Višňová torta
Višňová torta

Vianočná torta

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 26. decembra 2022

Milí priatelia a priaznivci webu Varecha.sk, po roku sú tu opäť najkrajšie sviatky roka a s nimi prichádzajú aj rôzne recepty na zákusky a Zobraziť celý popisMilí priatelia a priaznivci webu Varecha.sk, po roku sú tu opäť najkrajšie sviatky roka a s nimi prichádzajú aj rôzne recepty na zákusky a koláče. Rád by som prispel do zbierky vianočných receptov aj svojou vianočnou tortou plnou skvelých chutí a ingrediencií. Tentokrát to bude kakaový korpus zvláčnený višňovou šťavou s rumom, vanilkovým krémom a višňami. Ozdobená bude typicky vianočne - pomarančom, zasneženými višňami, škoricou či badiánom.

25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpusy:
170 g
120 g
120 g
2 ČL
7 ks
 štipka
150 g
50 g
1 bal.
Višňová náplň:
720 ml
2 PL
2-3 PL
1 bal.
Vanilkový krém:
400 ml
100 g
3 ČL
1 bal.
2 ks
250 g
150 ml
Poťahový krém:
750 g
250 g
50 g
1 bal.
2 PL
Ganache z bielej čokolády:
100 g
50 ml
Zasnežené višne:
10 ks scedené
100 g
50 ml
100 g (na obaľovanie)
Okrem toho:
100 ml
3 PL
 sušený




Postup

  1. 1

    Korpusy: Maslo izbovej teploty vyšľaháme s práškovým cukrom a vanilkovou pastou do peny. Postupne pridávame žĺtky. K maslovo-žĺtkovej pene postupne primiešame aj zmes sypkých ingrediencií. Z bielkov, štipky soli a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka primiešame k cestu.

  2. 2

    Cesto rozdelíme do 2 tortových foriem (priemer 20 cm), ktorých dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút. Korpusy necháme vychladnúť, uvoľníme z formy a oba prerežeme, dostaneme tak 4 korpusy.

  3. 3

    Višňová náplň: Višňový kompót scedíme a šťavu prelejeme do hrnca. Pridáme kryštálový cukor a škoricu, privedieme do varu. K šťave prilejeme v troche vody rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustý puding, do ktorého pridáme višne. Necháme vychladnúť.

  4. 4

    Vanilkový krém: Mlieko dáme zovrieť, v miske zmiešame Zlatý klas, cukry, vanilkovú pastu a žĺtky. Prilejeme k mlieku a uvaríme hustý puding, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

  5. 5

    Vychladnutý puding rozšľaháme, mascarpone so smotanou vyšľaháme dotuha. Postupne pridávame rozmiešaný puding. Odložíme do chladu.

  6. 6

    Zasnežené višne: Z cukru a vody uvaríme sirup, pridáme scedené višne (10 ks) a obalíme v sirupe. Rozprestrieme na plech s papierom na pečenie a necháme obschnúť. Následne obalíme v kryštálovom cukre. (Pozn.: na túto dekoráciu použijeme ďalší višňový kompót, 100 ml šťavy odložíme na polievanie korpusov, zvyšné višne a šťavu môžeme využiť inak...)

  7. 7

    Poťahový krém: Všetky suroviny vyšľaháme dotuha, časť krému prenesieme do cukrárskeho vrecka.

  8. 8

    Prvý plát korpusu položíme na podložku, zvlhčíme višňovou šťavou zmiešanou s rumom. Po obvode nanesieme poťahový krém, dovnútra vanilkový krém. Na krém navrstvíme polovicu višňovej náplne. Uložíme druhý korpus, opäť zvlhčíme šťavou s rumom, po obvode nanesieme poťahový krém a dovnútra vanilkový. Priložíme tretí korpus a postup zopakujeme, na vanilkový krém nanesieme druhú časť višňovej náplne. Uložíme posledný korpus a tortu v tenkej vrstve potrieme poťahovým krémom. Odložíme do chladničky. Na záver celú tortu potrieme poťahovým krémom a uhladíme. Opäť dáme do chladničky.

    Vianočná torta - obrázok 8
  9. 9

    Ganache: Smotanu zohrejeme. Do misky nalámeme bielu čokoládu a zalejeme smotanou. Rozmiešame na hladkú polevu. Polevu nanesieme vreckom na tortu (drip effect) a tortu dozdobíme podľa vlastnej fantázie :)

    Vianočná torta - obrázok 9
  10. 10

    Tortu môžeme ozdobiť zasneženými višňami, ale aj sušeným pomarančom či rozdrvenými lyofilizovanými (mrazom sušenými) malinami.

    Vianočná torta - obrázok 10
  11. 11

    Takto vyzerá dokončená torta...

    Vianočná torta - obrázok 11
  12. 12

    Všetkým prajem krásne sviatky plné šťastia, radosti, pokoja i vzájomného porozumenia v kruhu najbližších a samozrejme, dobrú chuť! :) Váš SlovakBaker

    Vianočná torta - obrázok 12
  13. 13

    Torta v reze...

    Vianočná torta - obrázok 13

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, výstavní torta, foto nemá chybu! Jsi nesmírně šikovný, smekám!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia