Toskánska fazuľová polievka so šalviou fotorecept

sracz - fotkaSracz, 21. apríla 2018 6:31
Ďalšie recepty »

Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept)Foto: sracz

S variantami dobrej fazuľovice je to na našom Slovensku ako s kapustnicami, hovädzími polievkami, či s guľášami. „Co chyžka, to inakša vareška“, platí spod Tatier až k Dunaju. Mamkina na „štarte“, prvá „zahraničná“, originál Záhorácka, nezabudnuteľnej Elenky Kleisovej, pamätná Šarišská „nežná“ Paľka Mikulíka a dnes „Tuscany´s Fagioli all ´Uccelletto“. Objavili sme ho v novom časopise pre domáce kuchyne „MILK STREET“ na 6. str. Zaujala ma staccato_m taliančiny, prispôsobil, uvaril som a chutila.

4-6
porcie
12-15 min
príprava
25-30 min
tepelná úprava

Suroviny

6 - 8 PL
1 ks (veľký na drobno)
1 ks
4 - 6  strúčikov pretlačených
4 - 6 PL (na drobno)
20 - 25 lístkov (na fritovanie)
0,25 - 0,5 KL
podľa chuti
podľa chuti
500 - 600 ml v konzerve (olúpané) so šťavou
800 - 1 000 g
podľa potreby (syr na strúhanie)
Možné aditíva:
1 - 1,5 PL
1 - 2 PL
2 - 3 ks
podľa možností g (kurčacie)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti

Postup prípravy

  1. 1

    vstupná zostava ingrediencií aj s novým časopisom

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    trošku som sa pohral pri pokrájaní buľvy fenikla na drobno

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    veľkou výhodou je, že ak si pripravíte všetko vopred, potom to už ide „jedenásť÷dvanásť”. Na pomocnom tanieri je pokrájaný fenikel, postrúhaná cibuľa, pretlačené strúčiky cesnaku, pokrájané lístočky šalvie lekárskej, KL soli a 0,5 KL sušených semienok feferóniek

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vo vyššom hrnci (pozri obr. č. 8) som na strednom stupni ohrevu rozohrial 3÷4 PL a vysypal doň celý obsah pomocného taniera; po premiešaní som celú zostavu podusil do zmäknutia, ~ 15´; medzičas som využil na fritovanie odložených lístkou šalvie, s druhou polovicou oleja, ktoré som následne nechal odkvapkať na papierovom obrúsku

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    podusená zelenina sa mi zdala dosť „suchá”, tak som ju nadstavil dobrou PL masla a dobrou PL kuracej masti, pridal ku nej konzervovanú taliansku veľkú bielu fazuľu (u nás ju voláme, že „papuča”) aj so šťavou (originál využíva šťavu len z 2/3 hrnčeka, ale táto fazuľovica je naozaj hustá, tak ja som použil štavu všetku); Poznámka: pokiaľ by ste si fazuľu pripravovali z vlastných zásob, tu je taliansky origo_postup; 250÷333 ml suchej fazule v hrnci, cez noc zaleje 1 500 ml vlažnej vody s 1,5 PL soli, pred varením do nej pridá 2÷3 („adidaska”) bobkové listy, celú hlavičku pokrájaných strúčikov cesnaku a ešte dobrý liter vody. Celú zostavu varí asi 69´ pri 150 °C, až fazuľa zmäkne a získa krémovú konzistenciu. Pri scedení si ponecháva iba 2/3 hrnčeka (vyše 160 ml) „polievky” a fazuľovicu uvarí, ako som už popísal.

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do hrnca som teraz prilial aj olúpané a na drobno pokrájané (alebo v dlani popučené) paradajky v konzerve aj so šťavou, premiešal a varil ďalších 10÷12´

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po ochutnaní som pridal čerstvo mleté čierne korenie, soliť nebolo treba

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a prikrytú polievku, po premiešaní so zvyškom oleja z fritovania šalvie, ešte chvíľku povaril. Tento obr. tu nemusel byť, ale chcel som sa Vám pochváliť novým hrncom!

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    tak a hotovo, alias „fertig Mariška, prikri sa!”

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na tanieri, s postrúhaným „parmezánom” a fritovanými lístkami šalvie, „toskánska fazuľovica” vyzerala takto. Taliani, hlavne doma, si skoro každé jedlo už na tanieri ešte pokropia kvapkami extra panenského olivového oleja.

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    skôr, než som Vás s touto polievkou zoznámil, uvaril som ju druhýraz a hotovú som v závere (už pri vypnutom ohreve) korunoval na malé kúsky pokrájanou mladou „maslovou” cuketkou,

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    zvyškom pečeného stehna z morky a

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    podľa kolegu na Varecha.sk a vzácneho priateľa „chillicowboy_a zo Záhoria”, @Kimlo pridal aj na drobno pokrájané jalapeño; množstvo si pridajte, prosím, podľa vlastných chutí

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    v polievkovej miske z anglického porcelánu chutila tiež až veľmi!

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    „krásne dievča z prérie”, to je meno tejto ruže, nového prírastku našej záhradky.

    Toskánska fazuľová polievka so šalviou (fotorecept) - obrázok 15
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist