Kysnutý veniec s Nutellou fotorecept

pusta - fotkapusta, 24. augusta 2015
Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept)
Foto: pusta

Pôvodný recept je na Nosalty - http://www.nosalty.hu/recept/dios-koszoru-nagyi-mami-konyhajabol, máličko som ho upravila, miesto orechovej plnky som použila Nutellu, autorka pôvodného receptu uvádza tento recept ako recept z babičkinej kuchyne, po vyskúšaní ho pridávam, lebo je naozaj veľmi chutný.

110 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

cca 500 g
1 štipka
25 g
1 ČL
400 ml
2 ks
50 g
3 PL
Na potretie:
1 ks
Plnka:
1. orechová:
400 g
200 g
z 1 ks citróna
100 ml
2. nutellová:
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala múku, premiešala so soľou, do jamky v múke som rozdrobila droždie, posypala cukrom kryštál, zaliala som asi 100 ml osladeného vlažného mlieka, nechala som rozpustiť 50 g cukru v 400ml vlažného z mlieka, z ktorého som odobrala asi 100 ml, nechala som vykysnúť kvások,...

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ... kým kvások vykysol, dala som do hrnčeka 3 PL domácej bravčovej masti, ktorú som nechala na miernom ohni rozpustiť a vychladnúť na vlažnú,...

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...vo zvyšných 300 ml osladeného vlažného mlieka som rozmiešala 2 vaječné žĺtky,...

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...k vykysnutému kvásku som pridala vlažnú žĺtkovo - cukrovo - mliečnu zmes, rozpustenú vlažnú domácu bravčovú masť,...

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...dôkladne som všetko spracovala rukami na hladké lesklé pružné nelepivé mäkké cesto, ktoré som nechala kysnúť na teplom mieste prikryté čistou utierkou len 10 minút, lebo bude nasledovať trošku dlhšia fáza dalšieho spracovania, počas ktorej cesto poriadne nakysne, množstvo múky a mlieka je len približne orientačné, je závislé od toho, ako je múka smädná, k suchej múke treba viac tekutiny, k vlhkej múke zase menej, mlieko treba pridávať po častiach, ja som dala všetko mlieko hned, zabudla som na toto zlaté pravidlo, musela som pridať múku, kým som dosiahla požadovanú konzistenciu,...

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...cesto som dala na jemne pomúčenú dosku, jemne som pomúčila aj povrch cesta,...

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...cesto som rozvaľkala na obdĺžnik o veľkosti 33x50 cm, od dolného okraja som si rovnobežne so základom vo výške 20 cm naznačila nožom priamku horizontálne, potom som si naznačila nožom rozdelenie vertikálnym smerom, spolu treba rozdeliť dolný obdĺžnik na 33 rovnakých častí, pokiaľ sa rozhodnete pre orechovú plnku, rozdeľte cesto týmto spôsobom zo strany dlhej 33 cm na 33 prúžkov o šírke 1 cm, budete mať menší a vyšší veniec,...

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a teraz nasleduje tá piplavá, avšak nie ťažká práca, i ked časovo trošku zdĺhavá, splietla som vždy 3 prúžky v jeden jednoduchý vrkoč, spolu 11 vrkočov,...

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...na hornú časť cesta som rovnomerne rozotrela Nutellu tak, že po obvode som nechala asi cm široký voľný pás cesta, od horného pozdĺžneho okraja som zarolovala cesto ako závin aj cez vrkoče,...

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...na oboch koncoch som cesto stlačila, vytvarovala som veniec, ktorého konce som spojila stlačením k sebe,...

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...pripravený veniec som opatrne preniesla na plech vystlaný teflonovou fóliou,...

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...v pôvodnom recepte sa veniec potrie vaječným žĺtkom, ja som ho potrela bielkami ktoré mi zvýšili,...

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...vložila som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, piekla som 50 minút na funkcii horný a dolný ohrev bez ventilátora.

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vychladnutý veniec som položila na podnos a podávala ako sladké nedeľné raňajky s horúcim kakaom,...

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...cesto je ľahučké, veľmi jemné, krásne nadýchané s početnými dierkami, nie je presladené, pridala som zvlášť ešte čerstvé maslo na natieranie, aby si moji chlapi mohli ešte vylepšiť svoje raňajky podľa seba, tento kysnutý koláč je veľmi chutný, je ho riadna porcia, je vláčny, mäkkučký i dnes, môžete ho pripraviť aj s inou náplňou, napr. lekvárovou, tvarohovou, pudingovou, orechovou, makovou, jablkovvou a inou,...

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...prajem vám Dobrú chuť :-)

    Kysnutý veniec s Nutellou (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

35 komentárov k receptu
Pred tym nez okolo seba zacnes kopat troska aj pouvazuj. Ano, autorka receptu tu ma nespocetne mnozstvo inych nickov, pod ktorymi si komentuje vlastne recepty. Ale niekedy mi to uz pride aj ako paranoja u niektorych ludi tu na vareche. @dr nie je @pusta ak si toto myslis a to si tym chcel povedat. Tym, ze @dr je skor moja krvna skupina sa rada a hrdo pochvalim kedykolvek, ja som na svojich rodicov pysna. Este nieco?
Zaujímavé je, že napriek tomu, aký je to spizdený recept, samé cesto, málo plnky, výsledný efekt vôbec nezodpovedá vynaloženej námahe, plus že je komplet okopírovaný......napriek tomu sa tento recept dostane do TOPky, to sa stavím. Iné recepty, o 150% lepšie sa nedostanú, lebo ich autori majú len jeden nick, a či ako to tu funguje?
@buchtabuchta , uzivatelia Varecha.sk sa bezne inspiruju receptami s inych internetovych gastronomickych stranok. Len velmi male percento receptov je naozajstny original, co je v poriadku, ved sme na stranke amaterskych kucharov.
Co sa tyka umiestnenia v rebricku TOP recepty, ktory sa nachadza na hlavnej stranke vpravo hore - umiestnenie receptov v tomto rebricku je odvodene od mnozstva kliknutia daneho receptu.
Zatial co v mesacnej sutazi receptov - tato bola posledna:
 varecha.pravda.sk/magazin/top-15-najlepsie-recepty-mesiac...

sa poradie receptov urcuje mnozstvom ulozeni v kucharskych knihach uzivatelov Varecha.sk.
Krasny, takze zapletat sa oplatilo. No u mna by to dopadlo asi tak ako s pustinym (nic v zom pusta), som na kolace nemehlo :)
U nás bola namiesto nutelly do plnky použitá čokoláda 65 perc. zmiešaná s maslom. Konzistenciu si treba urobiť podľa seba, my sme urobili hustejšiu, aby nevytekala.

Pridaj komentár k receptu: