Foto: danda3
Tak už som aj ja prepadla pečeniu kváskových chlebíkov a darí sa a čo je hlavné chutí. Väčšinou robím ražné alebo špaldové polkilové, ale Zobraziť celý popisTak už som aj ja prepadla pečeniu kváskových chlebíkov a darí sa a čo je hlavné chutí. Väčšinou robím ražné alebo špaldové polkilové, ale keď som našla tento recept na PečemPecen.cz, musela som vyskúšať, dnes v robote ochutnávka, mal úspech, už je zarobený ďalší, ktorý odpočíva v chladničke, zajtra sa pečie.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ako prvé si pripravíme rozkvas zmiešaním všetkých surovín, je to husté, ale tak to má byť. Ja som si ho pripravila ráno, pred odchodom do práce.
-
2
Po príchode z práce ma už čakal plný pohár rozkvasu. Môžeme si zarobiť chlieb. Dve lyžice kvásku si nezabudneme odložiť na ďalšie pečenie.
-
3
Do misky si navážim semienka (dala som sezam, dyňové, slnečnicové a ľanové, pomer je na vás), vločky (dala som ovsené, sójové, pohánkové, ale môžu byť jačmenné, ražné, pšenové a pod.) a múku, zmes premiešame.
-
4
Pridám rozkvas, vodu, v ktorej som si rozpustila med, soľ, rascu a dobre zamiešam, cesto je riedke.
-
5
Formu si vyložíme papierom na pečenie alebo
-
6
ju vymastíme a vysypeme otrubami. Prvýkrát som robila na papieri, ale potom sa ťažko sťahoval, takže dnes forma vymastená a vysypaná. Zabalíme ju do mikroténového vrecka a dáme do chladničky. V recepte je uvedené kysnutie 3 - 5 hodín vonku, ja mám radšej chladničkové kysnutie, takže som piekla až na druhý deň, keď som prišla z práce.
-
7
Chlebík krásne nakysol, môžeme ho dať piecť. Pred samotným pečením som ho vytiahla z chladničky a nechala asi hodinu vonku.
-
8
Rúru rozohrejeme na 230°C a pečieme 20 minút, potom teplotu stiahneme na 190°C a dopekáme 45 minút, pred koncom som prikryla chlebík alobalom. Horúci chlebík vyklopíme z formy a dáme ešte dopiecť na mriežku na 15 minút, aby bola kôrka chrumkavá a vnútri nebol mazľavý. Chlebík váži 1120g.
-
9
A už len čakáme, kým nám vychladne, aby sme ho mohli ochutnať.
-
10
Dnes som piekla ešte ražný s ľanovými semienkami, váha 500 g.
Tánička, ďakujem Ti, mám sa ešte čo učiť, mohla by si sem dať recept na ten Tvoj chlebík? Myslím, že by to potešilo viacerých ľudí. A zistila som, že ak ražný chlebík nechám kysnúť v chladničke 24 hodín, je oveľa lepší, nadýchanejší, a neviem, či by sme dva dni vydržali ho nejesť.☺ Na fotke včerajší ražný s ľanom.
Ahoj, tu je to podrobne vysvetlené, buď si kvások zarobíš sama, alebo ho získaš na kváskovej mape. varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvasok-na-chlieb/36329-re...
www.pekarensana.sk/kvaskova-mapa.html...
Ja dávam kysnúť len do chladničky, stačí pol či hodinu pred pečením ho vytiahnuť von. Čím je tam dlhšie, tým je chutnejší, proste ho upečiem, keď mám čas a hlavne som doma.
Ten ražný chlebík máš nádherný, a ďakujem za odpoveď....skúsim aj ja teda to kysnutie v chladničke. Dosť mi to ušetrí čas. Aj keď som si už zvykla na ten kváskový rituál :D A celkom sa naň aj teším :)
Ďakujem @luss44 , budem rada, ak vyskúšaš.
Andrejka, som rada, že chutil, rado sa stalo.
Veľmi sa teším, že si vyskúšala, máš ho krásny, ja tiež asi nevydržím dva dni čakať...
@Zuzanka , máš ho neskutočný a ak je od Táničky teda od @Havino , určite to aj úžasne chutí. A súhlasím s tebou, je to anjelik čo chodí po zemi ♥♥♥
Máš krásny chlebík, chcela by som sa spýtať, čím si vysypala formu, lebo nie je na ňom vidieť žiadne zbytky. Ja som vysypala otrubami a keď som ho dávala dopekať bez formy, tak tie otruby sa mi dostali z chleba aj na spodok rúry a spekali sa tam.
Vyskúšam aj ja tak, dávala som papier, ale niekedy ide veľmi ťažko dolu.
Zuzka, ďakujem Ti veľmi pekne za krásnu fotku aj za vyskúšanie. Chlebík vyzerá úžasne. A máš pravdu, Tánička je jeden úžasný človek.♥
Ďakujem, Ti milá @luclup za milý komentár a krásnu fotku, ja som už prešla na čisto ražné alebo ražno-pohánkové s trochou semienok, tento si robím ako dezert.☺
chlebik, ze aku osatku si pouzila...hladam osatku na chlebickovy chlieb, a nikde som este nenasla
Prepáč, že odpisujem až teraz, ošatky som si kúpila v Orione.