Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine fotorecept

pusta - fotkapusta, 30. júna 2014
Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept)
Foto: pusta

Tento tradičný taliansky recept som videla vo variacom seriáli Dvaja Hladní Taliani , v časti Lokálpatriotizmus, kde ho varil šéfkuchár Gennaro Contaldo pre šéfkuchára Antonio Carluccio. Ide o dusené bravčové karé na mede a zázvore s množstvom chutnej zeleniny, ktorá je zároveň ako príloha k mäsu, pripravený tak, ako sa to varí v Toskánsku. Mäsko má na povrchu hnedú kôrku, vo vnútri je mäkkučké, krásne šťavnaté a svetlé, rozplýva sa na jazyku s úžasnou chuťou zeleniny a malým množstvom šťavy.

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 80-90 °C

Suroviny

500 g
50 g - cca 5 cm kúsok
50 g
2 ks
1 ks
2 ks
3 strúčiky
2 vetvičky
4 PL
podľa chuti
podľa chuti
500 ml
2 - 3  PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistila som zázvor, mrkvu, šalotku a cesnak.

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bravčové karé som umyla, osušila papierovou utierkou.

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do btavčového karé som rukami poriadne vmasírovala morskú soľ a čerstvo mleté čierne korenie z každej strany.

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som vetvičky čerstvého rozmarínu.

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Šalotku som pokrájala na hrubé kusy, zázvor na plátky a cesnak som rozpučila čepeľou noža.

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mrkvu som pokrájala na malé kúsky.

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pancettu som pokrájala na prúžky. Pancetta je niekoľko storočí stará tradičná talianska údená slanina z pravidelne prerasteného bravčového bôčika, na povrchu s rôzne korenenou krustou /rôzne druhy korenia a najlepšie bylinky/ na povrchu, vyrába sa v rôznych tvaroch - môže byť v kusoch, na tenko krájaná,stočená alebo zvalcovaná. Pancetta sa vyrába jednak na severe Talianska, v strednom Taliansku, ako i na juhu, po zaúdení sa suší na vzduchu, najznámejšie druhy sú Pancetta stesso a Pancetta Arrotolata.

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Paštrnák som nakrájala na menšie kúsky.

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na rozohriatom oleji som opiekla pancettu do chrumkava a vybrala som ju na tanier,...

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do rozpáleného ochuteného oleja, ochuteného opečením pancetty, som položila pripravené bravčové karé a opiekla som ho prudko z každej strany pekne do hneda.

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ked sa mäsko opieklo prihodila som rozpučený cesnak,...

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...plátky zázvoru, ktoré počas dusenia krásne ochutia mäsko,na vrch mäska som naliala 4 PL medu, nechala som ho voľne stiecť...

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...pridala som vetvičky čerstvého rozmarínu, ktorý vynikajúco ide s bravčovým mäsom, na vrch ktorého som nasypala opečenú pancettu,...

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...mäsko som podliala malým množstvom domáceho horúceho slepačieho vývaru / môžete použiť vývar kurací, hovädzí alebo zeleninový/,...

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...pridala som šalotku,...

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...mrkvu a paštrnák, NESOLIŤ!!! - mäso, vývar a pancetta sú slané dosť. Dusila som prikryté pokrievkou pomaly na miernom ohni - 30 minút,...

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...zeleninu som vybrala na tanier dierovanou naberačkou, aby sa dalším dusením nerozvarila, musí zostať trošku chrumkavá, na skus - al dente.

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...priliala som znovu malé množstvo horúceho vývaru a prikryté pokrievkou som mäsko dusila pomaly na malom plameni za občasného otáčania mäsa, podlievania vývarom a prelievania vypečenou šťavou - asi 90 minút, kým nebolo mäkkučké a šťavnaté.

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Do výpeku som vrátila k mäsu hotovú zeleninu, všetko som spolu už len krátko prevrieť,....

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    ...vybrala som mäso na dosku, prikryté alobalom som ho nechala odpočívať asi 20 minút, potom som mäsko pokrájala ostrým nožom na plátky silné asi 0,5 cm.

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Na tanier som naložila horúcu chrumkavú zeleninovú zmes, položila som pokrájané plátky teplého mäska a celé som ešte preliala vypečenou zázvorovo - medovou šťavou. Ide o staré výdatné tradičné talianske sýte a voňavé jedlo, plné chutí a vitamínov, ktoré zasýtii a zahreje, v ktorom zelenina nielen dodáva na chuti, med a zázvor, cesnak a rozmarín, údená pancetta dáva vynikajúcu chuť základu, šťave i mäsu, pričom samotná skvelá zeleninka je zároveň prílohou k svetlému, šťavnatému bravčovému karé vo vnútri a na povrchu s hnedou kôrčičkou, ktoré sa priam rozplýva na jazyku a úžasnou šťavičkou, ktorú sme ešte vytierali čerstvo upečeným domácim chlebíkom. Gennaro Contaldo povedal Antonio Carluccio, že je to "rýchlle" jedlo, lebo všetko sa varí spolu : - ))) Odporúčam vrelo vyskúšať, ak ked príprava trvá až 90 minút.Dobrú chuť prajem :-)

    Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

safran
zdá sa, že medovo-ďumbierová kombinácia Ti učarovala :-)
pusta
@safran , so zázvorom som kamarát dávno, len medu som sa neuveriteľne bála, môjmu priateľovi dlho trvalo, kým ma presvedčil. :-)
tento recept sa mu páči a veľmi mu chutil a veľmi pochválil, čo nemá vo svojej prísnosti vo zvyku, ale toto áno. hodnotil vysoko :-)
dakujem.
tassiedevil
dvaja kuchári, ktorí za niečo stoja..:) Antonio je jeden z mojich najoľúbenejších....uvarila si perfektnú repliku..ináč seriál som tiež sledoval..:)
tatranka
Krásny,krásny,krásny recept.Slinky sa len tak zbiehajú.A to mäsko,naozaj ako maľované. 5*.
pusta
Milý@tassiedevil , ja viem, že hej, sledovala som túto časť nespočetnekrát, môj priateľ mi ju dokonca nahral a ja som si všetko poctivo zapísala krok za krkom, uvarila som a veľmi ma pochválil, hoci on je môj neúprosný kritik, povedal, že je presne, ako má byť - čo ma veľmi teší, lebo mi ako šéfkuchár veru nič nedaruje :-)
obaja máme veľmi radi oboch šéfkuchárov - Antonio Carluccio a Gennaro Contaldo :-)))
dakujem za uznanie.
pusta
Milá@tatranka - Martuška, áno, presne taký ten recept je a nie je môj, patrí tým dvom šéfkuchárom, ja som ho len uvarila a vydaril sa mi :-)
verím, že ti tečú len tak zbiehajú slinky.
tvoje krásne hodnotenie ma veľmi teší a vážim si to od teba.
dakujem i za 5*.
gitka61
Mila pusta tvoj recept je uzasny milujem taketo jedla masko a zeleninka len gratulovat mozem a tesim sa na tvoje dalsie uzasne recepty
babkamt
Chutný obed si uvarila. Zázvor mám tiež rada, no musím ho pridávať opatrne. Manžel ho nemusí. Recept sa mi páči, preto ti dávam 5*. Všimla som si, že varíš na červenej cibuli. V obchode na ňu neviem natrafiť. Kde ju berieš?
pusta
Milá@gitka61 , mám už navarených a nfotených viac krásnych receptov, pribudnú aj dalšie, neboj :-)iste si z nich vyberieš niektoré.
dakujem ti za krásne uznanie.
pusta
Milá babkamt, v tomto recepte je šalotka, do šalátov používam červenú cibuľu, oboje kupujem v tescu.
ak tvoj manžel nekamaráti veľmi so zázvorom, stačí pridať aj niekoľko koliesok zázvoru iba.
som rada, že sa ti recept páči, je to fakt vynikajúce.
nie je to môj recept, len som ho uvarila podľa ho uvarila podľa dvoch talianskych šéfkuchárov, ktorí sú jeho autormi.
dakujem za pochvalu a 5*.
pusta
@fiOna , hej, karé už v surovom stave bolo nádherné, mám perfektného dodávateľ, nemusela som zháňať.
viem, že recept je úžasný, nie je môj, ja som ho len uvarila presne podľa uznávaných svetových talianskych šéfkuchárov Antonia Carluccia a Gennara Contarda, vydaril sa fantasticky a preto som ich recept posunula a pridala :-)))
teší ma, že moje recepty považuješ za úžasné a vážim si to.
dakujem za uznanie a 5*.
kukulienka71
Veľmi rada ochutnám toto určite vynikajúce jedlo, ukladám, aby som postupovala presne podľa receptu. 5* aj odomňa:-)
terinka55
Parádne jedlo, krásne spracovaný postup, famózne ! KK, 5*, a to právom !
ria25
recept uplne super...ukladam a dnes uvarim pre navstevu...dakujem:-))
pusta
@kukulienka71 , áno jedlo týchto dvoch šéfkuchárov je vynikajúce, určite bude chutiť, to garantujem :-)
dakujem za uloženie do kk i 5*
pusta
@terinka55 , je to famózne jedlo, ako píšeš, tí dvaja vedia úžasne variť :-)
som rada, že postup je krásne spracovaný.
dakujem za pochvalu, uloženie do kk i za 5*
pusta
@ria25 , je úplne super, ja som ho presne podľa známych šéfkuchárov len pripravila :-)))
dakujem za ocenenie, uloženie do kk.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha