Veľkonočný kysnutý veniec
Štefan Psotný
šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne, 9. apríla 2019
šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne, 9. apríla 2019
Foto: Pravda - Ivan Majerský
10
porcií
porcií
30 minút
príprava
príprava
30 minút
na 180 °C
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
1/2 bal. |
|
350 ml |
|
100 g |
|
50 ml |
|
50 g |
|
1 ks |
|
10 g |
|
Maková plnka: | |
200 g mletý |
|
150 g |
|
100 ml |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
100 g nadrobno pokrájané |
|
Jablková plnka: | |
200 g |
|
100 g mleté |
|
50 g |
|
50 g |
|
štipka |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Do preosiatej múky pridáme sušené droždie, zmäknuté maslo, vajce, mlieko, olej, cukor a soľ, vymiesime a cesto necháme vykysnúť.
- 2
Makovú plnku urobíme tak, že všetky ingrediencie zalejeme horúcim mliekom, zamiešame a necháme vychladnúť.
- 3
Jablkovú plnku pripravíme tak, že postrúhané jablká zmiešame s orechmi, hrozienkami, rozpusteným maslom a so škoricou.
- 4
Vykysnuté cesto rozvaľkáme a potrieme striedavo plnkami. Zvinieme, odkrojíme konce, ktorými potom vyplníme stred. Závin narežeme na hrubé kolieska, ktoré spojíme koncami do kruhu. Odrezkami vyplníme stred. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom.
Tiež kysnutý koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu