Rybí šalát feferónový takmer podľa ČSN fotorecept
Foto: kimlo
V pôvodnej receptúre podľa ČSN boli použité treska a úhor v oleji, ktoré sa dnes ťažko zháňajú, ak vôbec sú niekde v ponuke. Ja Zobraziť celý popisV pôvodnej receptúre podľa ČSN boli použité treska a úhor v oleji, ktoré sa dnes ťažko zháňajú, ak vôbec sú niekde v ponuke. Ja som tresku nahradil makrelou a úhora sleďom. Varenú bielu fazuľu som zjednodušil bielou fazuľou v slanom náleve z konzervy. Preto recept nie je presne podľa normy, ale chuťovo tento legendárny šalát aspoň pripomína. Používal sa v bufetoch ako pikantný prídavok ku klasickému vlašskému alebo pochúťkovému šalátu.
Suroviny
240 g |
|
250 g |
|
70 g |
|
200 g (filety) |
|
100 g (filety) |
|
85 g |
|
150 g (bez nálevu) |
|
200 g (bez nálevu) |
|
230 g (bez nálevu) |
|
150 g (bez nálevu) |
|
17 g |
|
5 g |
|
Postup
-
1
Aby som nerobil reklamu žiadnemu reťazcu, dovolil som si prelepiť značky výrobcov. Uvedené gramáže sú už v čistom stave, takže fazuľa, filety v oleji, hrášok bez nálevu. Slede v paradajkovej omáčke použijeme aj s omáčkou.
-
2
Cibuľu pokrájame na tenké plátky a podusíme na miernom plameni na oleji, nemala by sa opražiť. Necháme vychladnúť.
-
3
Paprikový šalát mám narobený podľa receptu uvedeného na klasický feferónový šalát so syrom, tu je link: https://varecha.pravda.sk/recepty/feferonovy-salat/57055-recept.html V prípade núdze si pomôžeme vyšším podielom kapie a zaváranými cibuľkami.
-
4
Do misky vložíme obsah všetkých 3 druhov rybích konzerv bez oleja, s paradajkovou omáčkou. Prípadné väčšie kusy rozdelíme na menšie.
-
5
Pridáme vychladnutú podusenú cibuľu...
-
6
...pridáme scedenú fazuľu, paprikový šalát, kapiu nakrájanú na rezance a feferóny nakrájané na drobno, worcester a karí korenie.
-
7
Nakoniec pridáme hrášok a zľahka premiešame. Odložíme do chladničky na pár hodín, najlepšie do druhého dňa, aby sa nasiakli chute.
-
8
Podávame s pečivom a pivom. Môžeme ho použiť ako prílohu ku klasickým majonézovým šalátom.
-
9
Tu je ukážka pôvodného receptu z knihy receptúr studených pokrmov.
Konecne tu pribudol nejaky nelepkavy rcp. :-)
Ďakujem za koment, nepochybujem že vyskúšaš a že Ti bude chutiť.. :-)
Vďaka za nahliadnutie, feferónový šalát sa predával v bufetoch vo viacerých variantoch, ja si pamätám dva, jeden so syrom, ktorý som spomínal v recepte, a tento rybací, na obidva si veľmi dobre pamätám lebo som na ne chodieval ako študent. Priznám sa že som mal radšej ten so syrom :-)
Vďaka za koment, možno si bola zvyknutá na tú inú verziu, so syrom.. :-)
Vďaka Feri, veru som šalát zobral na ochutnávku aj kolegom fajnšmekrom do práce a veru si pochvaľovali... :-)
Vyskúšaj a nebudeš sklamaná.. držím palce a teším sa na feedback. 😉
Nepamatam ani so syrom, tak bud u nas nebol, alebo mam sklerozu :-)
Čo ma mrzí, je to, že sa mi v tomto recepte ukázal len prvý obrázok. Ostatné nie..
Hlavne som si chcel stiahnúť obrázok originál receptu ČSN, čo autor, ,,kimlo" , aj uviedol, ako ukážku originál receptu, no bolo tam len prázdne miesto.
Na nejakom inom portáli som síce videl tento originál recept, na bledožltom podklade, no po stiahnutí bol rozmazaný, nečitateľný..
Preto prosím autora ,,kimla" , či redakciu, aby ste mi umožnili stiahntie tohoto originálu, v normálnej, čitateľnej forme..
Som už dôchodca a rád si pripravím pre seba aspoň vzorky týchto ČSN jedál studenej kuchyne, kvôli nezabudnuteľnej chuti..
Ďakujem zo srdca.. S pozdravom Vlado
Naschval som to skusila, klikni pravym tlacitkom mysi a vyber moznost ulozit obrazok ako a potom si ho uloz napr. na plochu, alebo kde chces.