Tradičný slovenský bryndzovník
foodblog Medové motúzy, 24. mája 2022
Foto: Jana Štrbková
Keby recept na tradičný bryndzovník zapadol prachom, bola by to veľká škoda. Pretože tento slaný koláč je dokonalý. Chuť mu dodáva ovčia bryndza Zobraziť celý popisKeby recept na tradičný bryndzovník zapadol prachom, bola by to veľká škoda. Pretože tento slaný koláč je dokonalý. Chuť mu dodáva ovčia bryndza a poriadna dávka čerstvého nasekaného kôpru.
príprava
na 230/180 °C
Suroviny
Kvások: | |
350 ml |
|
40 g čerstvé |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Cesto: | |
900 g |
|
1/2 ČL |
|
1 PL |
|
5 ks |
|
210 g |
|
Plnka: | |
500 g |
|
500 ml |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 zväzok |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kvások. Mlieko zohrejeme asi na 40 °C, pridáme lyžicu kryštálového cukru, rozdrobené droždie a posypeme lyžicou múky. Prikryjeme utierkou a necháme asi 10 minút odpočívať.
- 2
Do misy nasypeme preosiatu múku, soľ, cukor a pridáme žĺtky. Miesime cesto. Maslo necháme roztopiť, zložíme z ohňa. Keď už je maslo vychladnuté, zapracujeme ho do cesta. Cesto musí byť hladké, oddeľovať sa od misky. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút kysnúť na teplom mieste.
- 3
Plech na pečenie s rozmerom 30 x 40 cm vymastíme maslom. Roztiahneme naň vykysnuté cesto.
- 4
Na plnku vymiešame dohladka bryndzu s kyslou smotanou, múkou, čiernym korením, soľou a žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a jemne ho zapracujeme do bryndzovej hmoty.
- 5
Polovicu kôpru nasekáme a posypeme ním cesto na plechu. Plnku nanesieme na cesto a pečieme v rúre vyhriatej na 230 °C asi 10 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme ešte asi 20 minút. Pred podávaním posypeme druhou polovicou nasekaného čerstvého kôpru.
Tiež bryndzový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu