Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom fotorecept
Foto: elenas
Famózna domáca medová torta, je veľmi chutná, jemná, šťavnatá, rozplýva sa na jazyku. Super kombinácia čokoládových plátov a krému z kyslej smotany. Tortu Zobraziť celý popisFamózna domáca medová torta, je veľmi chutná, jemná, šťavnatá, rozplýva sa na jazyku. Super kombinácia čokoládových plátov a krému z kyslej smotany. Tortu som piekla na rodinnú oslavu. Príprava sa môže zdať zložitou, ale opak je pravdou. Pripravuje sa pomerne jednoducho a rýchlo, netreba sa báť, a v porovnaní s piškótovou tortou je aj rýchlo pripravená na konzumáciu. U mňa je to top torta. Vyskúšajte aj Vy.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
420 g |
|
2 ks |
|
150 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
2 ČL |
|
40 g |
|
Plnka: | |
600-700 g (30 %) |
|
420 ml (33 %) |
|
1 bal. |
|
150 g |
|
Čokoládová poleva: | |
80 g |
|
80 ml |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Torta nie je zložitá na prípravu, medové platy môžete upiecť aj vopred, vydržia dva dni pri izbovej teplote alebo 5 dní v chladničke. Med a maslo dáme do nádoby a rozpustíme nad horúcou parou, pridáme sódu bikarbónu a miešame. Sóda začne peniť, miešame nad horúcou parou ďalej pokiaľ hmota nedostane karamelovú farbu (trvá to asi 10 -12 minút). Potom zmes necháme vychladnúť.
-
2
Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej hustej peny (asi 8 minút). Penu pridáme do vychladnutej medovej zmesi. Všetko spolu dobre premiešame.
-
3
Do múky preosejeme kakao a premiešame. Postupne asi na dvakrát pridáme múčnu zmes k vaječnej, dobre premiešame a vypracujeme mäkké a trochu lepivé cesto.
-
4
Vyložíme ho na múkou posypanú dosku, trochu ešte prepracujeme a rozdelíme na 9-10 rovnakých dielov (závisí od veľkosti torty, ktorú budete robiť). Ak chceme mať rovnaké diely, tak najlepšie cesto najprv odvážiť, každý diel bude približne 90-97 g. Ja som rozdelila na 9 dielov pri veľkosti torty 23,5 cm. Z každého dielu urobíme guľôčku, uložíme na pomúčený tanier, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky odpočinúť na 30 minút.
-
5
Pripravíme papier na pečenie, nemusí byť 9 kusov, da sa používať aj opakovane, ja som potrebovala len 3 ks papiera. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Z chladničky postupne vyberáme po jednej guľôčke a na múkou posypanom papieri na pečenie rozvaľkáme cesto na tenký plát, trochu väčší ako naša torta. Na meranie torty som použila pokrievku veľkosťou 23,5 cm, môže sa použiť aj tanier alebo niečo iné, záleží aký tvár chcete, aby torta mala.
-
6
Cesto poprepichujeme vidličkou a upečieme ho pri 180 °C asi 5-6 minút. Upečené a ešte horúce odrežeme podľa veľkosti pokrievky alebo taniera. Keďže pokrievku mám s ostrými hranami, tak stačilo mi len pritlačiť na cesto a bolo odrezané, inak odrežeme s pomocou noža.
-
7
Hotový plát odložíme vychladnúť na rovný povrch. Cesto treba rezať ešte za horúca, ono po vychladnutí stvrdne. Odrezky odložíme na bok, budeme ich potrebovať na obsypanie torty. Tak pokračujeme s každou guľôčkou cesta. Pokiaľ sa pečie jeden plát, vaľkala som ďalší. Papier na pečenie som používala opakovane. Dá sa samozrejme vyvaľkať všetko cesto naraz a potom len piecť. Spravte ako je vám pohodlnejšie.
-
8
Pripravíme krém. Studenú smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom. Hotovú šľahačku postupne po častiach pridávame a zamiešame lopatkou alebo vareškou do kyslej smotany. Vznikne nadýchaný a veľmi chutný krém. Kyslú smotanu je lepšie použiť s vyšším obsahom tuku (25- 30 %), vtedy je krém stabilnejší ale da sa použiť aj 16-18 %, potom odporúčam kyslú smotanu nechať vopred stiecť od prebytočnej tekutiny zavesenú v utierke v chladničke na niekoľko hodín, taktiež aj zvýšiť množstvo smotany aspoň na 700 g (stečená voda potom uberie na váhe).
