Maková torta
Maková torta

Makovo-višňová torta - Letisko Senica

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, 15. septembra 2025

Narodeninová torta pre môjho kolegu - pilota najväčšieho dvojplošníka na svete Antonov AN-2, ktorého presná podoba je na vrchu torty v podobe na Zobraziť celý popisNarodeninová torta pre môjho kolegu - pilota najväčšieho dvojplošníka na svete Antonov AN-2, ktorého presná podoba je na vrchu torty v podobe na mieru vyrobeného zápichu. Torta je ladená na motív letiska v Senici - nechýba pristávacia dráha, lietadlo a ich rádiová frekvencia :-) Všetko najlepšie k narodeninám, Riško!

10-12
porcií
25 minút
príprava
25-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
8 ks
220 g
 štipka
40 g
1 ČL
400 g
Krém:
1000 g
200 ml (DeLuxe)
100 g
2 PL celý
z 1 citróna
Pyré:
1 ks (veľký)
135 g
130 ml
1 ČL



Postup

  1. 1

    Pyré: Višne zlejeme z nálevu (ktorý si odložíme bokom) a spoločne s rumom, cukrom a škoricou privedieme k varu. Varíme za občasného miešania do zhustnutia, približne 15 minút. Uvarenú omáčku stiahneme z ohňa, rozmixujeme a necháme ju vychladnúť.

  2. 2

    Korpus: Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky za postupného prisypávania krupicového cukru vyšľaháme do tuha.

  3. 3

    V inej miske prešľaháme žĺtky so soľou, kakaom a škoricou. Vsypeme mletý mak a opatrne po častiach zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozdelíme do dvoch vymazaných tortových foriem s nepriľnavým povrchom a priemerom 20 cm. Pečieme pri 180 °C asi 25 až 35 minút. Po upečení necháme 15 minút chladnúť vo forme, potom vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. Vychladnuté korpusy prekrojíme na 2 a 2 pláty.

  4. 4

    Na krém vyšľaháme smotanu na šľahanie do tuha. V inej miske krátko prešľaháme mascarpone s cukrom a najemno nastrúhanou citrónovou kôrou. Potom opatrne vmiešame šľahačku a celý mak. Nakoniec môžeme ešte zašľahať stužovač šľahačky.

  5. 5

    Spodnú časť korpusu polejeme trochou šťavy z kompótu a natrieme vrstvu pyré, naň natrieme krém. Priklopíme korpusom a takto pokračujeme až spotrebujeme všetky korpusy. Nakoniec ešte natrieme celú tortu zvyšným krémom a uhladíme stierkou. Uložíme do chladničky.

  6. 6

    Tortu ozdobíme napr čokoládovou ganache, šľahačkou, višňami, ríbezlami, pralinkami, višňami v čokoláde…

    Makovo-višňová torta - Letisko Senica - obrázok 6

Diskusia k receptu

mamka4
Torta krásna, Teba musia kolegovia na rukách nosiť. Si asi letuška. Pripomenulo mi to moju najstaršiu dcéru, keď bola v puberte , zmyslela si, že bude pilotka. Stálo nás to doma veľa námahy, kým sme jej vysvetlili, že to tak jednoducho nejde.
theflyingbaker
@mamka4 (16.9.2025 16:25)

Ďakujem ti za krásny komentár, veľmi si cením tvoju pochvalu. Áno, kolegovia sa vždy tešia na svoje narodeniny, lebo vedia, že dostanú personalizovanú tortu. Sú to moje zlatíčka a rada ich takto poteším.
Bola som letuška 8 rokov. Som v letectve celkom 18rokov, súčasne pracujem v oblasti riadenia letovej prevádzky (nie som však riadiaca) a zároveň som pilotka vo výcviku. Chápem, aké to muselo byť pre vás ako rodičov tažké jej to vyhovoriť. Je to neskutočne drahá záležitosť. Aj mne sa výcvik kvôli nedostatku financií veľmi natiahol. Pozdravujem ju :-)