Zapekané bravčové rezne
Zapekané bravčové rezne

Zapekané bravčové rezne so zemiakmi a s kuriatkami fotorecept

elenas - fotkaelenas, 10. októbra 2018
Zapekané bravčové rezne so zemiakmi a s kuriatkami (fotorecept)
Foto: elenas

Jedlo z jedného pekáča ako zdravšia alternatíva klasickým vyprážaným rezňom. Kuriatka pridajú výbornú vôňu a chuť. Môžu sa použiť šampiňóny alebo iné huby, alebo aj bez. Mäso je mäkké a šťavnaté.

5
porcií
65 minút
príprava
40-45 minút
na 210 °C

Suroviny

5 plátkov
1 kg
1 ks väčšia
200 g (alebo šampiňóny)
4-5 PL
100-150 g
podľa chuti (alebo petržlenová vňať, pažítka)
 (alebo masť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso vyklepeme, osolíme a okoreníme. Prudko opečieme na kvapke oleja alebo masti z oboch strán tak, aby sa „zatiahlo“. Odložíme na tanier.

    Zapekané bravčové rezne so zemiakmi a s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska, ja to robím v kuchynskom robote, takže trvá to chvíľku. Cibuľu nakrájame na štvrť kolieska. Zemiaky spolu s cibuľou prudko niekoľko minút opekáme, sem-tam premiešame. Trochu osolíme. Preložíme do pekáča.

    Zapekané bravčové rezne so zemiakmi a s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kuriatka umyjeme, väčšie kusy prekrojíme a tiež opekáme na panvici niekoľko minút až sa zredukuje šťava. Trochu osolíme a okoreníme. Preložíme do pekáča ku zemiakom.

    Zapekané bravčové rezne so zemiakmi a s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Navrch dáme rezne, potrieme kyslou smotanou posypeme vňatkou.

    Zapekané bravčové rezne so zemiakmi a s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme v rozohriatej rúre na 210 °C cca 30-35 minút. Potom rezne odokryjeme, posypeme nastrúhaným syrom a zapekáme ešte cca 10-12 minút.

    Zapekané bravčové rezne so zemiakmi a s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovo.

    Zapekané bravčové rezne so zemiakmi a s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť!

    Zapekané bravčové rezne so zemiakmi a s kuriatkami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Toto musí byť fajnové. Výborné aj na prípravu. Urobí sa do pekáča a je "klid". Ale čo keď nemám kuriatka? Môžu byť aj iné hríby, aj sušené ? Zaujal ma tvoj recept.
@Motyka (14.10.2018 20:00)

Ďakujem:) Je to naozaj fajnové jedlo. Ak nemáš kuriatka, môžeš použiť šampiňóny alebo aj iné huby alebo hríby. Sušené hríby by sa museli najprv uvariť vo vode, potom pridávať ku zemiakom.
Ja niekedy robievam aj bez hríbov, ak ich práve nemám, je to tiež fajn ale s hubami mi chutí viac.
@Radox1 (15.10.2018 16:56)

Je pravda, že aj lesné šampiňóny voňajú inak. V obchode sú to najskôr huby z farmy. Treba sa niekedy vybrať do lesa. Nemusia to byť zrovná kuriatka. Kuriatka sú fantastické huby, milujem ich z detstva.
Viem, že niektorí gazdinky čerstvé kuriatka najprv varia minút 15 vo vode, nechajú odkvapkať a potom už smažia. Treba skúsiť, možno budú voňavejšie. Ale pokiaľ akékoľvek huby trochu osmažíš pustia vôňu.

Pridaj komentár k receptu: