Údené mäso
Údené mäso

Údená krkovička na cibuľke fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 18. januára 2023
Údená krkovička na cibuľke (fotorecept)
Foto: kimlo

Jednoduchý a chutný recept ako spracovať údenú krkovičku, dobré pohostenie pre návštevu alebo pivnú partiu.

Suroviny

600 g
1 ks väčšia
1 PL
Zálievka:
100 ml
2 KL
2 KL
Dip (omáčka):
100 g
2 PL
2 PL čerstvý strúhaný (alebo Krenex)




Postup

  1. 1

    Najprv spracujeme podľa situácie údenú krkovičku. Ja som mal domácu a po ochutnávke sa mi zdala dosť slaná.

    Údená krkovička na cibuľke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Krkovičku som namočil so studenej vody a nechal cez noc v chladničke. Voda vytiahla prebytočnú soľ.

    Údená krkovička na cibuľke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň som nechal v hrnci zovrieť vodu a do vriacej som mäso dal variť. Mäso sa zatiahne a chute sa nevyvaria do vody. Varíme asi 30-40 minút podľa hmotnosti mäsa, platí že na 1 kg údeného doba varenia 1 hodina.

    Údená krkovička na cibuľke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po uvarení zabalíme do alobalu a necháme vychladnúť. Potom ostrým nožom nakrájame na plátky hrubé asi 1cm.

    Údená krkovička na cibuľke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cibuľu nakrájame na plátky a rozložíme na dno pekáča. Na ňu poukladáme hrudky bravčovej masti. Vegetariáni môžu použiť olej.

    Údená krkovička na cibuľke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na cibuľu uložíme plátky krkovičky a dáme si rozohriať rúru na 220 °C.

    Údená krkovička na cibuľke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si zálievku, vymiešame pivo, horčicu a med.

    Údená krkovička na cibuľke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom ako sme vložili mäso do vyhriatej rúry, si pripravíme dip – omáčku, ako vhodný doplnok k údenému. Vymiešame kyslú smotanu, majonézu, chren, mleté korenie a soľ.

    Údená krkovička na cibuľke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po 20 minútach pečenia, pekáč vyberieme a mäso prelejeme zálievkou z piva, medu a horčice. Opäť vložíme do rúry na ďalších 20 minút.

    Údená krkovička na cibuľke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečieme do zlatista.

    Údená krkovička na cibuľke (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávame s ľubovoľnou prílohou, vhodné to je len tak na chlebe, ja som zvolil zemiakovú kašu. Samozrejme nezabudnúť na dip!

    Údená krkovička na cibuľke (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

evanaaa
Také chlapské! Ale aj pre (nie jemné) ženy :))) Ja by som si z toho dala určite, ale také varenie je u nás na nejaký čas tabu, škoda, muž prišiel z nemocnice, musí držať diétu. No, čo už......
sracz
Ja dokážem s úctou pochváliť každé dobré jedlo, ale k tomuto Tvojemu dnešnému rcp, vážený @Kimlo nenachádzam výstižné slová. Ja som poctivú krkovičku v kuse, pripravil a jedol naposledy začiatkom mája 2006; tuju nedostať ani za "zlaté dukáty"! Závidím, blednem, ale úprimne doprajem každému dobrému človeku! ... ach jáááj!
kimlo
@sracz (19.1.2023 00:37)
Vďaka Feri, byť tebou tak si na dvore postavím menšiu údiareň a spravím si tieto dobroty sám keď nie sú inde v ponuke... :-)
sracz
@kimlo (19.1.2023 07:57)

Srdečné poďakovanie za dobrú radu, @Kimlo kamarát! Nepochopil si moju sťažnosť, tu nedostaneš žiadnu krkovičku, nieto ešte údenú. Potrebné si dokážem vyúdiť priamo na balkóne, lebo vlastním mini údiarničku, v ktorej používam lisované čerešňové "peletky s Ø 96. Nech Ti to i naďalej "šmečňe" varí a pečie!
kimlo
@kuko95 (19.1.2023 08:02)
Máš pravdu, na chlebe s dipom je to pochúťka 😋
kimlo
@mijaita (19.1.2023 13:10)
Vďaka, cením si Tvoj komentár, máš vytříbený chuťový vkus 😉
kimlo
@sracz (19.1.2023 15:48)
Tak to som fakt zle pochopil, myslel som že máš problém zohnať údené… možno by sa dal vyskusat iný druh údeného mäsa…
kimlo
@terinka55 (19.1.2023 17:29)
Vďaka, je to naozaj veľmi chutné, tá sťava nemá chybu.
kukulienka71
@kimlo (19.1.2023 07:53)
To tmavé pivo sa k tomu aj hodí ako nápoj. Údenú krkovičku som robila na tokajskom, tiež so zemiakovou kašou, mám tu recept. Toto na pive urobím, keď prídu domov deti, zať sa určite veľmi poteší🙂
2x staja a kimlo
jerica
Výborné, určite spravím. Viem si k tomu predstaviť aj originál jemnú chrenovú omáčku aj s tými zemiakmi 👏👏
1x kimlo
45678
Skoro som vybuchla od smiechu, čítam "kúsky bravčovej masti, vegetariáni si môžu dať olej" :-)))) a krkovičku....inak,ako vždy,perfektné jedlo 👌
kimlo
@jerica (20.1.2023 11:23)
Vďaka za koment a tip, určite to bude super aj s chrenovou omáčkou..
1x jerica
kimlo
@darinocka (24.1.2023 13:34)
Vďaka za koment aj foto, určite si chutne navarila, remoska je výborná vec.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia