Rybí šalát feferónový takmer podľa ČSN fotorecept
V pôvodnej receptúre podľa ČSN boli použité treska a úhor v oleji, ktoré sa dnes ťažko zháňajú, ak vôbec sú niekde v ponuke. Ja Zobraziť celý popisV pôvodnej receptúre podľa ČSN boli použité treska a úhor v oleji, ktoré sa dnes ťažko zháňajú, ak vôbec sú niekde v ponuke. Ja som tresku nahradil makrelou a úhora sleďom. Varenú bielu fazuľu som zjednodušil bielou fazuľou v slanom náleve z konzervy. Preto recept nie je presne podľa normy, ale chuťovo tento legendárny šalát aspoň pripomína. Používal sa v bufetoch ako pikantný prídavok ku klasickému vlašskému alebo pochúťkovému šalátu.
Suroviny
240 g |
|
250 g |
|
70 g |
|
200 g (filety) |
|
100 g (filety) |
|
85 g |
|
150 g (bez nálevu) |
|
200 g (bez nálevu) |
|
230 g (bez nálevu) |
|
150 g (bez nálevu) |
|
17 g |
|
5 g |
|
Postup
-
1
Aby som nerobil reklamu žiadnemu reťazcu, dovolil som si prelepiť značky výrobcov. Uvedené gramáže sú už v čistom stave, takže fazuľa, filety v oleji, hrášok bez nálevu. Slede v paradajkovej omáčke použijeme aj s omáčkou.
-
2
Cibuľu pokrájame na tenké plátky a podusíme na miernom plameni na oleji, nemala by sa opražiť. Necháme vychladnúť.
-
3
Paprikový šalát mám narobený podľa receptu uvedeného na klasický feferónový šalát so syrom, tu je link: https://varecha.pravda.sk/recepty/feferonovy-salat/57055-recept.html V prípade núdze si pomôžeme vyšším podielom kapie a zaváranými cibuľkami.
-
4
Do misky vložíme obsah všetkých 3 druhov rybích konzerv bez oleja, s paradajkovou omáčkou. Prípadné väčšie kusy rozdelíme na menšie.
-
5
Pridáme vychladnutú podusenú cibuľu...
-
6
...pridáme scedenú fazuľu, paprikový šalát, kapiu nakrájanú na rezance a feferóny nakrájané na drobno, worcester a karí korenie.
-
7
Nakoniec pridáme hrášok a zľahka premiešame. Odložíme do chladničky na pár hodín, najlepšie do druhého dňa, aby sa nasiakli chute.
-
8
Podávame s pečivom a pivom. Môžeme ho použiť ako prílohu ku klasickým majonézovým šalátom.
-
9
Tu je ukážka pôvodného receptu z knihy receptúr studených pokrmov.
Tiež rybací šalát:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Konecne tu pribudol nejaky nelepkavy rcp. :-)
Ďakujem za koment, nepochybujem že vyskúšaš a že Ti bude chutiť.. :-)
Vďaka za nahliadnutie, feferónový šalát sa predával v bufetoch vo viacerých variantoch, ja si pamätám dva, jeden so syrom, ktorý som spomínal v recepte, a tento rybací, na obidva si veľmi dobre pamätám lebo som na ne chodieval ako študent. Priznám sa že som mal radšej ten so syrom :-)
Vďaka za koment, možno si bola zvyknutá na tú inú verziu, so syrom.. :-)
Vďaka Feri, veru som šalát zobral na ochutnávku aj kolegom fajnšmekrom do práce a veru si pochvaľovali... :-)
Vyskúšaj a nebudeš sklamaná.. držím palce a teším sa na feedback. 😉
Nepamatam ani so syrom, tak bud u nas nebol, alebo mam sklerozu :-)