Rezy žerbo podľa autora pána Gerbeaud

pusta - fotkapusta, 1. marca 2011
Rezy žerbo podľa autora pána Gerbeaud
Foto: pusta

Autorom tohoto receptu je svetoznámy cukrár Emil Gerbeaud, ktorý prišiel do Budapešti v r. 1884 na pozvanie Henricha Kuglera, stal sa jeho Zobraziť celý popisAutorom tohoto receptu je svetoznámy cukrár Emil Gerbeaud, ktorý prišiel do Budapešti v r. 1884 na pozvanie Henricha Kuglera, stal sa jeho spoločníkom a prevzal firmu. Jeho cukráreň navštevovali králi, kniežatá, bohatí priemyselníci a magnáti. Tieto rezy sa stali takými populárnymi, že sa podnes predávajú nielen v cukrárňach, ale sa pečú aj v domácnostiach už viac ako 120 rokov s rôznymi úpravami a preto vkladám originál recept samotného autora.

120 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
350 g
175 g
1 štipka
1 ks
100 ml, vlažné
50 g
20 g,čerstvé
Plnka:
120 g
120 g
200 g
poleva čokoládová:
100 g
50 g
30 g




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, bravčovú masť, ktorú dobre spracujeme s múkou. Droždie namrvíme do misky, pridáme cukor, zalejeme vlažným mliekom, premiešame a necháme na teple vykysnúť, potom ho pridáme do múky, aj s vajcom všetko spracujeme na cesto. Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote, ked vykyslo, rozdelíme ho na 3 časti a každú časť vyvaľkáme do tvaru obdlžnika, o niečo menšieho, ako je hlbší plech veľkosti 35x25 cm.

  2. 2

    Na dno pekáča vložíme spodný plát cesta, ktorý nemá siahať k okrajom plechu, lebo ich dalším kysnutím dosiahne. Plát cesta potrieme polovicou marhuľového lekvára a posypeme polovicou zmesi z orechou a cukru. Prikryjeme druhým plátom cesta a postup zopakujeme. Prikryjeme tretím plátom cesta tak, aby zakryl aj plnku. Povrch cesta popicháme vidličkou a vložíme piecť do trúby predohriatej na 180 minút, pečieme 40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Pripravíme si čokoládovú polevu rozpustením masla s cukrom a zmiešaním kakaa za stáleho miešania, polejeme ňou upečené rezy v pekáči a rovnomerne rozotrieme po povrchu. Po vychladnutí pokrájame na obdlžnikové rezy a podávame.

