Kysnutý veniec

Veľkonočný veniec z kysnutého cesta bez lepku s tromi plnkami (fotorecept)

Autor receptu: novalim

Jar sa už ohlásila a spolu s ňou aj nadchádzajúce veľkonočné sviatky. Dnešný recept na veľkonočný veniec je vytvorený špeciálne pre váš sviatočný stôl bez lepku.* Pripravili sme ho z našej zmesi Promix Alfa, z ktorej aj vy ľahko vymiesite vláčne kysnuté cesto. Je plný tých najvoňavejších ingrediencií - maku, škorice, vanilky a nechýba mu ani výživný tvaroh. Pri jeho výzdobe sa fantázii medze nekladú, tak sa pustite do pečenia a užite si sviatky plné skvelých vôní a chutí.

8-10
porcií
150 minút
príprava
30-40 minút
na 160 - 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky nalejeme 100 ml mlieka, rozmrvíme doň drožie, pridáme 1 PL kryštálového cukru a metličkou premiešame. Necháme postáť na teplom mieste 15 minút, kým nevznikne kvások. Do veľkej misy dáme všetky prísady na cesto (množstvo mlieka a cukru použitých na kvások odrátame) a hnetačom miesime asi 15 minút.
  2. Povrch posypeme múkou a prikryté čistou utierkou necháme kysnúť na teplom mieste hodinu. Cesto zdvojnásobí objem.
  3. Vykysnuté cesto ručne premiesime na pomúčenej doske a rozdelíme na tri rovnaké časti, ktoré vyvaľkáme na obdĺžniky s rozmermi asi 25x60 cm.
  4. Na každý plát cesta nanesieme jeden druh plnky. Na škoricovú plnku najprv plát potrieme roztopeným maslom, potom posypeme škoricovým cukrom a nakoniec mletou škoricou zmiešanou s 1 balením vanilkového cukru. Ďalší plát potrieme tvarohom zmiešaným s 1 PL práškového, 1 sáčkom vanilkového cukru a trochou citrónovej kôry. Do tretieho plátu pôjde plnka maková - zmes maku a cukru zalejeme vriacim mliekom, pridáme 1 balíček vanilkového cukru, slivkový lekvár a trochu citrónovej kôry. Dobre premiešame.
  5. Naplnené pláty zrolujeme do rovnomerne hrubých a rovnako dlhých valcov. Zapletáme ich do vrkoča okolo zaváracieho pohára na plechu vystlanom papierom na pečenie. Oba kraje spojíme do kruhu a pritlačíme.
  6. Veniec necháme ešte podkysnúť 15 minút. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a bohato posypeme mandľovými lupienkami.
  7. Pečieme vo vyhriatej rúre najprv 10 minút na 180 °C, potom dopekáme 25-30 minút na 160 °C. Počas pečenia aspoň 2-3 razy pofŕkame vodou, po vybratí z rúry ešte opäť jedenkrát.
  8. Necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom, ozdobíme a nakrájame. Nezjedené kúsky môžeme zamraziť.