Foto: helena10
Výborné jedlo môjho detstva.
porcie
Postup
-
1
Uvedené množstvo je približne na 3 - 4 porcie. Očistené zemiaky nakrájam na kocky a uvarím v osolenej vode. Keď sú uvarené, pridám do nich hladkú múku (niekedy mix s polohrubou), zemiaky necedím. Nechám prikryté asi 10 minút postáť už bez varenia.
-
2
Potom vodu scedím (trošku vody zo zemiakov si nechám v v hrnčeku do rezervy), zemiaky riadne popučím a premiešam s múkou. Cesto nemá byť ani príliš riedke (vtedy pridávam ešte múku), ani príliš tuhé (pridám trošku scedej vody zo zemiakov). Musia sa z neho dať na dlani dobre šuľkať džatky - guľky. Naše mamy to všetko vedeli od oka a vždy sa im džatky perfektne vydarili. Ruky si pred šuľkaním trochu potriem olejom.
-
3
Urobené džatky posypem riadne hrudkovým tvarohom, lebo tak máme radi. Polejem roztopeným maslom, ktoré som pražila spolu s jarnou cibuľkou alebo cibuľou. K tomu pijeme sladké alebo kyslé mlieko. Každý podľa vlastnej chuti.
Buďme za nich vďační naším predkom.