Veľkonočný kysnutý veniec

Štefan Psotný
šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne, 9. apríla 2019 13:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »
Veľkonočný kysnutý veniecFoto: Pravda - Ivan Majerský
10
porcií
30 min
príprava
30 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
1/2 bal.
350 ml
100 g
50 ml
50 g
1 ks
10 g
Maková plnka:
200 g mletý
150 g
100 ml
1 bal.
štipka
100 g nadrobno pokrájané
Jablková plnka:
200 g
100 g mleté
50 g
50 g
štipka
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Do preosiatej múky pridáme sušené droždie, zmäknuté maslo, vajce, mlieko, olej, cukor a soľ, vymiesime a cesto necháme vykysnúť.

  2. 2

    Makovú plnku urobíme tak, že všetky ingrediencie zalejeme horúcim mliekom, zamiešame a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Jablkovú plnku pripravíme tak, že postrúhané jablká zmiešame s orechmi, hrozienkami, rozpusteným maslom a so škoricou.

  4. 4

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme a potrieme striedavo plnkami. Zvinieme, odkrojíme konce, ktorými potom vyplníme stred. Závin narežeme na hrubé kolieska, ktoré spojíme koncami do kruhu. Odrezkami vyplníme stred. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme pri 180 °C približne 30 minút. Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom.

Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist