Tradičný slovenský bryndzovník
foodblog Medové motúzy, 24. mája 2022

Foto: Jana Štrbková
Keby recept na tradičný bryndzovník zapadol prachom, bola by to veľká škoda. Pretože tento slaný koláč je dokonalý. Chuť mu dodáva ovčia bryndza a poriadna dávka čerstvého nasekaného kôpru.
príprava
na 230/180 °C
Suroviny
Kvások: | |
350 ml |
|
40 g čerstvé |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Cesto: | |
900 g |
|
1/2 ČL |
|
1 PL |
|
5 ks |
|
210 g |
|
Plnka: | |
500 g |
|
500 ml |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 zväzok |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Pripravíme si kvások. Mlieko zohrejeme asi na 40 °C, pridáme lyžicu kryštálového cukru, rozdrobené droždie a posypeme lyžicou múky. Prikryjeme utierkou a necháme asi 10 minút odpočívať.
- 2
Do misy nasypeme preosiatu múku, soľ, cukor a pridáme žĺtky. Miesime cesto. Maslo necháme roztopiť, zložíme z ohňa. Keď už je maslo vychladnuté, zapracujeme ho do cesta. Cesto musí byť hladké, oddeľovať sa od misky. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút kysnúť na teplom mieste.
- 3
Plech na pečenie s rozmerom 30 x 40 cm vymastíme maslom. Roztiahneme naň vykysnuté cesto.
- 4
Na plnku vymiešame dohladka bryndzu s kyslou smotanou, múkou, čiernym korením, soľou a žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a jemne ho zapracujeme do bryndzovej hmoty.
- 5
Polovicu kôpru nasekáme a posypeme ním cesto na plechu. Plnku nanesieme na cesto a pečieme v rúre vyhriatej na 230 °C asi 10 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme ešte asi 20 minút. Pred podávaním posypeme druhou polovicou nasekaného čerstvého kôpru.
Tiež bryndzový koláč:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Tipy na články
Ďalšie recepty
- 2
Diskusia k receptu