Višňová torta

Vianočná torta

Autor receptu: slovakbaker

Milí priatelia a priaznivci webu Varecha.sk, po roku sú tu opäť najkrajšie sviatky roka a s nimi prichádzajú aj rôzne recepty na zákusky a koláče.* Rád by som prispel do zbierky vianočných receptov aj svojou vianočnou tortou plnou skvelých chutí a ingrediencií. Tentokrát to bude kakaový korpus zvláčnený višňovou šťavou s rumom, vanilkovým krémom a višňami. Ozdobená bude typicky vianočne - pomarančom, zasneženými višňami, škoricou či badiánom.

25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpusy: Maslo izbovej teploty vyšľaháme s práškovým cukrom a vanilkovou pastou do peny. Postupne pridávame žĺtky. K maslovo-žĺtkovej pene postupne primiešame aj zmes sypkých ingrediencií. Z bielkov, štipky soli a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka primiešame k cestu.
  2. Cesto rozdelíme do 2 tortových foriem (priemer 20 cm), ktorých dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút. Korpusy necháme vychladnúť, uvoľníme z formy a oba prerežeme, dostaneme tak 4 korpusy.
  3. Višňová náplň: Višňový kompót scedíme a šťavu prelejeme do hrnca. Pridáme kryštálový cukor a škoricu, privedieme do varu. K šťave prilejeme v troche vody rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustý puding, do ktorého pridáme višne. Necháme vychladnúť.
  4. Vanilkový krém: Mlieko dáme zovrieť, v miske zmiešame Zlatý klas, cukry, vanilkovú pastu a žĺtky. Prilejeme k mlieku a uvaríme hustý puding, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  5. Vychladnutý puding rozšľaháme, mascarpone so smotanou vyšľaháme dotuha. Postupne pridávame rozmiešaný puding. Odložíme do chladu.
  6. Zasnežené višne: Z cukru a vody uvaríme sirup, pridáme scedené višne (10 ks) a obalíme v sirupe. Rozprestrieme na plech s papierom na pečenie a necháme obschnúť. Následne obalíme v kryštálovom cukre. (Pozn.: na túto dekoráciu použijeme ďalší višňový kompót, 100 ml šťavy odložíme na polievanie korpusov, zvyšné višne a šťavu môžeme využiť inak...)
  7. Poťahový krém: Všetky suroviny vyšľaháme dotuha, časť krému prenesieme do cukrárskeho vrecka.
  8. Prvý plát korpusu položíme na podložku, zvlhčíme višňovou šťavou zmiešanou s rumom. Po obvode nanesieme poťahový krém, dovnútra vanilkový krém. Na krém navrstvíme polovicu višňovej náplne. Uložíme druhý korpus, opäť zvlhčíme šťavou s rumom, po obvode nanesieme poťahový krém a dovnútra vanilkový. Priložíme tretí korpus a postup zopakujeme, na vanilkový krém nanesieme druhú časť višňovej náplne. Uložíme posledný korpus a tortu v tenkej vrstve potrieme poťahovým krémom. Odložíme do chladničky. Na záver celú tortu potrieme poťahovým krémom a uhladíme. Opäť dáme do chladničky.
  9. Ganache: Smotanu zohrejeme. Do misky nalámeme bielu čokoládu a zalejeme smotanou. Rozmiešame na hladkú polevu. Polevu nanesieme vreckom na tortu (drip effect) a tortu dozdobíme podľa vlastnej fantázie :)
  10. Tortu môžeme ozdobiť zasneženými višňami, ale aj sušeným pomarančom či rozdrvenými lyofilizovanými (mrazom sušenými) malinami.
  11. Takto vyzerá dokončená torta...
  12. Všetkým prajem krásne sviatky plné šťastia, radosti, pokoja i vzájomného porozumenia v kruhu najbližších a samozrejme, dobrú chuť! :) Váš SlovakBaker
  13. Torta v reze...