-
9
Každý plát potrieme pripraveným krémom, poukladáme ich na seba a len zľahka pritláčame. Zvyšným krémom potrieme boky torty.
-
10
Hotovú tortu necháme postáť pri izbovej teplote ešte asi 40-50 minút, potom schováme do chladničky aspoň na hodinku.
-
11
Vrch torty polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme tak, že smotanu na šľahanie, čokoládu a maslo zohrievame pri stálom miešaní pokiaľ sa všetko nerozpusti a nevznikne hladká poleva. Odrezky z cesta dáme do mikroténového vrecka a rozmrvíme ich nadrobno valčekom. Omrvinkami obsypeme boky torty.
-
12
Tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie, ja som použila ovocie, môžete použiť orechy alebo iné alebo aj nič netreba:)
-
13
Po stuhnutí polevy tortu môžete podávať. Bude už dostatočne nasiaknutá krémom, ale ešte lepšia bude ak postojí v chladničke, čím dlhšie stojí, tým je lepšia:) Tortička je veľmi jemná a chutná až sa rozplýva na jazyku. Je to pôžitok. Dobrú chuť.
Ďakujem:)
Ďakujem ti pekne:) Pečiem veľmi rada. A ozaj sa neboj a kľudne sa do toho pusti, nie je nič zložite na tejto torte, pečenie ide veľmi rýchle, krém je jednoduchý a o dve hodiny po naplnení môžeš už pochutnávať.
Ďakujem za milé slova. Ak cesto rozdelíš na približne rovnaké diely a rozvaľkáš, tak budú rovnaké aj po upečení:) Nie je to zložité.
Ďakujem za komentár:) Cesminka, keď to skúsiš sama povieš, že je to celkom jednoduché. Podľa mňa roboty menej ako s piškótovou tortou alebo kysnutým cestom. Tak dúfam, že sa niekedy odhodláš a vyskúšaš:) Chutí výborne.
:-) komu ako, pre mňa urobiť kysnuté cesto, alebo natiahnuť börek na tenko je hračka kým toto babračka ;-))) Ale vdaka za super spracovaný fotopostup, raz tortu vyskúšam :-) Pekný deň.
Vďaka za komentár, budem rada ak vyskúšaš:) Pekný deň.
Ďakujem pekne:)
Ďakujem, je naozaj výborná, budem rada ak vyskúšaš:)
Ďakujem krásne, veľmi ma teší, že sa ti moje koláčiky páčia :)
Ďakujem:)
Vidieť na pohľad, že to robíš rada a z lásky. Prajem veľa chuti do ďalšíeho pečenia
Tak toto fakt vnucik mal sviatok!!! ????
Zlaté ruce a nebeská trpělivost, krásná torta, jsi šikulka!!
Nadherna poschodova torta. Vidiet, ze si sa vyhrala. Dominik musel mat velku radost. Kolko dni si ju robila?
ďakujem veľmi pekne. Recept je veľmi jednoduchý, takže upečenie a naplnenie torty bolo šup-šup. Náročnejšie boli postavičky a poťahovanie torty ale v sobotu popoludní som to dala.
dakujem, vnúčatá si vždy povedia tému čo by na torte chceli mať
dakujem veľmi pekne
Ďakujem pekne, baví ma piecť a rada sa podelím dobrým receptom:)
Ďakujem pekne, prijemne čítať pochvalu od takej skúsenej cukrárky ako si Ty, Olinecka:)
No toto je úžasné! Krásna práca, ozaj umelecká torta! Som rada, že chutila a oslávenec bol spokojný. Ďakujem krásne za odozvu:)
Som rada za Tvoju odozvu a že si potvrdila aká jednoduchá je jej príprava, vôbec sa nie je čoho báť. Tortička stoji za to a chuťovo je vynikajúca, neotrela.
Ďakujem za komentár, dúfam, že torta chutila.
Krásna torta sa ti podarila, ďakujem za odskúšanie, som rada, že chutila. Je naozaj vydarená. Pozdravujem.
Ďakujem za milý komentík a pochvalu, veľmi ma teší, že všetkým chutilo. ??
Dobrý deň. Tento týždeň som robila tortu podľa Vášho receptu a bola skvelá. Svieža, lahodná a ten krém je naozaj super . Ďakujem a určite odporúčam. 😍👍
:) a Dakujem za recept ktory všetkým maximálne chutil.
Dobry deň, čo ste dali prosím vás pod fondan? Je to ten isty krem čo vo vnútri alebo nejaký maslový?