Veľkonočný kysnutý veniec
Štefan Psotný
šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne, 9. apríla 2019
šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne, 9. apríla 2019

Foto: Pravda - Ivan Majerský
10
porcií
porcií
30 minút
príprava
príprava
30 minút
na 180 °C
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 500 g |
|
| 1/2 bal. |
|
| 350 ml |
|
| 100 g |
|
| 50 ml |
|
| 50 g |
|
| 1 ks |
|
| 10 g |
|
| Maková plnka: | |
| 200 g mletý |
|
| 150 g |
|
| 100 ml |
|
| 1 bal. |
|
| štipka |
|
| 100 g nadrobno pokrájané |
|
| Jablková plnka: | |
| 200 g |
|
| 100 g mleté |
|
| 50 g |
|
| 50 g |
|
| štipka |
|
| Na potretie: | |
| 1 ks |
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Do preosiatej múky pridáme sušené droždie, zmäknuté maslo, vajce, mlieko, olej, cukor a soľ, vymiesime a cesto necháme vykysnúť.
- 2
Makovú plnku urobíme tak, že všetky ingrediencie zalejeme horúcim mliekom, zamiešame a necháme vychladnúť.
- 3
Jablkovú plnku pripravíme tak, že postrúhané jablká zmiešame s orechmi, hrozienkami, rozpusteným maslom a so škoricou.
- 4
Vykysnuté cesto rozvaľkáme a potrieme striedavo plnkami. Zvinieme, odkrojíme konce, ktorými potom vyplníme stred. Závin narežeme na hrubé kolieska, ktoré spojíme koncami do kruhu. Odrezkami vyplníme stred. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom.
Tiež kysnutý koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu