Kysnutý veniec so šľahačkou (Tortell de nata) fotorecept
Foto: kucharka
Jeden z obľúbených kysnutých španielskych receptov. Pochutnávame si na ňom na rodinných oslavách, festivaloch a výročiach. Ja zapíjam kávou alebo čajom, Španieli Zobraziť celý popisJeden z obľúbených kysnutých španielskych receptov. Pochutnávame si na ňom na rodinných oslavách, festivaloch a výročiach. Ja zapíjam kávou alebo čajom, Španieli pohárom šampanského :-))
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Prvé cesto: | |
10 g čerstvé |
|
75 ml vlažná |
|
75 ml |
|
Druhé cesto: | |
35 g |
|
20 g |
|
250 g |
|
štipka |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
65 ml vlažná |
|
Šľahačka: | |
400 ml |
|
50 g |
|
Okrem toho: | |
1 ks na potretie |
|
40 g (alebo píniové oriešky) |
|
30 g na posypanie |
|
Postup
-
1
Na prípravu prvého cesta rozmrvíme droždie vo vode a pridáme múku. Prikryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste 20-30 min.
-
2
Na prípravu druhého cesta dáme do misky cukor, soľ, masť, nastrúhanú citrónovú kôru a vodu a miešame. Pridáme vajce a múku a znova miešame, ručne alebo mixérom, až pokým nevznikne vláčne cesto.
-
3
Pridáme prvé cesto a znova dobre pomiešame, aspoň 5 minút. Cesto necháme oddýchnuť, 20-30 min.
-
4
Pomúčenými rukami vytvarujeme z cesta veniec. A to tak, že plech vystelieme papierom na pečenie, položíme naň cesto, dlaňou urobíme v strede cesta “dieru” a krúživými pohybmi rozťahujeme veniec.
-
5
Nebojíme sa toho, cesto by malo byť pružné a neroztrhnúť sa... točíme a točíme a veniec “lieta” po plechu... až na požadovanú veľkosť.
-
6
Veniec prikryjeme utierkou a necháme odpočívať/kysnúť na teplom mieste 1-2 hod. Vykysnutý veniec potrieme vajcom a posypeme plátkami mandlí alebo píniovými orieškami. Pečieme na 200 stupňov, 15-20 min.
-
7
Upečený veniec necháme vychladnúť.
-
8
Vyšľaháme smotanu s 50 g cukru. Veniec prekrojíme cez polovicu, naplníme šľahačkou a posypeme cukrom (30 g). Dobrú chuť.
Som rada, že som ti narobila chute :-)))))
Ak skúsiš, daj vedieť ako chutilo. Pekný večer.
Že vraj “sústruženie”. Rozmýšlala som ako ten postup opísať a vidíš, sústruženie ma teda nenapadlo :-))
Ďakujem za komentárik.
Ďakujem pekne.
Si vymyselníčka a šikovná.
Som rada, že sa páči. A len tak medzi nami : ja som to nevymyslela, robí sa to tu bežne :-))
Ďakujem