Čokoládová torta

Úžasná čokoládová medová torta so smotanovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Famózna domáca medová torta, je veľmi chutná, jemná, šťavnatá, rozplýva sa na jazyku. Super kombinácia čokoládových plátov a krému z kyslej smotany.* Tortu som piekla na rodinnú oslavu. Príprava sa môže zdať zložitou, ale opak je pravdou. Pripravuje sa pomerne jednoducho a rýchlo, netreba sa báť, a v porovnaní s piškótovou tortou je aj rýchlo pripravená na konzumáciu. U mňa je to top torta. Vyskúšajte aj Vy.

10-12
porcií
40 minút
príprava
5 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Torta nie je zložitá na prípravu, medové platy môžete upiecť aj vopred, vydržia dva dni pri izbovej teplote alebo 5 dní v chladničke. Med a maslo dáme do nádoby a rozpustíme nad horúcou parou, pridáme sódu bikarbónu a miešame. Sóda začne peniť, miešame nad horúcou parou ďalej pokiaľ hmota nedostane karamelovú farbu (trvá to asi 10 -12 minút). Potom zmes necháme vychladnúť.
  2. Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej hustej peny (asi 8 minút). Penu pridáme do vychladnutej medovej zmesi. Všetko spolu dobre premiešame.
  3. Do múky preosejeme kakao a premiešame. Postupne asi na dvakrát pridáme múčnu zmes k vaječnej, dobre premiešame a vypracujeme mäkké a trochu lepivé cesto.
  4. Vyložíme ho na múkou posypanú dosku, trochu ešte prepracujeme a rozdelíme na 9-10 rovnakých dielov (závisí od veľkosti torty, ktorú budete robiť). Ak chceme mať rovnaké diely, tak najlepšie cesto najprv odvážiť, každý diel bude približne 90-97 g. Ja som rozdelila na 9 dielov pri veľkosti torty 23,5 cm. Z každého dielu urobíme guľôčku, uložíme na pomúčený tanier, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky odpočinúť na 30 minút.
  5. Pripravíme papier na pečenie, nemusí byť 9 kusov, da sa používať aj opakovane, ja som potrebovala len 3 ks papiera. Rúru rozohrejeme na 180 °C. Z chladničky postupne vyberáme po jednej guľôčke a na múkou posypanom papieri na pečenie rozvaľkáme cesto na tenký plát, trochu väčší ako naša torta. Na meranie torty som použila pokrievku veľkosťou 23,5 cm, môže sa použiť aj tanier alebo niečo iné, záleží aký tvár chcete, aby torta mala.
  6. Cesto poprepichujeme vidličkou a upečieme ho pri 180 °C asi 5-6 minút. Upečené a ešte horúce odrežeme podľa veľkosti pokrievky alebo taniera. Keďže pokrievku mám s ostrými hranami, tak stačilo mi len pritlačiť na cesto a bolo odrezané, inak odrežeme s pomocou noža.
  7. Hotový plát odložíme vychladnúť na rovný povrch. Cesto treba rezať ešte za horúca, ono po vychladnutí stvrdne. Odrezky odložíme na bok, budeme ich potrebovať na obsypanie torty. Tak pokračujeme s každou guľôčkou cesta. Pokiaľ sa pečie jeden plát, vaľkala som ďalší. Papier na pečenie som používala opakovane. Dá sa samozrejme vyvaľkať všetko cesto naraz a potom len piecť. Spravte ako je vám pohodlnejšie.
  8. Pripravíme krém. Studenú smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom. Hotovú šľahačku postupne po častiach pridávame a zamiešame lopatkou alebo vareškou do kyslej smotany. Vznikne nadýchaný a veľmi chutný krém. Kyslú smotanu je lepšie použiť s vyšším obsahom tuku (25- 30 %), vtedy je krém stabilnejší ale da sa použiť aj 16-18 %, potom odporúčam kyslú smotanu nechať vopred stiecť od prebytočnej tekutiny zavesenú v utierke v chladničke na niekoľko hodín, taktiež aj zvýšiť množstvo smotany aspoň na 700 g (stečená voda potom uberie na váhe).
  9. Každý plát potrieme pripraveným krémom, poukladáme ich na seba a len zľahka pritláčame. Zvyšným krémom potrieme boky torty.
  10. Hotovú tortu necháme postáť pri izbovej teplote ešte asi 40-50 minút, potom schováme do chladničky aspoň na hodinku.
  11. Vrch torty polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme tak, že smotanu na šľahanie, čokoládu a maslo zohrievame pri stálom miešaní pokiaľ sa všetko nerozpusti a nevznikne hladká poleva. Odrezky z cesta dáme do mikroténového vrecka a rozmrvíme ich nadrobno valčekom. Omrvinkami obsypeme boky torty.
  12. Tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie, ja som použila ovocie, môžete použiť orechy alebo iné alebo aj nič netreba:)
  13. Po stuhnutí polevy tortu môžete podávať. Bude už dostatočne nasiaknutá krémom, ale ešte lepšia bude ak postojí v chladničke, čím dlhšie stojí, tým je lepšia:) Tortička je veľmi jemná a chutná až sa rozplýva na jazyku. Je to pôžitok. Dobrú chuť.