Čokoládová torta
Čokoládová torta

Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom fotorecept

elenas - fotkaelenas, 4. augusta 2021
Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept)
Foto: elenas

Famózna domáca medová torta, je veľmi chutná, jemná, šťavnatá, rozplýva sa na jazyku. Super kombinácia čokoládových plátov a krému z kyslej smotany. Tortu som piekla na rodinnú oslavu. Príprava sa môže zdať zložitou, ale opak je pravdou. Pripravuje sa pomerne jednoducho a rýchlo, netreba sa báť, a v porovnaní s piškótovou tortou je aj rýchlo pripravená na konzumáciu. U mňa je to top torta. Vyskúšajte aj Vy.

10-12
porcií
40 minút
príprava
5 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
420 g
2 ks
150 g
100 g
100 g
2 ČL
40 g
Plnka:
600-700 g (30 %)
420 ml (33 %)
1 bal.
150 g
Čokoládová poleva:
80 g
80 ml
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Torta nie je zložitá na prípravu, medové platy môžete upiecť aj vopred, vydržia dva dni pri izbovej teplote alebo 5 dní v chladničke. Med a maslo dáme do nádoby a rozpustíme nad horúcou parou, pridáme sódu bikarbónu a miešame. Sóda začne peniť, miešame nad horúcou parou ďalej pokiaľ hmota nedostane karamelovú farbu (trvá to asi 10 -12 minút). Potom zmes necháme vychladnúť.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej hustej peny (asi 8 minút). Penu pridáme do vychladnutej medovej zmesi. Všetko spolu dobre premiešame.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do múky preosejeme kakao a premiešame. Postupne asi na dvakrát pridáme múčnu zmes k vaječnej, dobre premiešame a vypracujeme mäkké a trochu lepivé cesto.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyložíme ho na múkou posypanú dosku, trochu ešte prepracujeme a rozdelíme na 9-10 rovnakých dielov (závisí od veľkosti torty, ktorú budete robiť). Ak chceme mať rovnaké diely, tak najlepšie cesto najprv odvážiť, každý diel bude približne 90-97 g. Ja som rozdelila na 9 dielov pri veľkosti torty 23,5 cm. Z každého dielu urobíme guľôčku, uložíme na pomúčený tanier, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky odpočinúť na 30 minút.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme papier na pečenie, nemusí byť 9 kusov, da sa používať aj opakovane, ja som potrebovala len 3 ks papiera. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Z chladničky postupne vyberáme po jednej guľôčke a na múkou posypanom papieri na pečenie rozvaľkáme cesto na tenký plát, trochu väčší ako naša torta. Na meranie torty som použila pokrievku veľkosťou 23,5 cm, môže sa použiť aj tanier alebo niečo iné, záleží aký tvár chcete, aby torta mala.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto poprepichujeme vidličkou a upečieme ho pri 180 °C asi 5-6 minút. Upečené a ešte horúce odrežeme podľa veľkosti pokrievky alebo taniera. Keďže pokrievku mám s ostrými hranami, tak stačilo mi len pritlačiť na cesto a bolo odrezané, inak odrežeme s pomocou noža.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotový plát odložíme vychladnúť na rovný povrch. Cesto treba rezať ešte za horúca, ono po vychladnutí stvrdne. Odrezky odložíme na bok, budeme ich potrebovať na obsypanie torty. Tak pokračujeme s každou guľôčkou cesta. Pokiaľ sa pečie jeden plát, vaľkala som ďalší. Papier na pečenie som používala opakovane. Dá sa samozrejme vyvaľkať všetko cesto naraz a potom len piecť. Spravte ako je vám pohodlnejšie.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme krém. Studenú smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom. Hotovú šľahačku postupne po častiach pridávame a zamiešame lopatkou alebo vareškou do kyslej smotany. Vznikne nadýchaný a veľmi chutný krém. Kyslú smotanu je lepšie použiť s vyšším obsahom tuku (25- 30 %), vtedy je krém stabilnejší ale da sa použiť aj 16-18 %, potom odporúčam kyslú smotanu nechať vopred stiecť od prebytočnej tekutiny zavesenú v utierke v chladničke na niekoľko hodín, taktiež aj zvýšiť množstvo smotany aspoň na 700 g (stečená voda potom uberie na váhe).

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Každý plát potrieme pripraveným krémom, poukladáme ich na seba a len zľahka pritláčame. Zvyšným krémom potrieme boky torty.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotovú tortu necháme postáť pri izbovej teplote ešte asi 40-50 minút, potom schováme do chladničky aspoň na hodinku.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vrch torty polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme tak, že smotanu na šľahanie, čokoládu a maslo zohrievame pri stálom miešaní pokiaľ sa všetko nerozpusti a nevznikne hladká poleva. Odrezky z cesta dáme do mikroténového vrecka a rozmrvíme ich nadrobno valčekom. Omrvinkami obsypeme boky torty.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie, ja som použila ovocie, môžete použiť orechy alebo iné alebo aj nič netreba:)

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po stuhnutí polevy tortu môžete podávať. Bude už dostatočne nasiaknutá krémom, ale ešte lepšia bude ak postojí v chladničke, čím dlhšie stojí, tým je lepšia:) Tortička je veľmi jemná a chutná až sa rozplýva na jazyku. Je to pôžitok. Dobrú chuť.

    Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept) - obrázok 13
Recept je zaradený do kategórií:
Ruská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Torty, Pečené

Diskusia k receptu

elenas
@farbuska (4.8.2021 18:30)

Ďakujem ti pekne:) Pečiem veľmi rada. A ozaj sa neboj a kľudne sa do toho pusti, nie je nič zložite na tejto torte, pečenie ide veľmi rýchle, krém je jednoduchý a o dve hodiny po naplnení môžeš už pochutnávať.
elenas
@haji (4.8.2021 18:41)

Ďakujem za milé slova. Ak cesto rozdelíš na približne rovnaké diely a rozvaľkáš, tak budú rovnaké aj po upečení:) Nie je to zložité.
elenas
@cesminaz (4.8.2021 18:59)

Ďakujem za komentár:) Cesminka, keď to skúsiš sama povieš, že je to celkom jednoduché. Podľa mňa roboty menej ako s piškótovou tortou alebo kysnutým cestom. Tak dúfam, že sa niekedy odhodláš a vyskúšaš:) Chutí výborne.
cesminaz
@elenas (4.8.2021 21:03)

:-) komu ako, pre mňa urobiť kysnuté cesto, alebo natiahnuť börek na tenko je hračka kým toto babračka ;-))) Ale vdaka za super spracovaný fotopostup, raz tortu vyskúšam :-) Pekný deň.
sobon
no kraaaasna torticka, velmi sa mi paci, si sikovna a urcite vyskusam! dakujem pekne za recept, tvoje kolaciky su super, vzdy sa potesim ked nejsky pridas🙂
elenas
@sobon (5.8.2021 23:45)

Ďakujem krásne, veľmi ma teší, že sa ti moje koláčiky páčia :)
motyka
Prekrásna tortička a určite výborná. Ale veľmi nie na moje nervy ...... Obdivujem ťa, šikovnosť, trpezlivosť, kreativitu..
Vidieť na pohľad, že to robíš rada a z lásky. Prajem veľa chuti do ďalšíeho pečenia
zolik
@zizazi (8.8.2021 21:20)
Nadherna poschodova torta. Vidiet, ze si sa vyhrala. Dominik musel mat velku radost. Kolko dni si ju robila?
1x elenas
zizazi
@zolik (8.8.2021 21:47)

ďakujem veľmi pekne. Recept je veľmi jednoduchý, takže upečenie a naplnenie torty bolo šup-šup. Náročnejšie boli postavičky a poťahovanie torty ale v sobotu popoludní som to dala.
1x elenas
elenas
@olinecka (7.8.2021 20:53)

Ďakujem pekne, prijemne čítať pochvalu od takej skúsenej cukrárky ako si Ty, Olinecka:)
elenas
@zizazi (8.8.2021 21:20)

No toto je úžasné! Krásna práca, ozaj umelecká torta! Som rada, že chutila a oslávenec bol spokojný. Ďakujem krásne za odozvu:)
1x sobon
elenas
@zizazi (9.8.2021 08:01)

Som rada za Tvoju odozvu a že si potvrdila aká jednoduchá je jej príprava, vôbec sa nie je čoho báť. Tortička stoji za to a chuťovo je vynikajúca, neotrela.
jankavaskova
Taaaak, aj naša sa už chladí. Dnes je Márie a tá naša si zaželala nejaký dobrý ešte nevyskúšaný koláčik. Voľba padla na tento.
1x elenas