Džatkance s lieskovými orieškami

Matej a Mirka Birošíkovci
šéfkuchár a cukrárka Grand Hotela Bachledka v Bachledovej doline, 11. decembra 2020
Džatkance s lieskovými orieškami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
45 minút
príprava

Suroviny

500 g
150 g
štipka
200 g
150 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ošúpané zemiaky pokrájame, zalejeme teplou vodou, osolíme a uvaríme domäkka. Pomocou pokrievky scedíme 2/3 vody, zemiaky posypeme hrubou múkou a vareškou premiešame. Prikryjeme pokrievkou a necháme múku 15 minút prepariť.

  2. 2

    Hrniec s fučkou (tak sa nazýva kaša, ktorá vznikne) môžeme nechať aj na kraji sporáka, ale musíme dávať pozor, aby sa nepripálila. Potom pomocou pučidla vypracujeme z múky a zo zemiakov hladkú hmotu.

  3. 3

    V miske zmiešame pomleté orechy s cukrom. Džatkance vykrajujeme zo zemiakovej hmoty lyžicou namočenou v masle, aby sa na ňu nelepili a kladieme ich priamo na tanier. Na záver ich posypeme zmesou cukru a orechov a polejeme zvyšným roztopeným maslom.

Diskusia k receptu