Vianočný štedrák plný proteínu

mukimarian - fotkamukimarian, 24. decembra 2017

Ak ešte nemáš napečené na Vianoce, tak je najvyššia chvíla. Alebo niečo na doplnenie zásob medzi sviatkami. Tak skús tento recept. Je geniálny, osloví aj toho najväčšieho kritika a chutí perfektne.

25
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 150 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
1 ks
70 g
80 g
20 g
250 ml
1 ks
Orechová vrstva:
300 g
100 g
150 g (hocijaký)
40 g
 (na zriedenie)
Maková vrstva:
300 g
100 G
150 g
40 g
 (na zriedenie)
Lekvárová vrstva:
250 g
Tvarohová vrstva:
1000 g
40 g
4 ks
2 ks
150 g (brusnice)
180 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najťažšia časť celého procesu je spraviť kysnuté cesto. Ale neboj sa toho. Keď som to zvládol na prvýkrát ja, zvládneš to aj ty. Priprav si kvások z trošky vlažného mlieka a kvasníc. Zmiešaj všetky ingrediencie na cesto dokopy, miešaj rukou a mačkaj to cesto. Je to super cvičenie na predlaktia. Ak ich necítiš nerobíš to správne. Ak sa ti z nejkého dôvodu cesto zdá byť až pririedke, pridaj troška múky. Postupom času, ako budeš cesto masírovať, bude sa menej a menej lepiť. Trvalo mi to asi 15 - 20 minút. Ako vieme, že cesto je hotové? Dá sa ľahko odlepovať a nelepí sa už veľmi na hrniec a ruky. Cesto prekryjeme a necháme na teplom mieste odstáť 1 hodinu. Po hoďke cesto znova premiesime, ale už len tak zrýchla a dáme kysnúť na 20 minút. Cesto si rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme na veľkosť plechu, ktorý predtým vymastíme. Cesto vždy jemne vidličkou popichaj, aby mal kadiaľ unikať horúci vzduch. Kukni celý recept tu: www.mukistylefitness.sk/test1/

  2. 2

    Všetky prísady zmiešame, ochutnáme a prípadne dosladíme, ak sa nám to zdá málo. Dáme na chvíľu rozovrieť, nech sa s tým dá pracovať a dá sa to rozotierať. Necháme chvíľu schladiť a natiahneme na prvú vrstvu cesta, ktorú sme potreli lekvárom, aby to nebolo suché, ale šťavnaté. Ver mi, vrstva lekváru je tam dôležitá. Prekryjeme ďaľšou vrstvou cesta. Všetky ingrediencie zmiešame, ochutnáme a podľa chuti dosladíme, ak sa nám to zdá málo. Dáme ju na chviľu rozovrieť, nech sa s tým dá pracovať a dá sa to rozotierať. Necháme troška schladiť a natiahneme na druhú vrstvu cesta. Prekryjeme ďaľšou vrstvou cesta.

  3. 3

    Všetky prísady zmiešame, ochutnáme a prípadne dosladíme. Lekvárovou zmesou potrieme poriadne plát cesta a prekryjem posleným plátom cesta. Hlavne sa neboj velkého množstva tvarohu. Ja mám rád veľa tvarohu. Má to byť štedrák, kde keď si dáš jeden kúsok, budeš mať dosť a povieš si, že to bol ale vynikajúci, slávnostný koláč. Žĺtky vymiešame s cukrom a následne do toho pridáme všetko ostatné. Dosladíme podľa chuti. Natiereme na poslednú vrstvu cesta a posypeme škoricou. Dáme piecť na 60 minút pri 150 stupňoch do zlatista. Nechaj vychladnúť a zavolaj susedov, lebo toto bude pecka. Ide nám o šťavnatý, vynikajúci, štedrý koláč, ktorý pekávali vždy na Vianoce moje obidve staré mamy. Chutí perfektne a ešte obsahuje plno proteínu, takže nám porastie aj bicák.

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu
Tak tak, tak sa to robí . Ešte nám od včera zostalo pol veľkého plechu. Ja nakoniec pokryjem tvarohovú vrstvu s hrozienkami posledným plátom cesta, potriem vajíčkom . Zostalo mi trošku cesta, tak som ho premiesila, rozdelila na 5 častí a urobila malé pletenky, potrela vajcom a posypala celým makom.A bolo na raňajky k bielej káve. Máš pravdu, štedrák je veľmi sýty , a nakoľko je aj do výšky dosť vysoký, nareže sa na malé kocky. Dnes bol u nás syn aj s rodinou, pochutili si a zajtra zase docestuje dcéra s rodinou, tak štedrák padne za vlasť . A vieš prečo je ten koláč tak obľúbený? Jasné, pečieme ho len na Vianoce. Tak je to aj s majonezákom, tento rok som ho zarábala v 15 litrovom kastróli, my ho môžeme jesť furt!

Pridaj komentár k receptu: