Kysnutý veniec
Kysnutý veniec

Veľkonočný veniec z kysnutého cesta bez lepku s tromi plnkami fotorecept

novalim - fotkanovalim, 29. marca 2023. Komerčný recept.
Veľkonočný veniec z kysnutého cesta bez lepku s tromi plnkami (fotorecept)
Foto: novalim

Jar sa už ohlásila a spolu s ňou aj nadchádzajúce veľkonočné sviatky. Dnešný recept na veľkonočný veniec je vytvorený špeciálne pre váš sviatočný stôl Zobraziť celý popisJar sa už ohlásila a spolu s ňou aj nadchádzajúce veľkonočné sviatky. Dnešný recept na veľkonočný veniec je vytvorený špeciálne pre váš sviatočný stôl bez lepku. Pripravili sme ho z našej zmesi Promix Alfa, z ktorej aj vy ľahko vymiesite vláčne kysnuté cesto. Je plný tých najvoňavejších ingrediencií - maku, škorice, vanilky a nechýba mu ani výživný tvaroh. Pri jeho výzdobe sa fantázii medze nekladú, tak sa pustite do pečenia a užite si sviatky plné skvelých vôní a chutí.
Zdroj: www.novalim.sk

8-10
porcií
150 minút
príprava
30-40 minút
na 160 - 180 °C

Suroviny

500 g
25 g (múka)
380 ml (teplé, nie horúce)
3 1/2 PL
1/2 ČL
2 ks
1 ČL
3/4 kocky (30 g) čerstvé
35 g zmäknutý (alebo maslo)
Na plnky:
250 g
1 PL
1 bal. (200 g)
cca 100 ml
1 PL
2 bal.
1 PL
30 g
3 bal.
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Do misky nalejeme 100 ml mlieka, rozmrvíme doň drožie, pridáme 1 PL kryštálového cukru a metličkou premiešame. Necháme postáť na teplom mieste 15 minút, kým nevznikne kvások. Do veľkej misy dáme všetky prísady na cesto (množstvo mlieka a cukru použitých na kvások odrátame) a hnetačom miesime asi 15 minút.

    Veľkonočný veniec z kysnutého cesta bez lepku s tromi plnkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Povrch posypeme múkou a prikryté čistou utierkou necháme kysnúť na teplom mieste hodinu. Cesto zdvojnásobí objem.

    Veľkonočný veniec z kysnutého cesta bez lepku s tromi plnkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto ručne premiesime na pomúčenej doske a rozdelíme na tri rovnaké časti, ktoré vyvaľkáme na obdĺžniky s rozmermi asi 25x60 cm.

    Veľkonočný veniec z kysnutého cesta bez lepku s tromi plnkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na každý plát cesta nanesieme jeden druh plnky. Na škoricovú plnku najprv plát potrieme roztopeným maslom, potom posypeme škoricovým cukrom a nakoniec mletou škoricou zmiešanou s 1 balením vanilkového cukru. Ďalší plát potrieme tvarohom zmiešaným s 1 PL práškového, 1 sáčkom vanilkového cukru a trochou citrónovej kôry. Do tretieho plátu pôjde plnka maková - zmes maku a cukru zalejeme vriacim mliekom, pridáme 1 balíček vanilkového cukru, slivkový lekvár a trochu citrónovej kôry. Dobre premiešame.

    Veľkonočný veniec z kysnutého cesta bez lepku s tromi plnkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naplnené pláty zrolujeme do rovnomerne hrubých a rovnako dlhých valcov. Zapletáme ich do vrkoča okolo zaváracieho pohára na plechu vystlanom papierom na pečenie. Oba kraje spojíme do kruhu a pritlačíme.

    Veľkonočný veniec z kysnutého cesta bez lepku s tromi plnkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Veniec necháme ešte podkysnúť 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a bohato posypeme mandľovými lupienkami.

    Veľkonočný veniec z kysnutého cesta bez lepku s tromi plnkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme vo vyhriatej rúre najprv 10 minút na 180 °C, potom dopekáme 25-30 minút na 160 °C. Počas pečenia aspoň 2-3 razy pofŕkame vodou, po vybratí z rúry ešte opäť jedenkrát.

    Veľkonočný veniec z kysnutého cesta bez lepku s tromi plnkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom, ozdobíme a nakrájame. Nezjedené kúsky môžeme zamraziť.

    Veľkonočný veniec z kysnutého cesta bez lepku s tromi plnkami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia