Zapekané bravčové rezne so zemiakmi a s kuriatkami fotorecept
Foto: elenas
Jedlo z jedného pekáča ako zdravšia alternatíva klasickým vyprážaným rezňom. Kuriatka pridajú výbornú vôňu a chuť. Môžu sa použiť šampiňóny alebo iné huby, alebo Zobraziť celý popisJedlo z jedného pekáča ako zdravšia alternatíva klasickým vyprážaným rezňom. Kuriatka pridajú výbornú vôňu a chuť. Môžu sa použiť šampiňóny alebo iné huby, alebo aj bez. Mäso je mäkké a šťavnaté.
porcií
príprava
na 210 °C
Suroviny
5 plátkov |
|
1 kg |
|
1 ks väčšia |
|
200 g (alebo šampiňóny) |
|
4-5 PL |
|
100-150 g |
|
|
|
|
|
podľa chuti (alebo petržlenová vňať, pažítka) |
|
(alebo masť) |
|
Postup
-
1
Mäso vyklepeme, osolíme a okoreníme. Prudko opečieme na kvapke oleja alebo masti z oboch strán tak, aby sa „zatiahlo“. Odložíme na tanier.
-
2
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska, ja to robím v kuchynskom robote, takže trvá to chvíľku. Cibuľu nakrájame na štvrť kolieska. Zemiaky spolu s cibuľou prudko niekoľko minút opekáme, sem-tam premiešame. Trochu osolíme. Preložíme do pekáča.
-
3
Kuriatka umyjeme, väčšie kusy prekrojíme a tiež opekáme na panvici niekoľko minút až sa zredukuje šťava. Trochu osolíme a okoreníme. Preložíme do pekáča ku zemiakom.
-
4
Navrch dáme rezne, potrieme kyslou smotanou posypeme vňatkou.
-
5
Prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme v rozohriatej rúre na 210 °C cca 30-35 minút. Potom rezne odokryjeme, posypeme nastrúhaným syrom a zapekáme ešte cca 10-12 minút.
-
6
Hotovo.
-
7
Dobrú chuť!
Ďakujem:) Je to naozaj fajnové jedlo. Ak nemáš kuriatka, môžeš použiť šampiňóny alebo aj iné huby alebo hríby. Sušené hríby by sa museli najprv uvariť vo vode, potom pridávať ku zemiakom.
Ja niekedy robievam aj bez hríbov, ak ich práve nemám, je to tiež fajn ale s hubami mi chutí viac.
Je pravda, že aj lesné šampiňóny voňajú inak. V obchode sú to najskôr huby z farmy. Treba sa niekedy vybrať do lesa. Nemusia to byť zrovná kuriatka. Kuriatka sú fantastické huby, milujem ich z detstva.
Viem, že niektorí gazdinky čerstvé kuriatka najprv varia minút 15 vo vode, nechajú odkvapkať a potom už smažia. Treba skúsiť, možno budú voňavejšie. Ale pokiaľ akékoľvek huby trochu osmažíš pustia vôňu.