Vianočný štedrák fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 4. decembra 2010
Vianočný štedrák (fotorecept)
Foto: frezia68

Aké by to boli vianoce bez vianočného štedráka? Nahradí tradičný makovník,aj orechovník,lebo už všetky dobroty obsahuje.Pripravila som tento recept tak,aby aj začiatočník mal úspech Zobraziť celý popisAké by to boli vianoce bez vianočného štedráka? Nahradí tradičný makovník,aj orechovník,lebo už všetky dobroty obsahuje.Pripravila som tento recept tak,aby aj začiatočník mal úspech a ako ho robím ja už roky rokúce...

40 minút
príprava
6O minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
200g
800g
1 kocka
1/2 litra  vlažné
1 lyžička  na kvások
100 g
120 g (olej)
3 ks
Plnky:
300 g tvarohová s hrozienkami
200 g maková plnka-
20O g Orechová plnka
150 g




Postup

  1. 1

    Z mlieka odoberiem na kvások cca 2 dcl,pridám lyžičku medu a droždie,pomiešam a dám do misky s pripravenou múkou izbovej teploty.Keď vykysne,vypracujem cesto.Ja do cesta cukor nedávam,len vanilkový.Do mlieka pridám 1-2 lyžice medu,ale ani to nemusí,lebo plnky sú sladké.

    Vianočný štedrák (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto je dobre vypracované,keď tvorí bubliny a nelepí sa na okraje misky.

    Vianočný štedrák (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vtedy ho prikryjem bielym obrúskom a nechám kysnúť asi hodinu (vizuálne,keď dostatočne zväčšilo objem).Potom ho dám na dosku a urobím 4 bochníky,ktoré prikryjem a ešte nechám kysnúť cca 30 min.Niekto robí 5 bochníkov,ale ja na prvý dám lekvár a na to mak......a nie zvlášť.A do každej plnky pridávam hrozienka-nemusí byť.

    Vianočný štedrák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vykysnutí rozvaľkám prvý bochník,prenesiem na plech a natriem slivkovým lekvárom. Na to natriem makovú plnku:200 g maku,200 ml mlieka/ vody/2 polievkové lyžice medu,1 vanilkový cukor,citrónová kôra,5 dkg masla.Postup:Do horúceho mlieka pridám maslo,med......mak a miešam.Ak je hustá plnka,pridám mlieko.Ak riedka,pomôžu omrvinky medovníka,piškótové,alebo treba tomu predísť.Miesto medu má byť cukor 120 g,každý ochutná a urobí sladké podľa svojej chuti.Pridávam aj 2 čajové lyžičky rumu.

    Vianočný štedrák (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom rozvaľkám ďaľší bochník,dám na mak a natieram tvarohovou plnkou:30O g tvarohu,vanilkový cukor,8O g cukru pr.,citrónová kôra,2 žľtky a hrozienka.Ak je plnka hustá,vyšľahám bielka, pridám.Ja som dala miesto cukru med a bielka nebolo treba.Aj túto plnku treba koštovať a cukor pridať podľa chuti,ja sladím menej.Každé cesto popichám vidličkou a tak dávam plnku.Ak robíte na menší plech,znížte množstvo plnky,aby sa koláč pekne prepiekol a plnka nebola veľmi hrubá.Uvedené množstvo je na veľký plech.

    Vianočný štedrák (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridám ďaľší bochník a natriem orechovou plnkou:20O g orechov,6O g cukru/med/,vanilkový cukor,citrónová kôra,môžu sa pridať piškótové omrvinky,niekto pridáva strúhanku a mlieko cca 2OO ml.A teraz už ide posledné cesto,ktoré natriem rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka,popichám vidličkou a dám piecť do vyhriatej rúry na 210°C a asi za 10 min.znížim na 170°C a pomaly pečiem ešte asi 5O min.Po vypnutí rúry/elektrická /.Asi po 20 min.som znížila teplotu na 160°C,treba sledovať či sa koláč nepripeká rýchlo a regulovať.

    Vianočný štedrák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláč dám vychladnúť a krájam až na druhý deň. Nech sa všetkým vydarí.Dobrú chuť!

    Vianočný štedrák (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

danculka
Už mám jeden štedrák uložený , vyskúšam aj tvoj,dík
marianne69
.....krasny je..., asi 15 rokov som robila takyto skladany ako ty,ale raz som bola na navsteve u krstnej a mala ho spraveny len z jednej vrstvy cesta a na nom mala pekne poukladane dookola vsetky plnky od lekvarovej,makovej,orechovej,tvarohovej.Tak sa mo to zapacilo a vyzeralo to tak efektne,ze 5 rokov uz robim aj ja tak.Vzdy sa smiali,ze nemozu ani take velke usta otvorit,taky narastol tak uz maju teraz po probleme:-)))
janger
@frezia , ja som tiez uz niekedy robila tak, ako spomina @marianne , taky gulaty. Tento tvoj je tiez krasny, ako zakusok...Recept si odkladam :-).
tatranka
Pekný štedráčik.Takže pokračuješ v tradíciach.Štedrák patrí na vianočnú tabuľu.
stefanm
...to je fajný koláči.My ho nerobíme lebo máma vštci malé ústa.Na ten treba mať "hubu" jak Lucie Biela (čítaj Bíla).Ona zje aj horalku na šírku.A to ti tento vydrží až do vianoc?Šak ešte dvadsať dni treba pretrpieť kým nám,čo sme boli celý rok dobrí,ježiško prinesie darčeky?!?!Či to je len skúšobná vzorka???
alexdidi
Pekný štedrá, škoda, že naši ho nechcú, k Vianociam sa ozaj hodí...
frezia68
@stefanm :u nás sú vianoce vtedy,keď mám milú návštevu,s ktorou sa na sviatky neuvidím.A dnes boli oneskorení gratulanti(zdravotné dôvody),tak som sa potešila a napiekla.Aj rodinné stretnutia oslavujem podobne.A štedrák sa papká ležmo,šľahačka po celej bočnej strane,lebo nie sme ako Lucka,hoci výrečnosťou asi rovnaké :-)))))))))
matased
Mne sa páči, že napriek tomu, že je vysoký je veľmi úhľadne nakrájaný. @frezia68 si šikulka a vrátim sa aj ja asi k tradíciám, na takýto štedrák mám veĺkú chuť!
jeka
@prekr ásne upečený a nakrájaný koláčik,prajem príjemné pečenie.
evas13
Veľmi pekní, štedráčik, až sa mi linky zbiehajú.
jarunka
Krasny stedracik Urcita ho vyskusam. Nikdy som ho nepiekla.
jerica
gratulujem k výhre :-)) zaslúžená : receptík klasika vianočná!!
honestka
Dlho som odolavala tomuto kolacu, ale predsa som ho v sobotu upiekla a skoda, ze iba z polovicnej davky, lebo je ozaj vyborny! neviem ci upustim od tradicnych orechovnikov, makovnikov a dedinskych tvaroznikov / asi nie/, ale z casu na cas urcite sa vratim k tomuto skvelemu receptu. dakujem @Frezia.
frezia68
@tie ž ak niečo nové skúšam,robím z polovičnej dávky " pre istotu",či bude chutiť.Potešila si a ďakujem :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia