Vianočný štedrák
Vianočný štedrák

Vianočný štedrák

Dušan Čatloch
šéfkuchár Kontakt wellness hotela**** v Starej Lesnej, 23. decembra 2018
Vianočný štedrák
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
70 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
175-200 ml
15 g
100 g
75 g
1,5 ks
1,5 g
Maková plnka:
125 g mletý
50 g roztopené
2,5 g
75 g nastrúhané
50 ml
Orechová plnka:
150 g mleté
10 g roztopené
75 g
 nastrúhaná
75 g
Tvarohová plnka:
250 g
75 g
15 g
25 g roztopené
1 ks
1 ks
Plnka lekvárová:




Postup

  1. 1

    Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka s lyžičkou cukru. Premiešame a necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme žĺtok, soľ, roztopené maslo, zvyšný cukor a kvások. Vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť.

  2. 2

    Maková plnka: Zmiešame všetky ingrediencie.

  3. 3

    Orechová plnka: Zmiešame všetky ingrediencie.

  4. 4

    Tvarohová plnka: Bielok, ktorý zostal z prípravy cesta vyšľaháme dotuha. Zmiešame všetky ingrediencie na plnku a nakoniec primiešame vyšľahaný bielok.

  5. 5

    Plnka lekvárová: Lekváre vymiešame a zriedime troškou slivovice.

  6. 6

    Cesto vrstvíme a pomedzi pláty pridávame plnky. Navrchu sa robieva mriežka z cesta. Alebo môžeme cesto rozdeliť na dve polovice, na spodné cesto navrstvíme všetky plnky a zakryjeme druhou polovicou cesta. Pečieme na 180 °C dozlatista.

Diskusia k receptu