Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Zeleninový krém s kokosovým mliekom a so zeleninovými čipsami

Kristián Gabriš a Zdenko Polák
Sushiya Atelier v Rovinke, 15. novembra 2022
Zeleninový krém s kokosovým mliekom a so zeleninovými čipsami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 180-200 °C

Suroviny

2 ks
4 ks
1 ks (malá)
1 ks
3 strúčiky
3 PL
1 plechovka
1/2 PL strúhaný
 štipka
1 ks
200 g (nezrelé sójové bôby)
1 ČL
1 PL
Zeleninové čipsy:
1 ks
1 ks (menší)
1 ks
 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Očistené bataty, tekvicu, mrkvu, cibuľu nakrájame na väčšie kusy a s očisteným cesnakom uložíme na plech. Osolíme, okoreníme, prelejeme olejom a poriadne premiešame. Zeleninu pečieme v rúre vyhriatej na 180–200 °C asi 20 minút, až kým sa nezačne jemne pripekať.

  2. 2

    Na čipsy nastrúhame očistenú koreňovú zeleninu na tenké plátky (1–1,5 mm) a vypražíme dozlatista v oleji. Osušíme papierovou utierkou a osolíme. Na masle opečieme edamame a jemne posolíme.

  3. 3

    Upečenú zeleninu vložíme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby netrčala cez hladinu. Varíme asi 30 minút. Rozmixujeme, precedíme do čistého hrnca, pridáme kokosové mlieko, zjemníme a doladíme kokosovou smotanou. Dochutíme soľou, cukrom, korením, nastrúhaným zázvorom, prípadne limetkovou kôrou alebo šťavou. Znovu premixujeme, precedíme a môžeme servírovať. Posypeme edamame fazuľkou opečenou na masle, dozdobíme sezamom, koriandrovými lístkami a zeleninovými čipsami.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík i foto.