Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Toskánska fazuľová polievka so šalviou fotorecept

sracz - fotkasracz, 21. apríla 2018
Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept)
Foto: sracz

S variantami dobrej fazuľovice je to na našom Slovensku ako s kapustnicami, hovädzími polievkami, či s guľášami. „Co chyžka, to inakša vareška“, platí spod Tatier až k Dunaju. Mamkina na „štarte“, prvá „zahraničná“, originál Záhorácka, nezabudnuteľnej Elenky Kleisovej, pamätná Šarišská „nežná“ Paľka Mikulíka a dnes „Tuscany´s Fagioli all ´Uccelletto“. Objavili sme ho v novom časopise pre domáce kuchyne „MILK STREET“ na 6. str. Zaujala ma staccato_m taliančiny, prispôsobil, uvaril som a chutila.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 - 8 PL
1 ks (veľký na drobno)
1 ks
4 - 6  strúčikov pretlačených
4 - 6 PL (na drobno)
20 - 25 lístkov (na fritovanie)
0,25 - 0,5 KL
podľa chuti
podľa chuti
500 - 600 ml v konzerve (olúpané) so šťavou
800 - 1 000 g
podľa potreby (syr na strúhanie)
Možné aditíva:
1 - 1,5 PL
1 - 2 PL
2 - 3 ks
podľa možností g (kurčacie)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    vstupná zostava ingrediencií aj s novým časopisom

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    trošku som sa pohral pri pokrájaní buľvy fenikla na drobno

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    veľkou výhodou je, že ak si pripravíte všetko vopred, potom to už ide „jedenásť÷dvanásť”. Na pomocnom tanieri je pokrájaný fenikel, postrúhaná cibuľa, pretlačené strúčiky cesnaku, pokrájané lístočky šalvie lekárskej, KL soli a 0,5 KL sušených semienok feferóniek

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vo vyššom hrnci (pozri obr. č. 8) som na strednom stupni ohrevu rozohrial 3÷4 PL a vysypal doň celý obsah pomocného taniera; po premiešaní som celú zostavu podusil do zmäknutia, ~ 15´; medzičas som využil na fritovanie odložených lístkou šalvie, s druhou polovicou oleja, ktoré som následne nechal odkvapkať na papierovom obrúsku

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    podusená zelenina sa mi zdala dosť „suchá”, tak som ju nadstavil dobrou PL masla a dobrou PL kuracej masti, pridal ku nej konzervovanú taliansku veľkú bielu fazuľu (u nás ju voláme, že „papuča”) aj so šťavou (originál využíva šťavu len z 2/3 hrnčeka, ale táto fazuľovica je naozaj hustá, tak ja som použil štavu všetku); Poznámka: pokiaľ by ste si fazuľu pripravovali z vlastných zásob, tu je taliansky origo_postup; 250÷333 ml suchej fazule v hrnci, cez noc zaleje 1 500 ml vlažnej vody s 1,5 PL soli, pred varením do nej pridá 2÷3 („adidaska”) bobkové listy, celú hlavičku pokrájaných strúčikov cesnaku a ešte dobrý liter vody. Celú zostavu varí asi 69´ pri 150 °C, až fazuľa zmäkne a získa krémovú konzistenciu. Pri scedení si ponecháva iba 2/3 hrnčeka (vyše 160 ml) „polievky” a fazuľovicu uvarí, ako som už popísal.

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do hrnca som teraz prilial aj olúpané a na drobno pokrájané (alebo v dlani popučené) paradajky v konzerve aj so šťavou, premiešal a varil ďalších 10÷12´

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po ochutnaní som pridal čerstvo mleté čierne korenie, soliť nebolo treba

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a prikrytú polievku, po premiešaní so zvyškom oleja z fritovania šalvie, ešte chvíľku povaril. Tento obr. tu nemusel byť, ale chcel som sa Vám pochváliť novým hrncom!

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    tak a hotovo, alias „fertig Mariška, prikri sa!”

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na tanieri, s postrúhaným „parmezánom” a fritovanými lístkami šalvie, „toskánska fazuľovica” vyzerala takto. Taliani, hlavne doma, si skoro každé jedlo už na tanieri ešte pokropia kvapkami extra panenského olivového oleja.

