Vianočná torta
Foto: slovakbaker
Milí priatelia a priaznivci webu Varecha.sk, po roku sú tu opäť najkrajšie sviatky roka a s nimi prichádzajú aj rôzne recepty na zákusky a Zobraziť celý popisMilí priatelia a priaznivci webu Varecha.sk, po roku sú tu opäť najkrajšie sviatky roka a s nimi prichádzajú aj rôzne recepty na zákusky a koláče. Rád by som prispel do zbierky vianočných receptov aj svojou vianočnou tortou plnou skvelých chutí a ingrediencií. Tentokrát to bude kakaový korpus zvláčnený višňovou šťavou s rumom, vanilkovým krémom a višňami. Ozdobená bude typicky vianočne - pomarančom, zasneženými višňami, škoricou či badiánom.
na 180 °C
Suroviny
Korpusy: | |
170 g |
|
120 g |
|
120 g |
|
2 ČL |
|
7 ks |
|
štipka |
|
150 g |
|
50 g |
|
1 bal. |
|
Višňová náplň: | |
720 ml |
|
2 PL |
|
2-3 PL |
|
1 bal. |
|
Vanilkový krém: | |
400 ml |
|
100 g |
|
3 ČL |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
250 g |
|
150 ml |
|
Poťahový krém: | |
750 g |
|
250 g |
|
50 g |
|
1 bal. |
|
2 PL |
|
Ganache z bielej čokolády: | |
100 g |
|
50 ml |
|
Zasnežené višne: | |
10 ks scedené |
|
100 g |
|
50 ml |
|
100 g (na obaľovanie) |
|
Okrem toho: | |
100 ml |
|
3 PL |
|
|
|
|
|
|
|
sušený |
|
|
Postup
-
1
Korpusy: Maslo izbovej teploty vyšľaháme s práškovým cukrom a vanilkovou pastou do peny. Postupne pridávame žĺtky. K maslovo-žĺtkovej pene postupne primiešame aj zmes sypkých ingrediencií. Z bielkov, štipky soli a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka primiešame k cestu.
- 2
Cesto rozdelíme do 2 tortových foriem (priemer 20 cm), ktorých dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút. Korpusy necháme vychladnúť, uvoľníme z formy a oba prerežeme, dostaneme tak 4 korpusy.
- 3
Višňová náplň: Višňový kompót scedíme a šťavu prelejeme do hrnca. Pridáme kryštálový cukor a škoricu, privedieme do varu. K šťave prilejeme v troche vody rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustý puding, do ktorého pridáme višne. Necháme vychladnúť.
- 4
Vanilkový krém: Mlieko dáme zovrieť, v miske zmiešame Zlatý klas, cukry, vanilkovú pastu a žĺtky. Prilejeme k mlieku a uvaríme hustý puding, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- 5
Vychladnutý puding rozšľaháme, mascarpone so smotanou vyšľaháme dotuha. Postupne pridávame rozmiešaný puding. Odložíme do chladu.
- 6
Zasnežené višne: Z cukru a vody uvaríme sirup, pridáme scedené višne (10 ks) a obalíme v sirupe. Rozprestrieme na plech s papierom na pečenie a necháme obschnúť. Následne obalíme v kryštálovom cukre. (Pozn.: na túto dekoráciu použijeme ďalší višňový kompót, 100 ml šťavy odložíme na polievanie korpusov, zvyšné višne a šťavu môžeme využiť inak...)
- 7
Poťahový krém: Všetky suroviny vyšľaháme dotuha, časť krému prenesieme do cukrárskeho vrecka.
- 8
Prvý plát korpusu položíme na podložku, zvlhčíme višňovou šťavou zmiešanou s rumom. Po obvode nanesieme poťahový krém, dovnútra vanilkový krém. Na krém navrstvíme polovicu višňovej náplne. Uložíme druhý korpus, opäť zvlhčíme šťavou s rumom, po obvode nanesieme poťahový krém a dovnútra vanilkový. Priložíme tretí korpus a postup zopakujeme, na vanilkový krém nanesieme druhú časť višňovej náplne. Uložíme posledný korpus a tortu v tenkej vrstve potrieme poťahovým krémom. Odložíme do chladničky. Na záver celú tortu potrieme poťahovým krémom a uhladíme. Opäť dáme do chladničky.
- 9
Ganache: Smotanu zohrejeme. Do misky nalámeme bielu čokoládu a zalejeme smotanou. Rozmiešame na hladkú polevu. Polevu nanesieme vreckom na tortu (drip effect) a tortu dozdobíme podľa vlastnej fantázie :)
- 10
Tortu môžeme ozdobiť zasneženými višňami, ale aj sušeným pomarančom či rozdrvenými lyofilizovanými (mrazom sušenými) malinami.
- 11
Takto vyzerá dokončená torta...
- 12
Všetkým prajem krásne sviatky plné šťastia, radosti, pokoja i vzájomného porozumenia v kruhu najbližších a samozrejme, dobrú chuť! :) Váš SlovakBaker
- 13
Torta v reze...
Tiež višňová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Na prípravu vanilkového krému treba 60 g (1,5 balenia) Zlatého klasu. Ďakujem za poznámku :)