Foto: pusta
Autorom tohoto receptu je svetoznámy cukrár Emil Gerbeaud, ktorý prišiel do Budapešti v r. 1884 na pozvanie Henricha Kuglera, stal sa jeho Zobraziť celý popisAutorom tohoto receptu je svetoznámy cukrár Emil Gerbeaud, ktorý prišiel do Budapešti v r. 1884 na pozvanie Henricha Kuglera, stal sa jeho spoločníkom a prevzal firmu. Jeho cukráreň navštevovali králi, kniežatá, bohatí priemyselníci a magnáti. Tieto rezy sa stali takými populárnymi, že sa podnes predávajú nielen v cukrárňach, ale sa pečú aj v domácnostiach už viac ako 120 rokov s rôznymi úpravami a preto vkladám originál recept samotného autora.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
350 g |
|
175 g |
|
1 štipka |
|
1 ks |
|
100 ml, vlažné |
|
50 g |
|
20 g,čerstvé |
|
Plnka: | |
120 g |
|
120 g |
|
200 g |
|
poleva čokoládová: | |
100 g |
|
50 g |
|
30 g |
|
Postup
-
1
Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, bravčovú masť, ktorú dobre spracujeme s múkou. Droždie namrvíme do misky, pridáme cukor, zalejeme vlažným mliekom, premiešame a necháme na teple vykysnúť, potom ho pridáme do múky, aj s vajcom všetko spracujeme na cesto. Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote, ked vykyslo, rozdelíme ho na 3 časti a každú časť vyvaľkáme do tvaru obdlžnika, o niečo menšieho, ako je hlbší plech veľkosti 35x25 cm.
- 2
Na dno pekáča vložíme spodný plát cesta, ktorý nemá siahať k okrajom plechu, lebo ich dalším kysnutím dosiahne. Plát cesta potrieme polovicou marhuľového lekvára a posypeme polovicou zmesi z orechou a cukru. Prikryjeme druhým plátom cesta a postup zopakujeme. Prikryjeme tretím plátom cesta tak, aby zakryl aj plnku. Povrch cesta popicháme vidličkou a vložíme piecť do trúby predohriatej na 180 minút, pečieme 40 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
- 3
Pripravíme si čokoládovú polevu rozpustením masla s cukrom a zmiešaním kakaa za stáleho miešania, polejeme ňou upečené rezy v pekáči a rovnomerne rozotrieme po povrchu. Po vychladnutí pokrájame na obdlžnikové rezy a podávame.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
nie žeby som neverila že je to skutočne originálny recept ...... som len zvedavá ..
Mozno ich upeciem uz teraz.
citujem
Tieto rezy sa pôvodne pripravovali v známej cukrárni na námestí Vorosmatyho,ktorej vlastníkom bola rodina Zserbóovcov.Originálne rezy sú plnené kvalitným ríbezľovým lekvárom,ktorý si sami vyrábali a bol to ich tajný recept.
len ma zarazilo tvoje tvrdenie o starej knihe,ako si včera ty sama napísala, kde sa to tak uvádza. lenže to nemáš zo žiadnej knihy, ale 09.04.2013 opísala si to od Svetlana a ja som s ňou v kontakte. preto nemôžeš doložiť fotografiou svoje tvrdenie.to nie je od teba fair.
prikladám link:
www.toprecepty.sk/recept/3809-zerbo-rezy/...
ja som ich tiež robila a chutili, ale čo si budeme rozprávať - od mamy je predsa len od mamy :-)
a som rada, že práve tento je ten, čo tvoja mamička robievala...
ani ja neviem, kam sa podel zošit maminých fantastických receptov.
ja dakujem tebe, až ich spravíš, daj vedieť, prosím.
chybičkuv texte samozrejme opravím.
škoda, že si nedala aj foto, asi sa rýchlo minul...však na budúce, ak nezabudneš. dakujem.
podľa môjho názoru od viac orechov a cukru môže zákusok byť len ešte lepší, zase nie veľmoi viac tých surovín, ale tak, ako máš ty.
dakujem ti.
som rada, že sa ti tak vydaril a sú to tvoje obľúbené rezy, ešte viac,že plánuješ repetw na Vianoce :-)))))
to ja dakujem tebe za uznanie i za pochvalu.
neviem ti odpovedať, ako dlho ti vydržia v chladničke?
nám doma sa vždy po nich len tak zapráši :D
nesmierne ma poteší, ak mi dáš vedieť potom :-)
dakujem a krásne Vianoce ti želám :-)
tieto rezy podľa autora sú jednoducho fantastické.
dakujem.
ts4.mm.bing.net/th?id=HN.608005556304414545&w=93&am...
Emile Gerbeaud je autorom známych višní v čokoláde a v koňaku,
prvých saloniek, mačacích jazýčkov, rôznych cukríkov, mnohých krémov, vynikajúcich zákuskov, zaviedol balenie do krabíc a dóz :-)
stojí za to pozrieť si to!!!
www.bing.com/images/search?q=emil+gerbeaud&id=5A...
vždy sa snažím o recepte dozvedieť niečo viac o jeho historii a vzniku, s láskou sa o svoje vedomosti, ktoré sú navyše, podelím s ostatnými:)
mám radosť z toho, že ti tento úžasný recept chutí :-)))
Prajem Ti pekné sviatky a dakujem.