Zapekaný plnený baklažán
Foto: kucharocka123
Aj keď je sezóna baklažánov dávno za nami, dnes si túto lahôdku so sladko-korenistou príchuťou môžeme dopriať aj v zime. Veď baklažán je dostupný Zobraziť celý popisAj keď je sezóna baklažánov dávno za nami, dnes si túto lahôdku so sladko-korenistou príchuťou môžeme dopriať aj v zime. Veď baklažán je dostupný aj v týchto zimných mesiacoch. Je zdravý, nízkokalorický a dá sa z neho rýchlo a chutne pripraviť obed alebo večera.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
2 ks |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
1 ks hrubostenná |
|
8 ks |
|
podľa potreby |
|
3 strúčiky |
|
štipka |
|
štipka (mlynček) |
|
štipka |
|
na posypanie |
|
|
Postup
-
1
Baklažány umyjeme, pozdĺžne prerežeme na polovice a necháme aj so šupkou. Lyžicou vyberieme dužinu, ktorú nakrájame nadrobno a zužitkujeme tiež. Odložíme bokom. Lodičky posolíme a necháme odstáť, aby uvolnili vodu a príp. horkosť. Po odstátí vodu scedíme a osušíme ich papierovou kuchynskou utierkou. Mladé baklažány bývajú menej horké, horkastú príchuť mávajú zvyčajne staršie a väčšie plody.
- 2
Pripravíme si náplň. Papriku umyjeme, očistíme, zbavíme jadierok, prekrojíme napoly a nakrájame na menšie prúžky. Cherry paradajky umyjeme a prekrojíme na polovičky. Do misky nastrúhame nahrubo mozzarellu, pridáme k nej metličkou rozšľahané vajíčka, osolíme, okoreníme a premiešame. Cesnak nakrájame na malé plátky.
- 3
Na panvici na oleji krátko orestujeme cesnak, pridáme nakrájanú baklažánovú dužinu, paradajky a papriku, soľ, korenie, štipku kurkumy pre zdravie, bazalku a restujeme ešte asi 3-4 minúty.
- 4
Baklažánové lodičky uložíme na olejom vymazaný pekáč. Naplníme ich pripravenou zmesou z panvice a navrch navrstvíme mozzarellovo-vajíčkovú zmes. Posypeme bazalkou a sezamom. Výraznejšiu chuť má čierny sezam, ja som použila biely. Podlejeme trochou vody.
- 5
Baklažán je potrebné dobre tepelne spracovať. Pečieme domäkka a dozlatista vo vyhriatej rúre na cca 180 °C asi 20 minút. Podávame s varenými zemiakmi alebo celozrnným pečivom. Dobrú chuť!
Tiež plnený baklažán:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za recept!