Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou fotorecept
Foto: sracz
„Prišiel na psa mráz, doskákal junáčik“! Sedemdesiat rokov som odolával chirurgickým zákrokom pri plnej anastézii na mojej „chabej“ telesnej stránke. … ale už došlo Zobraziť celý popis„Prišiel na psa mráz, doskákal junáčik“! Sedemdesiat rokov som odolával chirurgickým zákrokom pri plnej anastézii na mojej „chabej“ telesnej stránke. … ale už došlo aj na mňa. 30. novembra a 1. decembra t. r. som s dôverou, na „rozrezávacom“ oddelení tunajšej nemocnice, na dva razy odovzdal tri svoje žlčníkové kamene s Ø 20 mm až do veľkosti golfovej loptičky. Bez následného násilia som prišiel na to, že človek bez jedla vydrží aj týždeň. Aj potom však je potrebné jesť s mierou, ľahko a pomenej.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 - 3 PL |
|
2 - 3 väčšie ks |
|
12 - 15 ks |
|
1 - 2 väčšie ks |
|
Polenta: | |
250 ml |
|
250 ml |
|
1 štipka |
|
250 ml |
|
1 PL |
|
Príloha: | |
2 - 3 PL |
|
250 - 333 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
do väčšej panvice som postupne uložil 2 PL masla, očistené a pokrájané karotky,
-
2
pokrájaný zväzok stonkového zeleru a
-
3
„mesiačiky“ veľkej červenej cibule, ktoré som po premiešaní
-
4
3´÷4´ podusil, prikryl
-
5
príslušnou pokrievkou a než sa zelenina udusí, išiel som skontrolovať, ako sa mi hoja moje štyri „dierky“ po laparoscopickom operačnom zákroku
-
6
a takto sa to „šumňe“ zredukovalo aj bez podlievania, len pomocou vnútornej tekutiny jednotlivých druhov zeleniny
-
7
toto je zostava na polentu a
-
8
toto zas na tresku restovanú na masle
-
9
polentu som pripravil podobne ako ako môj obľúbený „buzagríz“; teda v rajnici som zmiešal po hrnčeku sladkého a kyslého mlieka, jemne posolil, nechal priviesť do varu a pomaly, počas priebežného miešania, do variacej sa mliečnej emulzie „jemným čúrkom“ vsypoval krupicu z bielej kukurice; svet by sa nezrútil, aj keby som bol použil zo žltej kukurice; tak ako „bábätkovskú” detskú krupicu, aj rekonvalescentovi „korunujeme“ polentu PL masla
-
10
dozrel čas aj na tresku, ktorej filet som po jeho jemnom osolení a „oeMČeKovaní“ (pre začínajúcu obec Varecháčsku, je to môj výraz pre posypanie suroviny čerstvo mletým čiernym korením /čMČK/) orestoval na čistom horúcom masle, ktorým som ho počas restovania (2÷3´ na každej strane) pomocou PL polieval
-
11
nuž a po kompletizácii potom porcia na tanieri vyzerá takto! Tento rcp, pre rekonvalescentov, žlčnikárov, žaludkárov, dietárov, či diabetikov, som zrealizoval pod odborným vedením mojej krajšej a milšej ½, ktorá ho bola vyskúšala už na svojej sladkej mamke Nušte, B. P. a ja som sa stal poslušným následníkom v jej medicínskej praxi. Nesťažujem sa! Je to veľmi chutná vára, ktorú môžete servírovať prosto ako hlavné jedlo, alebo s rybou, či iným mäsom, restovaným však bez ťažkých tukov a obaľovaní!
-
12
je deň pred sviatkom Trojkráľovým a kvety mojej bazalička voňavej starostlivo navštevujú včielky robotnice! … kedy vlastne odpočívajú? Dobre sa pamätám na našeho Pána Učiteľa Ondreja Čisárika, kedy v rokoch 1954÷1959 pozorne zazimovával všetky úle v sade vtedajšej 7. ZDŠ pod šibenou horou v mojich milovaných rodných Košiciach.
...kojenecká froté ponožka...tvoj slovník je na nezaplatenie:-DDD veľmi dobré prirovnanie, ony sa tie rybky niekedy zachovajú fakt tak!
Polentu som nezvykla robiť, nenašla som (doposiaľ) taký spôsob, ktorý by mi chutil. Tento sa mi pozdáva, ukladám ho a pripravím (zo žltej kukurice, inú nepoznám).
Tiež som pred rokmi absolvovala operáciu žĺčnika,ale poriadnym rezom.Ani neviem či vtom čase už u nás operovali laparoskopicky.Mala som 27 a dnes je to číslo už prevrátené na opak.
No ako vidíš na mojich receptoch,že problémy s boľavým žlčníkom sa u mňa asi skončili.
Roky jem všetko.
Tvoju polentu vyskúšam.Nerobievam ju,hoci manžel sa už veľa krát dožadoval.No teraz veru urobím.
Želám skoré uzdravenie.