Foto: evusik
Túto tortu som piekla našej neveste k výročiu. Piekla som ju dvakrát. Prvý krát som upiekla večer korpus a ráno som išla plniť keď Zobraziť celý popisTúto tortu som piekla našej neveste k výročiu. Piekla som ju dvakrát. Prvý krát som upiekla večer korpus a ráno som išla plniť keď zazvonil telefón a oslava bola pre chorobu zrušená... no čo už, z torty som urobila koláč a dedko mal ku kávičke. Druhý krát keď som piekla a volal syn, prvá otázka bola: Dúfam, že nerušíte oslavu?... tortu som nakoniec upiekla, narodeniny sme riadne oslávili a tortu zjedli....
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Korpus: | |
6 ks |
|
200 g |
|
100 g |
|
6 ks |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
20 g |
|
Linecké cesto: | |
150 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
Plnka jahodová: | |
400 g |
|
300 ml |
|
1 PL |
|
1 bal. |
|
Plnka tvarohová: | |
500 g |
|
2 ks |
|
2 bal. |
|
2 PL |
|
350 ml |
|
Čoko poleva Ganache: | |
220 g |
|
180 ml |
|
30 g |
|
1 PL |
|
Čoko poleva biela: | |
100 g |
|
10 g |
|
Postup
-
1
Korpus: vyšľaháme si tuhý sneh zo šiestich bielkov. Čokoládu rozpustíme nad parou alebo v mikrovlnke. Maslo vyšľaháme s cukrom, do rozpustenej čokolády postupne zašľaháme po jednom žĺtky a maslo s cukrom. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom a spojíme s čokoládovou hmotou. V tomto momente mi odišiel mixér, zhorel motor a ja som celú tortu dorábala ručne :-) nakoniec pridáme sneh, zľahka zamiešame a dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.
-
2
Pečieme na 160°C asi 35-40 minút. Toto množstvo je na jednu formu s priemerom 23 cm, ja som piekla v dvoch formách s priemerom 17cm
-
3
Teraz si pripravíme linecké cesto. Múku preosejeme, pridáme cukor, studené maslo a žĺtok a nožom sekáme maslo spolu s ostatnými surovinami až nám vznikne taká mrvenička a tú rýchlo zmiesime, zabalíme do fólie a dáme do chladničky, aspoň na hodinu, ešte lepšie cez noc.
-
4
Na papier si obkreslíme veľkosť našej budúcej torty a nakreslíme si srdiečka a 30-tku tak ako si predstavujeme budúcu výzdobu.
-
5
náš vzor si podstrčíme pod pečiaci papier a z lineckého cesta si vytvarujeme srdiečka a 30-tku, zbytok cesta som vyvaľkala a povykrajovala kvietky a srdiečka. Hotový plech som vyhodila na balkón, piekla som v noci, vonku okolo nuly, tak mi to pekne stuhlo a až potom som dala piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi 8-10 minút.
-
6
vychladnutý korpus, najlepšie na druhý deň, rozkrojíme
-
7
Jahodová plnka: kompótové jahody scedíme, nálev doplníme vodou tak aby sme mali 300ml. V náleve rozmiešame Zlatý klas, môžeme pridať cukor a uvaríme. Do hotového pridáme jahody, môžeme trochu pomačkať, prevaríme a necháme vychladnúť. Polovicu vychladnutej plnky navrstvíme na spodný korpus.
-
8
Tvarohová plnka: tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom. Z mlieka, cukru a Zlatého klasu uvaríme hustý puding, do vlažného zamiešame po troche tvaroh a necháme v chladničke stuhnúť. Nanesieme na jahodovú plnku. Druhý plát som potrela jahodou plnkou ale iba tým želé bez celých jahôd a tou potretou stranou som prikryla tvarohovú plnku. Takto som pokračovala s ostatným plátmi. Celú tortu so potrela tvarohovou plnkou a dala na noc do chladničky. Pokračovala som až na druhý deň.
-
9
Poleva Ganache: šľahačkovú smotanu si dáme variť, tesne pred bodom varu odstavíme, pridáme rozlámanú čokoládu, kúsok masla a 1PL rumu a miešame a miešame pekne rukou, veď ako inak keď ja som svoj mixér spálila :-( až nám vznikne krásna hladká lesklá poleva.... túto polevu robievam podľa receptu od @honestka kliknite sem ak chcete pozrieť pôvodný recept
-
10
čokoládovú polevu lejeme na dobre vychladenú tortu pekne od stredu, čokoláda sa rozleje a stečie po stranách a mi jej v tom pomôžeme a ak chceme môžeme ju veľkým plochým nožom uhladiť... ja som nechcela, tak som ju nechala len tak hala-bala stekať po stranách...
-
11
Bielu polevovú čokoládu (dukátiky) necháme zmäknúť spolu s kúskom Cery v mikrovlnke, vymiešame a namáčame do nej srdiečka
-
12
čokoládové srdiečka potom rozložíme na torte asi tak ako by sme ich mali mať, skrátka taká skúška...
-
13
potom vrch torty polejeme čokoládovou polevou a srdiečka do nej zatlačíme tak, aby sa nám vyplnil stred srdiečok...
-
14
dozdobíme kvietkami a čerstvými jahodami, ktoré sú síce bez chuti ale parádu urobia :-)
-
15
vezmeme kytičku, tortu, darček a môžeme ísť gratulovať... jediné čo ma mrzí je to, že ju nemám odfotenú v reze, ale foťák som si zabudla zobrať a pravdu poviem bolo nás tak veľa a bola taká pohoda, že som na fotenie úplne zabudla :-)
takto bohata ucaruje kazdemu kto je na taketo dobrotky, pretoze je v nej pre kazdeho nieco;
aj pre nas tie casto krasne vyzerajuce potahovky nie su ziadostive a mam skusenosti, ze vo vela pripadoch koncia aj tak nezjedene na boku taniera alebo ako som si vsimla tu - casto v kosi. /Hlavne ked sa tie torty robia celo-plechovo velke pre mnohoclenne party.
keby sa to pozbieralo, znova by sa mohla ozdobit dalsia :)
ide ti to dobre Evusik.
že nevesta oslávila 30-tku? Vzorna svokra !
@honestka máš úplnú pravdu, ja som chvíľu robila poťahové torty, hlavne kvôli deťom a zrejme ešte aj nejaké urobím, ale teraz som sa vrhla na čokoládové a tie sa mi páčia oveľa, oveľa viac... možno ich nemám také pekné, uhladené ale chuťovo sú dobré a dajú sa zjesť celé :-) a to je najdôležitejšie... a poleva Ganache od teba nemá chybu, je rýchlo hotová, krásna lesklá, dobre sa s ňou robí v podstate už ani inú nerobím...
@babav áno nevesta mala 30-tku, tieto sviatky sme to mali také hektické, v sobotu dcérine pytačky, v nedeľu nevestine narodky, v pondelok šibačka.... aspoň bolo veselo :-)
@mracik9 ďakujem
@vicus treba len začať ja torty pečiem iba posledné dva roky, predtým som za celý život upiekla tuším dve :-) a boli hrozné :-(
šikovná baba...
počuj-našla som odvahu..čo vidíš-ked po takýchto lukulských hodoch-postavíš sa na váhu...:-)))
@radost Ganache je výborná, presne ako píšeš na plnku aj na polevu... a čo sa týka váhy, tá moja váha si ma vôbec neváží :-((
torty pečiem len dva roky a začala som poťahovkami, potom ťažké maslové plnky, no a teraz sa snažím o také odľahčené keďže sa neviem a ani nemienim vzdať čokolády tak aspoň použijem čo najmenej masla... trochu som sa toho bála, ale sama som bola prekvapená, že do tej tvarohovej som nedala ani maslo, ani stužovač a bola krásna, tuhá... takže dá sa aj bez masla aj keď kalórii má tá torta požehnane .-))
s tým lineckým cestom sa dá veľmi dobre robiť, buď vykrajovať, alebo nechať zmäknúť a modelovať ako z plastelíny... len potom treba dať pred pečením do chladu aby cesto zase stuhlo, lebo by sa roztieklo po plechu... takže dievčence skúšajte, vymýšľajte a hlavne odfoťte a pridajte svoje diela, teším sa :-)
@janikbj takých čo sme veľmi podobnú tortu vyšpekulovali je tu na Vareche veľa... ono sa v tortách, čo sa zloženia týka, moc vymyslieť nedá... ja ešte robím s višňami a to je tiež výborná kombinácia...
ďakujem za pekné slová a prajem nech sa ti darí, nech sa darí nám všetkým :-)
k fotoreceptu niet čo dodať, ako vždy, jednoducho nemá chybu:-)
teším sa na tvoju tortu dúfam, že ju dáš na Varechu :-) ja by som chcela skúsiť s bielou čokoládou, ale neviem, neviem... no nemám žiadne skúsenosti, takže budem hodiny sedieť na internete a hľadať návody a vídeá... tak uvidím :-) ale ja sa utešujem, že aj keď nie je super krásna aspoň, že všetkým chutí, no nie? .-)
No , tortu piect budem ...ale ked usudim , ze nie je velmi dokonala tak ju tu davat nebudem :-) Naco davat mizernu kopiu , ked je tu taka krasna tvoja ?:-)
pekne sa vyvijate v peceni p. evusik a k vasim vytvorom by som si prisadla.