Vianočný štedrák plný proteínu
Foto: mukimarian
Ak ešte nemáš napečené na Vianoce, tak je najvyššia chvíla. Alebo niečo na doplnenie zásob medzi sviatkami. Tak skús tento recept. Je Zobraziť celý popisAk ešte nemáš napečené na Vianoce, tak je najvyššia chvíla. Alebo niečo na doplnenie zásob medzi sviatkami. Tak skús tento recept. Je geniálny, osloví aj toho najväčšieho kritika a chutí perfektne.
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
1 ks |
|
70 g |
|
80 g |
|
20 g |
|
250 ml |
|
|
|
1 ks |
|
Orechová vrstva: | |
300 g |
|
100 g |
|
|
|
150 g (hocijaký) |
|
40 g |
|
(na zriedenie) |
|
Maková vrstva: | |
300 g |
|
100 G |
|
|
|
150 g |
|
40 g |
|
|
|
(na zriedenie) |
|
Lekvárová vrstva: | |
250 g |
|
|
|
Tvarohová vrstva: | |
1000 g |
|
40 g |
|
4 ks |
|
2 ks |
|
150 g (brusnice) |
|
|
|
|
|
|
|
180 g |
|
Postup
-
1
Najťažšia časť celého procesu je spraviť kysnuté cesto. Ale neboj sa toho. Keď som to zvládol na prvýkrát ja, zvládneš to aj ty. Priprav si kvások z trošky vlažného mlieka a kvasníc. Zmiešaj všetky ingrediencie na cesto dokopy, miešaj rukou a mačkaj to cesto. Je to super cvičenie na predlaktia. Ak ich necítiš nerobíš to správne. Ak sa ti z nejkého dôvodu cesto zdá byť až pririedke, pridaj troška múky. Postupom času, ako budeš cesto masírovať, bude sa menej a menej lepiť. Trvalo mi to asi 15 - 20 minút. Ako vieme, že cesto je hotové? Dá sa ľahko odlepovať a nelepí sa už veľmi na hrniec a ruky. Cesto prekryjeme a necháme na teplom mieste odstáť 1 hodinu. Po hoďke cesto znova premiesime, ale už len tak zrýchla a dáme kysnúť na 20 minút. Cesto si rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme na veľkosť plechu, ktorý predtým vymastíme. Cesto vždy jemne vidličkou popichaj, aby mal kadiaľ unikať horúci vzduch. Kukni celý recept tu: www.mukistylefitness.sk/test1/
- 2
Všetky prísady zmiešame, ochutnáme a prípadne dosladíme, ak sa nám to zdá málo. Dáme na chvíľu rozovrieť, nech sa s tým dá pracovať a dá sa to rozotierať. Necháme chvíľu schladiť a natiahneme na prvú vrstvu cesta, ktorú sme potreli lekvárom, aby to nebolo suché, ale šťavnaté. Ver mi, vrstva lekváru je tam dôležitá. Prekryjeme ďaľšou vrstvou cesta. Všetky ingrediencie zmiešame, ochutnáme a podľa chuti dosladíme, ak sa nám to zdá málo. Dáme ju na chviľu rozovrieť, nech sa s tým dá pracovať a dá sa to rozotierať. Necháme troška schladiť a natiahneme na druhú vrstvu cesta. Prekryjeme ďaľšou vrstvou cesta.
- 3
Všetky prísady zmiešame, ochutnáme a prípadne dosladíme. Lekvárovou zmesou potrieme poriadne plát cesta a prekryjem posleným plátom cesta. Hlavne sa neboj velkého množstva tvarohu. Ja mám rád veľa tvarohu. Má to byť štedrák, kde keď si dáš jeden kúsok, budeš mať dosť a povieš si, že to bol ale vynikajúci, slávnostný koláč. Žĺtky vymiešame s cukrom a následne do toho pridáme všetko ostatné. Dosladíme podľa chuti. Natiereme na poslednú vrstvu cesta a posypeme škoricou. Dáme piecť na 60 minút pri 150 stupňoch do zlatista. Nechaj vychladnúť a zavolaj susedov, lebo toto bude pecka. Ide nám o šťavnatý, vynikajúci, štedrý koláč, ktorý pekávali vždy na Vianoce moje obidve staré mamy. Chutí perfektne a ešte obsahuje plno proteínu, takže nám porastie aj bicák.
Tiež Štedrák:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu