Vianočné tvarohovo-orechové žerbové rezy fotorecept
Foto: izabella929
Veľmi vhodný zákusok na Vianočny stôl. Je to trvanlivý zákusok dlho vydrží aj keď nie je v chladničke.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto kakaové: | |
375 g |
|
štipka |
|
150 g |
|
90 g |
|
4,5 PL (pochúťková) |
|
1,5 PL holandské |
|
1,5 KL |
|
2 KL |
|
1 ks |
|
Cesto biele: | |
225 g |
|
45 g |
|
75 g |
|
2 PL (pochúťková) |
|
1 KL |
|
1,5 KL |
|
1 ks |
|
Plnka tvarohová: | |
500 g hladký |
|
2 PL |
|
3 ks |
|
1 |
|
z 1 citróna (strúhaná) |
|
1 PL (pochúťková) |
|
2 bal. |
|
Poleva na vrch: | |
150 g |
|
50 g |
|
1 kl |
|
Okrem toho: | |
200 ml |
|
300 g mleté |
|
4 PL |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
Pripravila som si kakaové cesto. Na fotke kakao ešte nie je , to som pridala až na záver miesenia. Všetko som zmiesila.
-
2
Potom som pripravila aj biele cesto. Všetko som zmiesila. Pridaná smotana nie je smerodatná, záleží od múky, ale cesto musí byť ľahko vaľkateľné.
-
3
Dobre som cestá vypracovala. Kakaové som rozvážila na dve polovice.
-
4
Biele cesto som rozvaľkala na papieri na pečenie.
-
5
Spolu s papierom som ho uložila na plech 27x37 cm. Natrela som ho marhuľovým lekvárom.
-
6
Posypala orechmi a posypala práškovým cukrom a polovicou vanilkového cukru.
-
7
Vyvaľkala som kakaové cesto, položila som ho na orechy. Potrela lekvárom, polovicou zo 150 g orechov, práškovým cukrom a druhou polovicou vanilky.
-
8
Pripravila som si tvarohovú plnku. Tvaroh, cukor,vanilku, citrónovú kôru, smotanu a zlaté klasy som spolu zmiešala.
-
9
Do plnky som napokon pridala vajcia a dobre premiešala.
-
10
Tvarohovú plnku som natrela na orechový posyp. Druhú polovicu orechov som použila na posypanie tvarohového povrchu.
-
11
Vyvaľkala som druhé kakaové cesto a týmto som zakryla tvarohovo-orechovú plnku. Popichala som vidličkou.
-
12
Rúru som nechala vyhriať na 180 st. a piekol sa 35 min. Upečený som nechala chladiť na mriežke až do úplného vychladnutia.
-
13
Pripravila som polevu a vychladnutý koláč som poliala a nechala stuhnúť. Krájala som ho horúcim nožom. Prajem vám dobrú chuť.
Aha, to mi nedošlo, že jsou obvykle z kynutého těsta. Jeden se pořád učí. O to cennější recept tím, že je bez kvasnic. Díky za přiblížení, milá Izi!
Síce som už povedala stop peceniu toho roku,mám už suché napečené ,aj podľa Teba :-) linecké z Rakúska,ale asi sa prekonám a vyskúšam novú kombináciu chuti a upečiem aj tieto na pohľad krásne rezy.Pekny deň,želám:-)
suché? ak je žerbó odležané také dva týždne a dá sa z chladu do tepla a nechá sa pár hodín "zohriať", tak sú krásne vláčne. teda, aspoň tie, čo pečiem ja :-)
tieto musia byť tiež veľmi dobré
Já mám takového bráchu. Tomu je suché všechno v čem není na prst krému, nejlíp krém dvěma řadami.
v tomto prípade som podľa možností za dodržanie originálnej receptúry a nie za rôzne kombinácie.
Jasnačka, sedemdesiatdva ročný muž zvykne piecť rezy žerbó. Ha ha há.
Ty nie si muž, ale žena. A ešte k tomu žena bez chrbtovej kosti!
Laci, máš veľmi zaujímavé myšlienkové pochody. Žebró podľa odkázaného receptu však pečiem pravidelne.
@mesiar50 , ďakujem pekne za milé slová a pochvalu.-)
Izka krásna práca naozaj Vianočné koláčiky.Ja ich robím orechové a makové.
@siisa ,ďakujem pekne za komentár.-)