Diskusia k receptu

malinka711
a odkiaľ máte tento originál ? ...... ak sa smiem sa spýtať
nie žeby som neverila že je to skutočne originálny recept ...... som len zvedavá ..
pusta
malinka, môžeš sa spýtať.Mám ho z cukrárne žerbo v Budapešti, je to cukráreň pána Gerbeaud a je dodnes v prevádzke a pečie sa tam podľa jeho originál receptov, má to len jednu chybu, že tieto zákuky podľa originál receptov sú okamžite preč. Nuž a chce to vynaložiť aj veľké úsilie a námahu, ak sa chceš k receptu dostať.
pusta
len dodám, že pán Gerbeaud nikdy nepoužil iný ako marhuľový lekvár. Už som videla aj rezy s ríbezľovým aj iným lekvárom, ale to už nie sú žerbo rezy. Za viac ako 120 r je prípustné podľa cukrárov použiť miesto bravčovej masti maslo, prípadne Heru, ale lekvár môžem byť len marhuľový.
pusta
veronika, verím, že ta chytia za srdce, ako svedčí aj fakt, že sa podnes pečú v cukrárňach ale aj v domácnostiach celého sveta.
jarunka
Zerbo rezy som nedano piekla a pouzila som marhulovy lekvar, ale to som nevedela, ze v originalnom recepte je marhulovy lekvar. Marhulovy je moj najoblubenejsi.
bzuky
Úžasný múčnik už podla surovín si viem predstaviť ako chutí.
pusta
dada, budem musieť upiecť znova, lebo sa po ňom len tak zaprášilo, a bude aj foto
ancicka
Zaujal má tento názov podľa....Ja mám kucharku z r.1941,Slovenská ľudová kuchárka pre každý stôl,vydaná vTrnave.V nej som tiež našla recept,ale pod názvom Gerlachovské rezy.tam sa tiež uvádza marhuľový lekvár,ale nie masť,ale maslo a cesto musí na plechu 1/2 hod.stáť a tak sa pečie.Aj ja ked pečiem, tak isto nechávam stať ,aby podkýslo.Určite to bolo aj v originále.V tomto recepte si neuviedla,alebo si prehliadla.
pusta
ančička, neprehliadla, originál recept to neuvádza, lebo nepočíta s neskúsenými cukrármi, tých pán Gerbeaud nemal, zamestnával len schopných. neprehliadla som, ale rp nie je pre začínajúcich, dakujem ti, že si to doplnila. Verím, že si tento rp našla v Slovenskej ľudovej kuchárke pod názvom Gerlachovské rezy, ale všimni si, že bola vydaná roku 1941 teda viac ako 60 r po uvedení originál receptu autorom pánom Gerbeaud, písala som v komentároch, že je prípustné použiť miesto bravč masti maslo, a v dnešnej dobe Heru, ale lekvár výlučne len marhuľový. Tieto rezy sú v obehu prakticky viac ako 120 r, v cukrárňach i domácnostiach celého sveta v rôznych obmenách. to svedčí o ich kvalite, popularite a vysvetľuje, prečo je také množstvo receptúr a nikomu ani len nepríde, že je to tradičný madarský dezert, podobne ako známe višne v čokoláde alebo salonky. podstatné však je, že je to dezert chutný
pusta
neodoláš, tak dobrú chuť a pravda aj chuťový zážitok ti prajem
kerko1
robím často tieto rezy a roky, je obľúbený medzi našimi známymi, ale orechov do plnky dávam viac. 120gr je pre nás málo, takže dávam 200gr a sú výborné.
silvia68
Dnes som nevedela nájsť svoj recept na žerbo tak som použila ten tvoj, je vynikajúci, myslím že ten svoj recept už ani hľadať nebudem. koláčik je veľmi jemný , cesto vynikajúce, super.
pusta
@silvia68 , to si ma teda prekvapila. po tak dlhej dobe, čo som rp vložila, by som sa k nemu asi nevrátila. o to viac si ma prekvapila svojim pekným komentárom. dakujem. na vianoce som Gerbeaud rezy podľa autora piekla pre svojho najlepšieho priateľa a tiež sa o nich vyjadril ako ty, že ich takto nepozná, ale tieto sú najlepšie. ešte raz ti dakujem .
majka60
ukladám a hnedˇsa idem do nich pustiť len aby sa mi podarili ďakujem
siskam
Práve som ho dokončila. Je ozaj vynikajúci , akurát som dala trochu viac orechov asi 20 dag. Trochu som sa bála, že je nízky, ale je taký akurát. Už ho mám uložený a budem ho robiť častejšie. Vďaka.
nelajsia
aj ja ich poznám, ale nie s marhuľovým lekvárom, sú naozaj chutné, akurát sa na nich pracuje u mňa doma a dúfam, že oblievačom a aj rodinke budu chutiť, ...krásne sviatky prajem
marianne
@pusta uz mam rozvazene suroviny na Tvoje rezy zerbo,len sa Ta chcem opytat,ked som si navazila mast tak sa mi to vidi vela k pomeru muky,asi to tak ma byt,nechcem to spochybnovat,len sa uistit,ze je ten udaj 175g masti spravny...prosim ta odlepni mi to..chcem ho spravit ako valentinsky dnes...:-) Ludia pisu,ze maju pomenene gramaze v receptoch,tak nech som si naistom...dakujem
janger
@marianka , zrejme @pusta momentalne nie je na Vareche. Neviem, ci sa mozem do toho miesat, snad @pusta prepaci, ale viem, ze ked chces piect, tak cakat sa neda :-). Ja s tymto receptom sice skusenost nemam, ale iste to suhlasi, ten pomer. Ak pohladas na internete recepty na tento zakusok, tak je ten pomer tuku a muky podobny, napriklad na 450g muky je 200g tuku (margarinu).
marianne
@janicka dakujem Ti, uz som sa presvedcila,ze to sedi. Cesto som zamiesila a uz kysne.:-)Je vyborne,mast som mala v chladnicke a ked som ju vyskrabovala lyzicou,bola tuha a videlo sa mi to na tom tanieri vela,ked povolila tak jej aj opticky ubudlo..si zlata:-)
marianne
@pusta je to absolutna spica,je vynikajuci,dakujem Ti. V bode 2 mas,ze pecieme na 180 minut 40 minut.(Ja som ho piekla asi o 8 minutiek menej a bol vyborny,asi podla toho ako komu rura pecie)..Si oprav malu chybicku,se vloudila,vedla to mas spravne,ale az to niekoho neskuseneho nepletie:-) Ak sa mi podari,pridam fotku. Naozaj vyborny,este raz vdaka..
mracik9
@pusta ,ja mám starú knihu v ktorej je história.
citujem
Tieto rezy sa pôvodne pripravovali v známej cukrárni na námestí Vorosmatyho,ktorej vlastníkom bola rodina Zserbóovcov.Originálne rezy sú plnené kvalitným ríbezľovým lekvárom,ktorý si sami vyrábali a bol to ich tajný recept.
pusta
@mracik , stačilo pozrieť diskusiu 1.marca 2011 o 16,15 hodine. ja mám rp práve z tej Žerbo cukrárne na Vorosmartyho námestia v Budpešti. ocenila by som, keby si svoju tvrdenie doložila fotografiou tej kuchárskej knihy, stranou kde sa to píše, aj s rokom vydania. dakujem ti.
mracik9
Ja sa s tebou nehádam ,ja len som to piekla od nepamäti sveta a som bola presvedčená o tom správnom recepte.
pusta
@mracik9 , ani ja sa nehádam, jasne že každý z nás preferuje ten svoj obľúbený recept.
len ma zarazilo tvoje tvrdenie o starej knihe,ako si včera ty sama napísala, kde sa to tak uvádza. lenže to nemáš zo žiadnej knihy, ale 09.04.2013 opísala si to od Svetlana a ja som s ňou v kontakte. preto nemôžeš doložiť fotografiou svoje tvrdenie.to nie je od teba fair.
prikladám link:
 www.toprecepty.sk/recept/3809-zerbo-rezy/...

