Zemiakové džatky s kôprovou omáčkou

Šuhajíci pri panvici
František Sedlák, Janík Lenhardt, Martin Pastula a Kristián Kandráč, 11. októbra 2021
Zemiakové džatky s kôprovou omáčkou
Foto: Šuhajíci pri panvici
6
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

800 g
200 g
200 g
1 ks
1 strúčik
200 ml (33%)
30 g čerstvý

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Scedíme, pár odložíme bokom (použijeme do omáčky). Horúce miešame pučidlom na zemiaky a počas toho do nich postupne pridávame múku. Vznikne cesto, ktoré by malo mať polotuhú konzistenciu. Necháme ho trošku vychladnúť.

  2. 2

    Medzitým nakrájame na kocky slaninu a upražíme ju dozlata. Vyberieme ju z tuku na sitko. Do tuku pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, stonky z kôpru a opečieme dosklovita. Pridáme odložené zemiaky a smotanu. Podlejeme troškou vody alebo vývarom a necháme 5 minút povariť. Osolíme, okoreníme a zmixujeme dohladka. Pridáme pár kvapiek octu a zvyšný kôpor nasekaný na jemno.

  3. 3

    Z cesta vytvarujeme guľôčky a jemne ich pritlačíme. Opečieme na panvici s olejom z oboch strán dozlatista. Podávame s opraženou slaninkou a omáčkou, môžeme dozdobiť kôprom.

Diskusia k receptu