Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Voňavá zeleninová krémová polievočka

siuuu - fotkasiuuu, 16. januára 2021
Voňavá zeleninová krémová polievočka
Foto: siuuu

Výborná voňavá krémová zeleninová polievočka na zahriatie aj posilnenie. Bez zahusťovania múkou aj bez smotany. Opäť som raz bola prekvapená, aké výborné môže Zobraziť celý popisVýborná voňavá krémová zeleninová polievočka na zahriatie aj posilnenie. Bez zahusťovania múkou aj bez smotany. Opäť som raz bola prekvapená, aké výborné môže byť úplne jednoduché jedlo. Inšpirácia z netu, recept som jemne upravila podľa našich chutí.

2-3
porcie
15 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks veľká
1 ks väčší (koreň)
podľa chuti
1 ks
podľa potreby
podľa potreby
podľa chuti
1/4 ČL
3/4 ČL
podľa chuti (voliteľné)
podľa chuti
podľa chuti (domáca)
1 PL




Postup

  1. 1

    Koreňovú zeleninu a batat očistíme a pokrájame na menšie kusy, dáme do hrnca, zalejeme vodou - množstvo asi 1,5 cm nad zeleninu, osolíme, prikryjeme a uvaríme do mäkka. Uvarenú zeleninu rozmixujeme do hladka.

  2. 2

    Vrátime na oheň, ochutíme domácou vegetou, korením, kurkumou a rascou - my máme radi výraznejšie chute, tak som pridala aj zmes mletej rímskej rasce a semien koriandra, ktoré dodajú výraznejšiu chuť a trocha pikantnosti.

  3. 3

    Premiešame, vložíme na malé kocky pokrájané zemiaky alebo napríklad ružičky karfiolu, ktoré v polievke uvaríme do mäkka. V prípade potreby dolejeme vodu na požadovanú konzistenciu, priádáme lyžicu oleja, prevaríme a podávame posypané zelenou vňaťou.

  4. 4

    Výborná polievočka, môj chlap si veľmi pochvaľoval a zjedol dva kopcom naložené taniere. A hodí sa akurát na chladné zimné dni.

Diskusia k receptu

sovka62
Hovoríš mi z duše, neveľa jednoduchých surovín a výsledok je skvelý. Takéto sú moje obľúbené jedlá, a po takých nemám problémy s trávením, môj žalúdok totiž čoraz menej toleruje a nie vždy spolupracuje.
Super.
siuuu
@sovka62 (16.1.2021 13:06)

Sme na tom rovnako - moje trávenie už tiež nie je to čo bývalo ... a čím som staršia, tým viac oceňujem práve tieto jednoduché chutné jedlá, pri ktorých nie je potrebné použiť množstvo surovín a stráviť pri varení kopec času.
1x sracz
haji
Mně by chutnalo, receptů na dobrou zeleninovou polévku není nikdy dost. Krásné foto!
2x siuuu a sracz
marienka44
Aj mne sa pači, podobnu som si nedavno varila, zemiakovú so zeleninou. Z uvarenej polievky som odobrala 2 naberacky a ostatné som pomixovala ponornym mixerom. Nasledne som vratila tie 2 naberacky, aby aj nieco chrumkalo.
Ale ja preferujem mrkvu najprv podusit na oleji alebo inom tuku, aby sa uvolnil provitamin betakaroten. Tak to odporucajú výživoví poradcovia a mná to logiku. Nestačí mrkvu nahádzať do vody. Inak OK
1x siuuu
najaa
Obrovské ďakujem za recept. Polievočka je dokonalá.
1x siuuu
siuuu
@marienka44 (18.1.2021 02:29)

Ja nemôžem na tuku nič pečené, keď už až do hotového trocha pridať, takže redukujem tuky kde sa dá - preto až do uvarenej polievky išiel olej.
siuuu
@najaa (15.2.2021 12:37)

Nie je za čo, som rada, že polievočka chutila. Veru zajtra aj ja znovu uvarím ;-)