Čokoládová torta
Čokoládová torta

Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom fotorecept

elenas - fotkaelenas, 4. augusta 2021
Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept)
Foto: elenas

Famózna domáca medová torta, je veľmi chutná, jemná, šťavnatá, rozplýva sa na jazyku. Super kombinácia čokoládových plátov a krému z kyslej smotany. Tortu Zobraziť celý popisFamózna domáca medová torta, je veľmi chutná, jemná, šťavnatá, rozplýva sa na jazyku. Super kombinácia čokoládových plátov a krému z kyslej smotany. Tortu som piekla na rodinnú oslavu. Príprava sa môže zdať zložitou, ale opak je pravdou. Pripravuje sa pomerne jednoducho a rýchlo, netreba sa báť, a v porovnaní s piškótovou tortou je aj rýchlo pripravená na konzumáciu. U mňa je to top torta. Vyskúšajte aj Vy.

10-12
porcií
40 minút
príprava
5 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
420 g
2 ks
150 g
100 g
100 g
2 ČL
40 g
Plnka:
600-700 g (30 %)
420 ml (33 %)
1 bal.
150 g
Čokoládová poleva:
80 g
80 ml
1 ČL




Postup

  1. 1

    Torta nie je zložitá na prípravu, medové platy môžete upiecť aj vopred, vydržia dva dni pri izbovej teplote alebo 5 dní v chladničke. Med a maslo dáme do nádoby a rozpustíme nad horúcou parou, pridáme sódu bikarbónu a miešame. Sóda začne peniť, miešame nad horúcou parou ďalej pokiaľ hmota nedostane karamelovú farbu (trvá to asi 10 -12 minút). Potom zmes necháme vychladnúť.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej hustej peny (asi 8 minút). Penu pridáme do vychladnutej medovej zmesi. Všetko spolu dobre premiešame.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do múky preosejeme kakao a premiešame. Postupne asi na dvakrát pridáme múčnu zmes k vaječnej, dobre premiešame a vypracujeme mäkké a trochu lepivé cesto.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyložíme ho na múkou posypanú dosku, trochu ešte prepracujeme a rozdelíme na 9-10 rovnakých dielov (závisí od veľkosti torty, ktorú budete robiť). Ak chceme mať rovnaké diely, tak najlepšie cesto najprv odvážiť, každý diel bude približne 90-97 g. Ja som rozdelila na 9 dielov pri veľkosti torty 23,5 cm. Z každého dielu urobíme guľôčku, uložíme na pomúčený tanier, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky odpočinúť na 30 minút.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme papier na pečenie, nemusí byť 9 kusov, da sa používať aj opakovane, ja som potrebovala len 3 ks papiera. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Z chladničky postupne vyberáme po jednej guľôčke a na múkou posypanom papieri na pečenie rozvaľkáme cesto na tenký plát, trochu väčší ako naša torta. Na meranie torty som použila pokrievku veľkosťou 23,5 cm, môže sa použiť aj tanier alebo niečo iné, záleží aký tvár chcete, aby torta mala.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto poprepichujeme vidličkou a upečieme ho pri 180 °C asi 5-6 minút. Upečené a ešte horúce odrežeme podľa veľkosti pokrievky alebo taniera. Keďže pokrievku mám s ostrými hranami, tak stačilo mi len pritlačiť na cesto a bolo odrezané, inak odrežeme s pomocou noža.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotový plát odložíme vychladnúť na rovný povrch. Cesto treba rezať ešte za horúca, ono po vychladnutí stvrdne. Odrezky odložíme na bok, budeme ich potrebovať na obsypanie torty. Tak pokračujeme s každou guľôčkou cesta. Pokiaľ sa pečie jeden plát, vaľkala som ďalší. Papier na pečenie som používala opakovane. Dá sa samozrejme vyvaľkať všetko cesto naraz a potom len piecť. Spravte ako je vám pohodlnejšie.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme krém. Studenú smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom. Hotovú šľahačku postupne po častiach pridávame a zamiešame lopatkou alebo vareškou do kyslej smotany. Vznikne nadýchaný a veľmi chutný krém. Kyslú smotanu je lepšie použiť s vyšším obsahom tuku (25- 30 %), vtedy je krém stabilnejší ale da sa použiť aj 16-18 %, potom odporúčam kyslú smotanu nechať vopred stiecť od prebytočnej tekutiny zavesenú v utierke v chladničke na niekoľko hodín, taktiež aj zvýšiť množstvo smotany aspoň na 700 g (stečená voda potom uberie na váhe).

