Foto: pusta
Pôvodný recept je na Nosalty - http://www.nosalty.hu/recept/dios-koszoru-nagyi-mami-konyhajabol, máličko som ho upravila, miesto orechovej plnky som použila Nutellu, autorka pôvodného receptu uvádza tento recept ako Zobraziť celý popisPôvodný recept je na Nosalty - http://www.nosalty.hu/recept/dios-koszoru-nagyi-mami-konyhajabol, máličko som ho upravila, miesto orechovej plnky som použila Nutellu, autorka pôvodného receptu uvádza tento recept ako recept z babičkinej kuchyne, po vyskúšaní ho pridávam, lebo je naozaj veľmi chutný.
príprava
na 180 °C
Suroviny
cca 500 g |
|
1 štipka |
|
25 g |
|
1 ČL |
|
400 ml |
|
2 ks |
|
50 g |
|
3 PL |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Plnka: | |
1. orechová: | |
400 g |
|
200 g |
|
z 1 ks citróna |
|
100 ml |
|
2. nutellová: | |
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Do misy som preosiala múku, premiešala so soľou, do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala cukrom kryštál, zaliala som asi 100 ml osladeného vlažného mlieka, nechala som rozpustiť 50 g cukru v 400ml vlažného z mlieka, z ktorého som odobrala asi 100 ml, nechala som vykysnúť kvások,...
-
2
... kým kvások vykysol, dala som do hrnčeka 3 PL domácej bravčovej masti, ktorú som nechala na miernom ohni rozpustiť a vychladnúť na vlažnú,...
-
3
...vo zvyšných 300 ml osladeného vlažného mlieka som rozmiešala 2 vaječné žĺtky,...
-
4
...k vykysnutému kvásku som pridala vlažnú žĺtkovo - cukrovo - mliečnu zmes, rozpustenú vlažnú domácu bravčovú masť,...
-
5
...dôkladne som všetko spracovala rukami na hladké lesklé pružné nelepivé mäkké cesto, ktoré som nechala kysnúť na teplom mieste prikryté čistou utierkou len 10 minút, lebo bude nasledovať trošku dlhšia fáza dalšieho spracovania, počas ktorej cesto poriadne nakysne, množstvo múky a mlieka je len približne orientačné, je závislé od toho, ako je múka smädná, k suchej múke treba viac tekutiny, k vlhkej múke zase menej, mlieko treba pridávať po častiach, ja som dala všetko mlieko hned, zabudla som na toto zlaté pravidlo, musela som pridať múku, kým som dosiahla požadovanú konzistenciu,...
-
6
...cesto som dala na jemne pomúčenú dosku, jemne som pomúčila aj povrch cesta,...
-
7
...cesto som rozvaľkala na obdĺžnik o veľkosti 33x50 cm, od dolného okraja som si rovnobežne so základom vo výške 20 cm naznačila nožom priamku horizontálne, potom som si naznačila nožom rozdelenie vertikálnym smerom, spolu treba rozdeliť dolný obdĺžnik na 33 rovnakých častí, pokiaľ sa rozhodnete pre orechovú plnku, rozdeľte cesto týmto spôsobom zo strany dlhej 33 cm na 33 prúžkov o šírke 1 cm, budete mať menší a vyšší veniec,...
-
8
...a teraz nasleduje tá piplavá, avšak nie ťažká práca, i ked časovo trošku zdĺhavá, splietla som vždy 3 prúžky v jeden jednoduchý vrkoč, spolu 11 vrkočov,...
-
9
...na hornú časť cesta som rovnomerne rozotrela Nutellu tak, že po obvode som nechala asi cm široký voľný pás cesta, od horného pozdĺžneho okraja som zarolovala cesto ako závin aj cez vrkoče,...
-
10
...na oboch koncoch som cesto stlačila, vytvarovala som veniec, ktorého konce som spojila stlačením k sebe,...
-
11
...pripravený veniec som opatrne preniesla na plech vystlaný teflonovou fóliou,...
-
12
...v pôvodnom recepte sa veniec potrie vaječným žĺtkom, ja som ho potrela bielkami ktoré mi zvýšili,...
-
13
...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, piekla som 50 minút na funkcii horný a dolný ohrev bez ventilátora.
-
14
Vychladnutý veniec som položila na podnos a podávala ako sladké nedeľné raňajky s horúcim kakaom,...
-
15
...cesto je ľahučké, veľmi jemné, krásne nadýchané s početnými dierkami, nie je presladené, pridala som zvlášť ešte čerstvé maslo na natieranie, aby si moji chlapi mohli ešte vylepšiť svoje raňajky podľa seba, tento kysnutý koláč je veľmi chutný, je ho riadna porcia, je vláčny, mäkkučký i dnes, môžete ho pripraviť aj s inou náplňou, napr. lekvárovou, tvarohovou, pudingovou, orechovou, makovou, jablkovvou a inou,...
-
16
...prajem vám Dobrú chuť :-)
ale ponukla by som sa aj dva krat :-)
Stačí si vybrať.
5*
To sú mi starosti D
@jujoska mezabudla,len nevyšlo.Ešte je ich viac @wurstK423mm007...a nekonečno.Mne je len smiešne,ako sama sebe chváli recepty :)
D
Ale preco sa ten Vas "spletenec" sa tomu "originalu" ale ze vobec nepodoba?
Co sa tyka umiestnenia v rebricku TOP recepty, ktory sa nachadza na hlavnej stranke vpravo hore - umiestnenie receptov v tomto rebricku je odvodene od mnozstva kliknutia daneho receptu.
Zatial co v mesacnej sutazi receptov - tato bola posledna:
varecha.pravda.sk/magazin/top-15-najlepsie-recepty-mesiac...
sa poradie receptov urcuje mnozstvom ulozeni v kucharskych knihach uzivatelov Varecha.sk.
krásny recept