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    skôr, než som Vás s touto polievkou zoznámil, uvaril som ju druhýraz a hotovú som v závere (už pri vypnutom ohreve) korunoval na malé kúsky pokrájanou mladou „maslovou” cuketkou,

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    zvyškom pečeného stehna z morky a

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    podľa kolegu na Varecha.sk a vzácneho priateľa „chillicowboy_a zo Záhoria”, @Kimlo pridal aj na drobno pokrájané jalapeño; množstvo si pridajte, prosím, podľa vlastných chutí

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    v polievkovej miske z anglického porcelánu chutila tiež až veľmi!

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    „krásne dievča z prérie”, to je meno tejto ruže, nového prírastku našej záhradky.

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 15
Recept je zaradený do kategórií:
Strukoviny, Zeleninové jedlá, Talianska kuchyňa, Polievky, Varené

Diskusia k receptu

sracz
Veľmi pekne ďakujem za nahliadnutie, želám Vám krásne dni a možno aj úspešné popasovanie sa s polievkou tohoto druhu. Pomyselný "?" vo mne vyvolal príspevok @Dormella a naozaj netuším, čo ním (hlavne vloženým linkom) chcela naznačiť. Už v úvode poznamenávam, že sa jedná o toskánsku fazuľovicu. Taliansko zahrňuje 20 krajov, 95 okresov a 8 104 obcí, takže aj fagioli-all-uccelletta bude minimálne v toľkých variantoch! P.S.: dovoľujem si uviesť prehľad krajov (regiónov) a hlavných miest krásneho Talianska: 1. Abruzzy-L’Aquila2. Valle d’Aosta-Aosta 3. Apúlia-Bari 4. Basilicata-Potenza 5. Kalábria-Catanzaro 6. Kampánia-Neapol 7. Emilia-Romagna-Bologna 8. Furlansko-Júlske Benátky-Terst 9. Lazio-Rím 10. Ligúria-Janov 11. Lombardsko-Miláno 12. Marky-Ancona 13. Molise -Campobasso 14. Piemont-Turín 15. Sardínia-Cagliari 16. Sicília-Palermo 17. Tridentsko-Trident 18. Toskánsko-Florencia 19. Umbria-Perugia 20. Benátsko-Benátky! Nech Vám chutí!
dormella
@Sracz (22.4.2018 20:13)

Presne tak, ja jsem Ti ji poslala recept v toskanskem originalu.Toskanska kuchyne je jedna z nejjednodussich a nejstridmejsich v Italii. Nikdo jiny takto v Italii fazole nepripravuje, je to jejich know-how a recept ma docela zajimavou historii ci puvod a odtud i nazev "all ucelletto", coz znamena: na zpusob ptacka .
Chapu, ze jsi nasel recept a prizpusobil Tvemu gustu, ale to uz s toskanskym receptem nema nic spolecneho.
Urcite tam nepatri fenykl, to uz je zase jiny recept na fazole, tentokrat neapolskeho puvodu, kde se nepouziva fenykl bulva, ale jen nat divokeho fenyklu a ver mi, ze rozdil je dost podstatny:  www.cookaround.com/ricetta/Fagioli-con-finocchietto-selvat...

Nepatri tam urcite cibule, coz pro nekoho muze byt nepodstatne, ale v Toskansku to vyznam ma.
Salvej necham na osobnim posouzeni kazdeho, ale je hodne aromaticka, 5-6 listku staci.
Tvoje mozne aditivy delam, ze nevidim. . . . .
frezia68
Mňa ani tak nezaujíma pôvod receptu,ale či by mi polievka chutila a to posúdim,až ochutnám.Už som varila podľa Paľka Mikulíka,ktorý si pridal a tá bola výborná. Mám svoj recept a ten musím postrašiť trocha údeným a to si rodina dáva dupľu. Každý varí podľa svojej chuti a tak nech nám všetkým chutí.A tie ruže sú prekrásne :-).
frezia68
@Sracz a ešte som zabudla pochváliť ten japonský nôž,iste je kvalitne ostrý a s takým je radosťou krájať mäso a hocičo inšô :-).