ailuj82
Ja som ich robila podľa teba na sviatky a boli výborné, určite ich budem piecť častejšie. Vďaka :)
modrykamen
Bejvávalo, keď ich piekla moja mamka. To som bol schopný zjesť aj celý plech. Asi vtedy som nadobudol cukrovku. Keď sa opýtala: "čo mám napiecť", odpoveď bola jasná - žerbo rezy. Ďakujem za recept, to je ten, čo robila mamka. Len recepty sa nenašli. Údajne ich dakomu požičala. Tak ich takto pracne zháňam a rozpamätúvam sa ako to robila.
pusta
@ailuj82 , veľmi si ma prekvapila a zároveň potešila. som rada, že sa ti tak skvele vydarili, to ja dakujem tebe a najmä za správu i uznanie.
ailuj82
:) Taká pochvaľa viem ako poteší v tých aktuálnych ohováračkách... :)
pusta
@modrykamen , bejvávalo, tak ako vravíš. moja mama tiež robila často a aké boli vynikajúce...
ja som ich tiež robila a chutili, ale čo si budeme rozprávať - od mamy je predsa len od mamy :-)
a som rada, že práve tento je ten, čo tvoja mamička robievala...
ani ja neviem, kam sa podel zošit maminých fantastických receptov.
ja dakujem tebe, až ich spravíš, daj vedieť, prosím.
pusta
@marianne , ospravedlňujem sa, že odpovedám dnes, ale až teraz som si všimla tú vynikajúcu správu od teba. hej, tento zákusok je absolútna špica. ani nevieš, ako ma potešilo, že sa ti tak úžasne vydarili rezy pána Gerbeaud :-)
chybičkuv texte samozrejme opravím.
škoda, že si nedala aj foto, asi sa rýchlo minul...však na budúce, ak nezabudneš. dakujem.
pusta
@j änger, dakujem, si veľmi milá, že si ma zastúpila.
pusta
@kerko1 , iste je to obľúbený zákusok. ja som robila zatiaľ presne podľa autorovho rp, pána Gerbaud.
podľa môjho názoru od viac orechov a cukru môže zákusok byť len ešte lepší, zase nie veľmoi viac tých surovín, ale tak, ako máš ty.
dakujem ti.
pusta
@siskam , veľmi si ma potešila svojou správou, som rada, že si upiekla podľa receptu od pána Gerbeaud. to že si dala viac orechov, to iste nie je na škodu, práve naopak, potom je ešte chutnejší ten zákusok. dakujem ti.
pusta
@ailuj82 , dnes som sa zamyslela nad všetkými ohlasmi, ktoré mi prišli. nielen že sú pozitívne, ale najviac ma teší, že sa k nemu vráti stále viac varecháčov a robí tento skvelý zákusok práve podľa tohoto receptu aj dnes, ak si uvedomím, že je bez fotografie a vložila som ho o niečo viac, ako pred dvomi rokmi. to svedčí o dobrom recepte. vdaka vám všetkým.
evekej
zerbo rezy su moje oblubene uz som ich piekla podla tohto receptu od pusty velmi dobre musim sa pochvalit podarili sa dakujem,Vianoce sa blizia tak sa opat budu piect
pusta
@evekej , ani netušíš, ako veľmi ma teší, ak si niekto vyberie práve môj recept z tých mnohých na vareche, najmä vtedy, ak som ho pridala už dávnejšie, konkrétne tento ešte v roku 2011 :-)
som rada, že sa ti tak vydaril a sú to tvoje obľúbené rezy, ešte viac,že plánuješ repetw na Vianoce :-)))))
to ja dakujem tebe za uznanie i za pochvalu.
marcy
tento mám za úlohu upiecť :-)....vybral partner,dám vedieť ako dopadol,musí byť v chladničke a ako dlho vydrží ?
pusta
@marcy , nesmierne ma teší, že si si vybrala práve tieto rezy žerbó podľa autora pána Gerbeaud :-)
neviem ti odpovedať, ako dlho ti vydržia v chladničke?
nám doma sa vždy po nich len tak zapráši :D
nesmierne ma poteší, ak mi dáš vedieť potom :-)
dakujem a krásne Vianoce ti želám :-)
pusta
@marcy , a ešte viac ma teší, ked vidím, koľkí sa ohlásili, že sa im vydaril a najmä ak si môj recept vyberie aj další varecháč, hlavne ak som ho dala na varechu už dávno :-)))))
jozka2
aj ja ho mam od mojich 14 rokov,ked nam sestra odmietla piect,ze som uz velka na to aby som zacala a dala mi plno receptov a tento bol medzi nimi,lenze sa nechava este podkysnut na plechu a su fantasticke.Tvoj recept pusta musim pri prvej prilezitosti vyskusat,vyzera dobre,ale necham este na plechu podkysnut.Ja tiez davam viac orechov a vylucne marh.dzem s tym su najlepsie.
pusta
@jozka2 , tiež ich nechávam ešte nakysnúť, píšem v bode 2 môjho receptu, a lekvár zásadne marhuľový dávam.
tieto rezy podľa autora sú jednoducho fantastické.
dakujem.
pusta
pre ilustráciu a pre záujemcov pridávam niekoľko fotiek:














