Rybací šalát
Rybací šalát

Viedenský sleďový šalát

executive chef Ján Duda a Peter Minárik
z reštaurácie FSH v Trenčíne, 23. augusta 2017
Viedenský sleďový šalát
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

200 g (filety)
100 g
1/2 ks (limeta)
50 g (očistená)
100 g (uvarená)
50 ml
20 g
1 ks
Príloha:




Postup

  1. 1

    Filety zo sleďa nakrájame na väčšie kocky a vložíme do chladničky. V hrnčeku pripravíme sladkokyslý nálev z cukru, zo soli, z octu, bobkového listu a vody a mierne v ňom povaríme na plátky nakrájanú bielu cibuľu, aby zmäkla a stratila typickú pikantnosť. Zlejeme cez sitko a vložíme do chladničky vychladiť.

  2. 2

    V miske vymiešame majonézu spolu s citrónovou šťavou, vložíme schladeného sleďa a opatrne premiešame, aby sme rybu nerozbili. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, vychladenú cibuľu a premiešame.

  3. 3

    Podávame na vhodnom tanieri alebo v miske, dekorujeme polníčkom a nahrubo pomletým čiernym korením.

Diskusia k receptu

begonia2
Nie je mi jasné, tie filety zo sleďa sú surové? Prosím môžete to upresniť? Ďakujem.
altyn
@Begonia2 (1.9.2017 11:56)

Filety zo sleďa sú jedlé v takom stave ako ho možno kúpiť. Naložené v octe, s cibuľou a korením. Nie je to surové. U nás v Billa ho majú za pultom so salámou a syrom. Už tu niekto pridal recept na jeho úpravu, aj ho robievam, no nespomeniem si kto, a pod akým názvom, lebo už ho robím z hlavy. :-)))
leaela
@Begonia2 (1.9.2017 11:56)

Pozri si recepty od @patroveckypitrs ,on tam ma viac rybacich salatov,tusim nieco podobne sa u neho vola salat fantastico.on to robil zo sledovych zavitkov s cibulou nakladanych v pohari.klikni na jeho nick,zobrazi sa ti jeho profil a tam klikni na recepty,zobrazia sa ti len jeho recepty a mozes si to tam najst.
haji
Pokud to čtu správně, tento recept je vlastně domácí výrobou tzv. "kyselé ryby" - sledě naloženého v sladkokyselém nálevu a dále v majonéze. Klasická studená kuchyně doma in - od základu. Není podmínkou dodržet druh ryby, zato filetace je výhodou, až nutností.