Jablkový koláč
Jablkový koláč

Výborný jablčník s čokopolevou

helena10 - bez fotkyhelena10, 3. decembra 2023
Výborný jablčník s čokopolevou
Foto: helena10

Pre milovníkov jabĺk. Koláč je mäkky, vláčny. Zvládnete ho upiecť bez problémov.

30 minút
na 175 °C

Suroviny

3 ks
140 g
2 KL
150 ml
70 ml
200 g
1 bal.
Jablká:
500 g ošúpané
1-2 KL strúhaná
1 KL strúhaná
2 KL
Na navlhčenie korpusu:
 domáci
Poleva čokoládová:
90 g (na varenie)
1 KL
1 PL
180 g
Na plech:




Postup

  1. 1

    Očistené ošúpané jablká nakrájam na menšie kocky a ochutím nastrúhanou kôrou z citróna, z mandarínky a vanilkovým cukrom. Dobre premiešané nechám stáť.

  2. 2

    Vaječné bielky vyšľahám s cukrami a štipkou soli na sneh. Ďalej miešam už iba lopatkou. Do snehu pridám vidličkou premiešané žĺtky, jogurt, olej, múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec na menšie kocky nakrájané ošúpané ochutené jablká. Dala som aj s troškou šťavy, čo pustili. Naše jablká boli dvojakej sorty. Všetko jemne ale riadne premiešam, aby sa suroviny spojili.

  3. 3

    Jablkové cesto rozotriem do vymasteného a posypaného plechu 18 x 29 cm.

  4. 4

    V rozohriatej rúre na 175 stupňov pečiem 30 minút. Kontrola špajľou.

  5. 5

    Upečený koláč navlhčím sirupom a neskôr natriem čokoládovou polevou - nad parným kúpeľom roztopím čokoládu s maslom, aby bola hladká. Do vlažnej primiešam kyslú smotanu s práškovým cukrom. Naporciujem, keď poleva prituhne.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia