Zasnežená ružičková polievka s mäsovými guľkami fotorecept
Foto: lyali
Ďalšia kelofka pre inšpiráciu... z ružičkového kelu, s mäsovými guľkami z klobáskového a kuracieho mäsa (tieto mäsové guľky možno využiť aj v iných Zobraziť celý popisĎalšia kelofka pre inšpiráciu... z ružičkového kelu, s mäsovými guľkami z klobáskového a kuracieho mäsa (tieto mäsové guľky možno využiť aj v iných jedlách), zasnežená našťastie len poeticky, je nabielo po kyslej smotane. Zelenina, mäso a jemná kyselkavá chuť doplnená cesnakom a majoránkou.
porcie
príprava
Suroviny
Mäsové guľky: | |
150 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Polievka: | |
350 g |
|
400 g (asi 4 ks) |
|
1 ks (menšia) |
|
1 ks |
|
1 - 2 ks |
|
3 - 5 ks |
|
|
|
1 ks (menšia) |
|
3 strúčiky |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
1 kelímok (200 ml) |
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si mäsové guľky z klobáskovej zmesi a kuracieho mäsa.
-
2
Mäso pomelieme.
-
3
Pridáme k nemu žĺtok a strúhanku (1 žĺtok na toto množstvo mäsa stačí. Ak by sme predsalen upotrebili celé vajíčko, minieme viac strúhanky - asi 3 PL). Zmes už neochucujem (klobásková zmes už ochutená je).
-
4
Zo zmesi vytvarujeme guľky asi vo veľkosti vlašského orecha. Obalíme ich v hladkej múke.
-
5
Z ružičkového kelu odstránime prípadné nepekné vonkajšie listy, umyjeme a zospodu do kríža narežeme.
-
6
Zemiaky a mrkvu očistíme a nakrájame (zemiaky som tentokrát krájala nie na kocky, ale rozkrojila po dĺžke a potom na plátky ako "D" - aj pri varení s naším predškolákom môžme cvičiť písmenká :-) , mrkvu na kolieska).
-
7
Do vriacej vody (asi 1,2 l) dáme variť kelové ružičky spolu s bobkovým listom, celým čiernym a novým korením. Asi po 5 min pridáme zemiaky, mrkvu, mäsové guľky, soľ a varíme ešte asi 15 min.
-
8
Očistenú cibuľa nastrúhame na hrubých očkách a cesnak najemno.
-
9
Z masla a múky urobíme svetlú zápražku.
-
10
Pridáme postrúhanú cibuľu a cesnak, chvíľu opražíme.
-
11
Zalejeme studenou vodou (asi 150 ml), rozmiešame a vlejeme do polievky za stáleho miešania.
-
12
Kyslú smotanu rozmiešame v troche polievky.
-
13
Vlejeme do hrnca a prevaríme.
-
14
Dochutíme prípadne soľou, čiernym mletým korením. Vypneme. A pridáme v dlaniach "rozomletú" majoránku. A veru niet nad domácu :-)
Do parádneho taniera si ju dala. Musí ozaj výnimočne chutiť.