Trdelník

Tradičný trdelník (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Tradičný recept svojich rodičov na prípravu trdelníka nám prezradil Karol Havlík zo Skalice.* Podľa jeho postupu si ho môžete vyskúšať upiecť aj doma.

4 ks
porcie
30 (+ kysnutie) minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme kvások. 100 ml teplého mlieka zmiešame s 1 PL kryštálového cukru a rozdrobíme droždie, prikryjeme utierkou a necháme vzísť kvások, trvá to asi 15 minút. Zvyšné mlieko zmiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Múku zmiešame so soľou, nastrúhanou citrónovou kôrou, muškátovým orieškom, prilejeme kvások, mlieko zmiešané s cukrom, pridáme 4 žĺtky, premiešame a nakoniec pridáme olej, rum a roztopené maslo. V mixéri miesime s nadstavcom na kysnuté cesto a keď sa v ceste robia cestičky, je hotové. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na štyri rovnako veľké bochníky, ktoré necháme ešte 20 minút podkysnúť.
  2. Z každého bochníka pomocou noža vytvoríme rovnomerný pás cesta, rukami vytvarujeme dlhý valček – hada. Necháme 20 minút podkysnúť.
  3. Formu na pečenie trdelníkov (vyrába napr. Tescoma) alebo trdlo nahrejeme, aby bola teplá. Potrieme masťou .
  4. Na formu alebo trdlo navinieme cesto do tvaru špirály. Začiatok cesta prichytíme pod navinuté cesto aj koniec cesta podhneme pod navinuté cesto, aby sa cesto počas pečenia nerozplietlo. Potom jemne a rovnomerne cesto na forme utlačíme tak, že ho pováľame po doske.
  5. Navinuté cesto dôkladne natrieme rozmiešanými bielkami a obalíme v nahrubo nasekaných vlašských orechoch. Rovnomerne polejeme roztopeným maslom, masťou a olejom, ktoré sme spolu dôkladne premiešali. Havlíkovci pečú trdelníky v špeciálnej peci na bukovom dreve a neustále ich otáčajú. V domácich podmienkach ich pečieme na stojane v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25 minút. Počas pečenia dvakrát pootočíme formou, aby sa cesto rovnomerne upieklo.
  6. Po upečení necháme trdelníky 2 – 3 minúty odstáť, opatrne zložíme z formy alebo trdla. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.