Vianočný štedrák
Vianočný štedrák

Vianočný štedrák

palma - fotkapalma, 6. decembra 2018. Komerčný recept.
Vianočný štedrák
Foto: palma
1 plech
porcia
60 minút
príprava
70 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
750 g
250 g
500 ml
1 kocka (čerstvé)
125 g
125 g (+ na vymazanie)
3 ks (+ 1 ks na potretie)
Plnka orechová:
200 g mleté
100 g
0,5 dcl
125 ml
Plnka tvarohová:
360 g
3 ks
100 g
100 ml
1 PL
30 g
Plnka maková:
200 g mletý
100 ml
100 g
Plnka lekvárová:
400 g




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, droždia a 2 PL cukru si pripravíme kvások. Zmiešame múku, pridáme zmäknutý tuk na pečenie, 3 žĺtky, kvások a zvyšný cukor. Vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť na dvojnásobok objemu.

  2. 2

    Plnky si pripravíme zmiešaním potrebných surovín, mlieko použijeme zohriate.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na päť častí a postupne ich vyvaľkáme. Do dôkladne vymasteného plechu dáme prvý plát cesta, natrieme ho orechovou plnkou, na to dáme vyvaľkaný druhý plát cesta a natrieme makovou plnkou. Potom tretí plát natrieme tvarohovou plnkou, štvrtý plát lekvárom. Z posledného plátu cesta nakrájame prúžky, ktorými ozdobíme vrch koláča.

  4. 4

    Koláč potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov. Pečieme približne hodinu - 70 minút.

Diskusia k receptu