Vianočný štedrák
porcia
príprava
na 175 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 750 g |
|
| 250 g |
|
| 500 ml |
|
| 1 kocka (čerstvé) |
|
| 125 g |
|
| 125 g (+ na vymazanie) |
|
| 3 ks (+ 1 ks na potretie) |
|
| Plnka orechová: | |
| 200 g mleté |
|
| 100 g |
|
| 0,5 dcl |
|
| 125 ml |
|
| Plnka tvarohová: | |
| 360 g |
|
| 3 ks |
|
| 100 g |
|
| 100 ml |
|
| 1 PL |
|
| 30 g |
|
| Plnka maková: | |
| 200 g mletý |
|
| 100 ml |
|
| 100 g |
|
| Plnka lekvárová: | |
| 400 g |
|
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, droždia a 2 PL cukru si pripravíme kvások. Zmiešame múku, pridáme zmäknutý tuk na pečenie, 3 žĺtky, kvások a zvyšný cukor. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť na dvojnásobok objemu.
- 2
Plnky si pripravíme zmiešaním potrebných surovín, mlieko použijeme zohriate.
- 3
Vykysnuté cesto rozdelíme na päť častí a postupne ich vyvaľkáme. Do dôkladne vymasteného plechu dáme prvý plát cesta, natrieme ho orechovou plnkou, na to dáme vyvaľkaný druhý plát cesta a natrieme makovou plnkou. Potom tretí plát natrieme tvarohovou plnkou, štvrtý plát lekvárom. Z posledného plátu cesta nakrájame prúžky, ktorými ozdobíme vrch koláča.
- 4
Koláč potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov. Pečieme približne hodinu - 70 minút.
Tiež vianočný štedrák:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu