Trdelníky po domácky

marienka44 - fotkamarienka44, 30. júla 2020

Pozrela som veľa podobných receptov, aj na YouTube, z niektorého som prebrala cesto, z iného zase techniku výroby. Tento recept sa mi zdal najlepší. Zobraziť celý popisPozrela som veľa podobných receptov, aj na YouTube, z niektorého som prebrala cesto, z iného zase techniku výroby. Tento recept sa mi zdal najlepší. Zajtra pricestuje dcérka s vnúčikom z Mníchova a ona to má rada. Lenže je alergická na vlašské orechy, takže som ako posýpku zvolila sekané para orechy, až z Chile. Bez škorice, lebo my ju nemáme radi. Vy si zvoľte to, čo vám vyhovuje.

15
porcií
8-10 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
1 PL
2 PL
3 KL
2 ks
100 g
200 g
1/4 kocky (čerstvé)
1/4 KL
150-200 ml
Okrem toho:
 (na pomastenie kovových trubičiek)
 nasekané
 nasekaný
1 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    Najprv vymiešame ručným šľahačom vo väčšej mise zmäknutú masť a maslo s cukrom a žĺtkami. V malej miske si zase pripravíme kvások. Teda do jeden a pol deci vlažného mlieka rozmrvíme droždie s trochou kryštálového cukru a necháme pár minút stáť, kým sa začnú tvoriť bublinky. Kvások pridáme do maslovo-žĺtkovej zmesi a prisypeme múku so štipkou soli. Vymiesime husté cesto. Podľa potreby dolejeme zbytok mlieka alebo jemne podsypeme múkou. Cesto musí byť poriadne prepracované ručne na doske a nesmie sa lepiť na dosku. Necháme ho asi polhodinu kysnúť, aby zväčšilo svoj objem. Nádobu s cestom dávam kysnúť do rúry predom vyhriatej na 40 °C. Cesto po vykysnutí bolo strečové, pružné.

  2. 2

    Cesto som rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm, vznikol podlhovastý ovál a z neho som si postupne ukrajovala pásiky asi 1 cm široké a cca 45 cm dlhé. Pásiky cesta možeme pogúľať po doske, aby neboli ploché, ako keď sa robia vanilkové rožky. Kovové trubičky na šamrole som pomastila olejom a namotala som šúľky cesta od širšieho konca smerom k užšiemu koncu. Natáčanie cesta robíme nasledovne: Ten dlhý pás cesta položíme pred seba na dosku, začiatok cesta pritlačíme na kovovú trubičku a pravou rukou otáčame trubičkou v smere cesta doprava a cesto sa samé navinie. Zabudla som odfotiť. Pri natáčaní treba cesto mierne naťahovať. Koniec som podstrčila pod posledný závit. Jednotlivé závity sa vedú tesne vedľa seba bez prekrytu. Každý namotaný trdelník som hojne potrela rozšľahaným vajíčkom a následne som vyváľala v zmesi nasekaných orechov a cukru. Na sekanie orechov a kockového cukru som použila elektrický sekáčik, v mojej domácnosti má rôzne uplatnenie, napr. drvenie piškót, priateľka tam seká cibuľu apod. Zmes môžeme na cesto pritlačiť aj rukou. V niektorých receptoch sa uvádza potrieť miesto vajíčka len tekutým maslom. Podľa mojej mienky sa tuk vpije do cesta a po upečení posýpka nedrží, čiastočne odpadne. Kvôli dcére som použila para orechy, može byť len mletá škorica a cukor, prípadne kakao alebo kokos. Para orechy sú zdravé a chutné, vraj znižujú cholesterol.

    Trdelníky po domácky - obrázok 2
  3. 3

    Trdelníky poukladáme ďalej od seba na plech vystlaný pečiacim papierom. Kým sa rúra rozohreje, trošku podkysnú.

  4. 4

    Pečieme s funkcoiu ventilátor v strednej polohe do zlatohnedej farby. Plech vkladáme až do rozohriatej rúry (200 °C). Na spodok rúry som dala plechový hrnček s vodou, keďže sa jedná o kysnuté cesto. Upečené trdelníky sa po vychladnutí veľmi ľahko zošupnú dole. Pomohla som si tak, že som konce trdelníka uvoľnila pomocou špicatého nožíka a kovovú trubičku som potiahla rotačným pohybom plochými kliešťami, kombinačkami. Po úplnom vychladnutí trdelníky jemne poprášime práškovým cukrom.

    Trdelníky po domácky - obrázok 4
  5. 5

    Údajne dostať kúpiť aj špeciálne trubičky presne na tieto trdelníky. Majú kónický tvar, sú viditeľne väčšie ako moje. A vtedy sa pečú nastojato. Nechcela som riskovať túto polohu, lebo tu niekto v minulosti spomínal, že sa cesto počas pečenia zosunulo dole.

Diskusia k receptu

janeg
Vyzerajú veľmi chutne, hneď by som si dala.