Bryndzový koláč

Tradičný slovenský bryndzovník

Autor receptu: redakcia

Keby recept na tradičný bryndzovník zapadol prachom, bola by to veľká škoda. Pretože tento slaný koláč je dokonalý.* Chuť mu dodáva ovčia bryndza a poriadna dávka čerstvého nasekaného kôpru.

50 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 230/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások. Mlieko zohrejeme asi na 40 °C, pridáme lyžicu kryštálového cukru, rozdrobené droždie a posypeme lyžicou múky. Prikryjeme utierkou a necháme asi 10 minút odpočívať.
  2. Do misy nasypeme preosiatu múku, soľ, cukor a pridáme žĺtky. Miesime cesto. Maslo necháme roztopiť, zložíme z ohňa. Keď už je maslo vychladnuté, zapracujeme ho do cesta. Cesto musí byť hladké, oddeľovať sa od misky. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút kysnúť na teplom mieste.
  3. Plech na pečenie s rozmerom 30 x 40 cm vymastíme maslom. Roztiahneme naň vykysnuté cesto.
  4. Na plnku vymiešame dohladka bryndzu s kyslou smotanou, múkou, čiernym korením, soľou a žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a jemne ho zapracujeme do bryndzovej hmoty.
  5. Polovicu kôpru nasekáme a posypeme ním cesto na plechu. Plnku nanesieme na cesto a pečieme v rúre vyhriatej na 230 °C asi 10 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme ešte asi 20 minút. Pred podávaním posypeme druhou polovicou nasekaného čerstvého kôpru.