Údené mäso
Údená krkovička na cibuľke (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Jednoduchý a chutný recept ako spracovať údenú krkovičku, dobré pohostenie pre návštevu alebo pivnú partiu.
Postup
- Najprv spracujeme podľa situácie údenú krkovičku. Ja som mal domácu a po ochutnávke sa mi zdala dosť slaná.
- Krkovičku som namočil so studenej vody a nechal cez noc v chladničke. Voda vytiahla prebytočnú soľ.
- Na druhý deň som nechal v hrnci zovrieť vodu a do vriacej som mäso dal variť. Mäso sa zatiahne a chute sa nevyvaria do vody. Varíme asi 30-40 minút podľa hmotnosti mäsa, platí že na 1 kg údeného doba varenia 1 hodina.
- Po uvarení zabalíme do alobalu a necháme vychladnúť. Potom ostrým nožom nakrájame na plátky hrubé asi 1cm.
- Cibuľu nakrájame na plátky a rozložíme na dno pekáča. Na ňu poukladáme hrudky bravčovej masti. Vegetariáni môžu použiť olej.
- Na cibuľu uložíme plátky krkovičky a dáme si rozohriať rúru na 220 °C.
- Pripravíme si zálievku, vymiešame pivo, horčicu a med.
- Potom ako sme vložili mäso do vyhriatej rúry, si pripravíme dip – omáčku, ako vhodný doplnok k údenému. Vymiešame kyslú smotanu, majonézu, chren, mleté korenie a soľ.
- Po 20 minútach pečenia, pekáč vyberieme a mäso prelejeme zálievkou z piva, medu a horčice. Opäť vložíme do rúry na ďalších 20 minút.
- Upečieme do zlatista.
- Podávame s ľubovoľnou prílohou, vhodné to je len tak na chlebe, ja som zvolil zemiakovú kašu. Samozrejme nezabudnúť na dip!