Veľkonočný veniec z kysnutého cesta bez lepku s tromi plnkami fotorecept
Foto: novalim
Jar sa už ohlásila a spolu s ňou aj nadchádzajúce veľkonočné sviatky. Dnešný recept na veľkonočný veniec je vytvorený špeciálne
pre váš sviatočný stôl Zobraziť celý popisJar sa už ohlásila a spolu s ňou aj nadchádzajúce veľkonočné sviatky. Dnešný recept na veľkonočný veniec je vytvorený špeciálne
pre váš sviatočný stôl bez lepku. Pripravili sme ho z našej zmesi Promix Alfa, z ktorej aj vy ľahko vymiesite vláčne kysnuté cesto.
Je plný tých najvoňavejších ingrediencií - maku, škorice, vanilky a nechýba mu ani výživný tvaroh. Pri jeho výzdobe sa fantázii
medze nekladú, tak sa pustite do pečenia a užite si sviatky plné skvelých vôní a chutí.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 160 - 180 °C
Suroviny
500 g |
|
25 g (múka) |
|
380 ml (teplé, nie horúce) |
|
3 1/2 PL |
|
1/2 ČL |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
3/4 kocky (30 g) čerstvé |
|
35 g zmäknutý (alebo maslo) |
|
Na plnky: | |
250 g |
|
1 PL |
|
1 bal. (200 g) |
|
cca 100 ml |
|
1 PL |
|
|
|
2 bal. |
|
1 PL |
|
30 g |
|
3 bal. |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Do misky nalejeme 100 ml mlieka, rozmrvíme doň drožie, pridáme 1 PL kryštálového cukru a metličkou premiešame. Necháme postáť na teplom mieste 15 minút, kým nevznikne kvások. Do veľkej misy dáme všetky prísady na cesto (množstvo mlieka a cukru použitých na kvások odrátame) a hnetačom miesime asi 15 minút.
-
2
Povrch posypeme múkou a prikryté čistou utierkou necháme kysnúť na teplom mieste hodinu. Cesto zdvojnásobí objem.
-
3
Vykysnuté cesto ručne premiesime na pomúčenej doske a rozdelíme na tri rovnaké časti, ktoré vyvaľkáme na obdĺžniky s rozmermi asi 25x60 cm.
-
4
Na každý plát cesta nanesieme jeden druh plnky. Na škoricovú plnku najprv plát potrieme roztopeným maslom, potom posypeme škoricovým cukrom a nakoniec mletou škoricou zmiešanou s 1 balením vanilkového cukru. Ďalší plát potrieme tvarohom zmiešaným s 1 PL práškového, 1 sáčkom vanilkového cukru a trochou citrónovej kôry. Do tretieho plátu pôjde plnka maková - zmes maku a cukru zalejeme vriacim mliekom, pridáme 1 balíček vanilkového cukru, slivkový lekvár a trochu citrónovej kôry. Dobre premiešame.
-
5
Naplnené pláty zrolujeme do rovnomerne hrubých a rovnako dlhých valcov. Zapletáme ich do vrkoča okolo zaváracieho pohára na plechu vystlanom papierom na pečenie. Oba kraje spojíme do kruhu a pritlačíme.
-
6
Veniec necháme ešte podkysnúť 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a bohato posypeme mandľovými lupienkami.
-
7
Pečieme vo vyhriatej rúre najprv 10 minút na 180 °C, potom dopekáme 25-30 minút na 160 °C. Počas pečenia aspoň 2-3 razy pofŕkame vodou, po vybratí z rúry ešte opäť jedenkrát.
-
8
Necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom, ozdobíme a nakrájame. Nezjedené kúsky môžeme zamraziť.
Diskusia k receptu