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Každý plát potrieme pripraveným krémom, poukladáme ich na seba a len zľahka pritláčame. Zvyšným krémom potrieme boky torty.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotovú tortu necháme postáť pri izbovej teplote ešte asi 40-50 minút, potom schováme do chladničky aspoň na hodinku.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vrch torty polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme tak, že smotanu na šľahanie, čokoládu a maslo zohrievame pri stálom miešaní pokiaľ sa všetko nerozpusti a nevznikne hladká poleva. Odrezky z cesta dáme do mikroténového vrecka a rozmrvíme ich nadrobno valčekom. Omrvinkami obsypeme boky torty.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie, ja som použila ovocie, môžete použiť orechy alebo iné alebo aj nič netreba:)

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po stuhnutí polevy tortu môžete podávať. Bude už dostatočne nasiaknutá krémom, ale ešte lepšia bude ak postojí v chladničke, čím dlhšie stojí, tým je lepšia:) Tortička je veľmi jemná a chutná až sa rozplýva na jazyku. Je to pôžitok. Dobrú chuť.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

elenas
@farbuska (4.8.2021 18:30)

Ďakujem ti pekne:) Pečiem veľmi rada. A ozaj sa neboj a kľudne sa do toho pusti, nie je nič zložite na tejto torte, pečenie ide veľmi rýchle, krém je jednoduchý a o dve hodiny po naplnení môžeš už pochutnávať.
elenas
@haji (4.8.2021 18:41)

Ďakujem za milé slova. Ak cesto rozdelíš na približne rovnaké diely a rozvaľkáš, tak budú rovnaké aj po upečení:) Nie je to zložité.
elenas
@cesminaz (4.8.2021 18:59)

Ďakujem za komentár:) Cesminka, keď to skúsiš sama povieš, že je to celkom jednoduché. Podľa mňa roboty menej ako s piškótovou tortou alebo kysnutým cestom. Tak dúfam, že sa niekedy odhodláš a vyskúšaš:) Chutí výborne.
cesminaz
@elenas (4.8.2021 21:03)

:-) komu ako, pre mňa urobiť kysnuté cesto, alebo natiahnuť börek na tenko je hračka kým toto babračka ;-))) Ale vdaka za super spracovaný fotopostup, raz tortu vyskúšam :-) Pekný deň.
sobon
no kraaaasna torticka, velmi sa mi paci, si sikovna a urcite vyskusam! dakujem pekne za recept, tvoje kolaciky su super, vzdy sa potesim ked nejsky pridas?
elenas
@sobon (5.8.2021 23:45)

Ďakujem krásne, veľmi ma teší, že sa ti moje koláčiky páčia :)
1x zizazi
motyka
Prekrásna tortička a určite výborná. Ale veľmi nie na moje nervy ...... Obdivujem ťa, šikovnosť, trpezlivosť, kreativitu..
Vidieť na pohľad, že to robíš rada a z lásky. Prajem veľa chuti do ďalšíeho pečenia
zizazi
@zolik (8.8.2021 21:47)

ďakujem veľmi pekne. Recept je veľmi jednoduchý, takže upečenie a naplnenie torty bolo šup-šup. Náročnejšie boli postavičky a poťahovanie torty ale v sobotu popoludní som to dala.
elenas
@olinecka (7.8.2021 20:53)

Ďakujem pekne, prijemne čítať pochvalu od takej skúsenej cukrárky ako si Ty, Olinecka:)
1x zizazi
elenas
@zizazi (8.8.2021 21:20)

No toto je úžasné! Krásna práca, ozaj umelecká torta! Som rada, že chutila a oslávenec bol spokojný. Ďakujem krásne za odozvu:)
elenas
@zizazi (9.8.2021 08:01)

Som rada za Tvoju odozvu a že si potvrdila aká jednoduchá je jej príprava, vôbec sa nie je čoho báť. Tortička stoji za to a chuťovo je vynikajúca, neotrela.
elenas
@sobon (18.10.2021 10:16)

Krásna torta sa ti podarila, ďakujem za odskúšanie, som rada, že chutila. Je naozaj vydarená. Pozdravujem.
1x sobon
alina598
Milá elenas, si veľmi šikovná, ďakujem veľmi pekne za výborný recept, tortu som upiekla deťom a boli nadšené, ešte raz veľké ďakujem ??
1x elenas
elenas
@alina598 (23.10.2021 06:09)

Ďakujem za milý komentík a pochvalu, veľmi ma teší, že všetkým chutilo. ??
1x zizazi
ria2
Torta je výborná. Vláčna, nepresladena, chutila každému. Odporúčam.
10simona
@elenas

Dobrý deň. Tento týždeň som robila tortu podľa Vášho receptu a bola skvelá. Svieža, lahodná a ten krém je naozaj super . Ďakujem a určite odporúčam. 😍👍




zuzanka1367
Milá @elenas ďakujem za skvelý recept, jasne, zrozumiteľne napísaný, chutila všetkým. Odporúčam vyskúšať...


ekina288
Dobry deň! Torta je tip top už som ju robila. Lenže, prvýkrát idem piecť niekomu cudziemu na želanie a pani si želá práve takúto tortu s tým, že aspoň trochu ovocia dnuka. Myslite si, že to bude vhodne? Nechcem to preháňať možno niekde medzi spodné platy som rozmyslala trochu malín a medzi vrchné , neviem naozaj a rada by som sa s vami poradila.
:) a Dakujem za recept ktory všetkým maximálne chutil.
kukulienka71
Názoc torty ju úplne presne vystihuje. Piekla som ju v noci, na dnes ako prekvapenie, ale trvalo mi to oveľa dlhšie ako uvedených 40 minút😄 už pri polievaní čokoládou bola zmäknutá. Smotanu som mala 30%, z Lidla. Veľmi pekne ďakujem za perfektný recept.


ekina288
@zizazi (8.8.2021 21:21)

Dobry deň, čo ste dali prosím vás pod fondan? Je to ten isty krem čo vo vnútri alebo nejaký maslový?