ribana
pusta je to super aspoň teraz už viem vďaka tebe aký historický tradičný koláč to máme doma.....
pusta1
@ribana , tvoje uznanie ma veľmi teší :-)))
vždy sa snažím o recepte dozvedieť niečo viac o jeho historii a vzniku, s láskou sa o svoje vedomosti, ktoré sú navyše, podelím s ostatnými:)
mám radosť z toho, že ti tento úžasný recept chutí :-)))
Prajem Ti pekné sviatky a dakujem.
1x rina19
katka78
Robila som tieto rezy na Nový rok a síce som nevydržala čakať na ochutnávku 2 týždne ako kdesi v diskusii @mata3636 spomínala na margo svojich žerbo rezov, ale spravili sme to tak, že sme z nich iba konce na ochutnávku ukrojili a potom raz za 2-3 dni kúsok po kúsku ku káve odrezali, aby som teda zistila ako sa ich chuť mení. Veru, najlepšie sú tieto rezy odležané, posledné kúsky sme jedli po 11 dňoch od upečenia a boli výborné, verím, že po ďalšom odležaní by boli zase ešte viac, akurát už nebolo z čoho ukrajovať :-))) Inak veľmi podobný recept tu má aj @kuku , len ona na väčší objem, tak som nakoniec spravila podľa tohoto, v plechu 25x25cm. S cestom sa pracovalo výborne, dobre sa vaľkalo a netrhalo. Koláč je celkovo veľmi jednoduchý na prípravu, nechápem čo som toľko otáľala. Vďaka za recept @pusta ! :-)


1x haji
marienka44
Celýňá rodina ich máme radi, pečiem občas, ale zo 450 g múky. To menšie množstvo bude stačiť na 3 pláty cesta?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia