Bryndzový koláč
Bryndzový koláč

Tradičný slovenský bryndzovník

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 24. mája 2022
Tradičný slovenský bryndzovník
Foto: Jana Štrbková

Keby recept na tradičný bryndzovník zapadol prachom, bola by to veľká škoda. Pretože tento slaný koláč je dokonalý. Chuť mu dodáva ovčia bryndza a poriadna dávka čerstvého nasekaného kôpru.

50 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 230/180 °C

Suroviny

Kvások:
350 ml
40 g čerstvé
1 PL
1 PL
Cesto:
900 g
1/2 ČL
1 PL
5 ks
210 g
Plnka:
500 g
500 ml
1 ČL
2 ks
1/2 ČL
1/2 ČL
1 zväzok

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások. Mlieko zohrejeme asi na 40 °C, pridáme lyžicu kryštálového cukru, rozdrobené droždie a posypeme lyžicou múky. Prikryjeme utierkou a necháme asi 10 minút odpočívať.

  2. 2

    Do misy nasypeme preosiatu múku, soľ, cukor a pridáme žĺtky. Miesime cesto. Maslo necháme roztopiť, zložíme z ohňa. Keď už je maslo vychladnuté, zapracujeme ho do cesta. Cesto musí byť hladké, oddeľovať sa od misky. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút kysnúť na teplom mieste.

  3. 3

    Plech na pečenie s rozmerom 30 x 40 cm vymastíme maslom. Roztiahneme naň vykysnuté cesto.

  4. 4

    Na plnku vymiešame dohladka bryndzu s kyslou smotanou, múkou, čiernym korením, soľou a žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a jemne ho zapracujeme do bryndzovej hmoty.

  5. 5

    Polovicu kôpru nasekáme a posypeme ním cesto na plechu. Plnku nanesieme na cesto a pečieme v rúre vyhriatej na 230 °C asi 10 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme ešte asi 20 minút. Pred podávaním posypeme druhou polovicou nasekaného čerstvého kôpru.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha