Zeleninová polievka

Voňavá zeleninová krémová polievočka

Autor receptu: siuuu

Výborná voňavá krémová zeleninová polievočka na zahriatie aj posilnenie.* Bez zahusťovania múkou aj bez smotany. Opäť som raz bola prekvapená, aké výborné môže byť úplne jednoduché jedlo. Inšpirácia z netu, recept som jemne upravila podľa našich chutí.

2-3
porcie
15 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Koreňovú zeleninu a batat očistíme a pokrájame na menšie kusy, dáme do hrnca, zalejeme vodou - množstvo asi 1,5 cm nad zeleninu, osolíme, prikryjeme a uvaríme do mäkka. Uvarenú zeleninu rozmixujeme do hladka.
  2. Vrátime na oheň, ochutíme domácou vegetou, korením, kurkumou a rascou - my máme radi výraznejšie chute, tak som pridala aj zmes mletej rímskej rasce a semien koriandra, ktoré dodajú výraznejšiu chuť a trocha pikantnosti.
  3. Premiešame, vložíme na malé kocky pokrájané zemiaky alebo napríklad ružičky karfiolu, ktoré v polievke uvaríme do mäkka. V prípade potreby dolejeme vodu na požadovanú konzistenciu, priádáme lyžicu oleja, prevaríme a podávame posypané zelenou vňaťou.
  4. Výborná polievočka, môj chlap si veľmi pochvaľoval a zjedol dva kopcom naložené taniere. A hodí sa akurát na chladné zimné dni.