, „len tak krátkej”, som k nej pridal na malé kúsky pokrájané paradajky a papriku.

    Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po spoločnom „zosnúbení sa chutí” som do tohoto základu pridal aj na kolieska pokrájanú púchovskú klobásu a po premiešaní 2 zarovnané PL mletej sladkej papriky soľ, tak za PL a asi ML čerstvo mletého čierneho korenia; predpokladanú „pikantériu” finálneho diela som získal prisypaním klobásovo-gulášovej zmesi pána Urblíka z KN (dobrú ML, teda mocca lyžičku).

    Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Spoločné „laškovanie” skončilo, len čo som očistil a pokrájal zemiaky, klobásu vo voňavej „perinke” zalial dobrým litrom horúcej vody...

    Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a vložil pokrájané zemiaky...

    Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...tak, aby boli pod variacou sa tekutinou.

    Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po ¼ „hoďke”, ako zvykne hovoriť moja dcérka, Bábika Angelika, keď už zemiak pomocou varešky dokážete rozpučiť o stenu hrnca, je hotovo = „Mariška, prikri sa”! Takto pripravený „krumpľový” perkelt som podával posypaný čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou. To na pamiatku a počesť mojej lady Ann, ktorej trón petržlenovej kráľovny prevzala moja krajšia ½.

    Zemiakový paprikáš s púchovskou klobásou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

zolik
Presne takyto paprikas/gulas varieval moj otec na chalupe. A este cerstvy chlieb k tomu. Z neho sme si sposobne utrhavali :-) Z velkej misky velkou lyzicou. Vtedy islo vsetko sposobne stolovanie bokom.
P.S.: Dieta si dala pauzu?
Pozdravujem
patroveckypitrs
Tento krát kamarát si mne pripomenul detstvo. Keď sme na roli lámali kukuricu a bolo jej veru neúrečne. Tak nám babka vždy doniesla takejto dobroty za plnú kanvicu. K tomu domáci chlieb a potom sme vylamovali klasy ako divy. Pekné spomienky mám na to. Toto jedlo bolo rýchlo uvarené. Nebolo času sa zdržiavať dlhým varením. To už obyčajne bola jeseň a kukuricu sme museli rýchlo schovať . Tu bolo treba ešte ošúpať , zviazať do zväzkov a prevesiť na palice pod strechou. Vďaka za obnovenie spomienok.
frezia
Toto chutne jedlo som kedysi robievala casto na chalupe. Nazyvali sme to spekackovy gulas, lebo najcastejsie sa to robilo so specakami. Tu ziadne nemam, ani tvoju puchovsku, tak som pouzila nemecku klobasu, upiekla som cerstvy chlebik a velmi sme si pochutnali. Dakujem za pripomenutie a posielam pozdrav za ocean.
kikusiatko1507
Mily pan @Sracz , dakujem za vyborny tip na rychly obed.Manzel miluje paprikove zemiaky dusene, domaca klobaska a domace leco _ nemala somcerstvu zeleninu_ su skvelym bonusom :-)
katkos
To je aj moj krumpli gulas. No bodajby ne, ked pochadzam a byvam priamo na tej Sibenej hore v Kosicoch...Len furt cakam a uz sedivejem, kedy bude aj moj polodrahy muz tak pekne rozpravat ako sracz o svojich zenach. To sa musime asi odstahovat do tej Ameriky
janikbj
mne sa najviac páčia tie slová okolo. také láskavé a "domáce". aj môj ocko je spod šibeňej hury, ale spod tej bardejovskej :)
podobný paprikáš nám ako deťom varieval nebohý dedko a pre mňa to bola najväčšia lahôdka. také recepty ja veru môžem