Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup)

evusik - fotkaevusik, 2. apríla 2013
Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup)
Foto: evusik

Túto tortu som piekla našej neveste k výročiu. Piekla som ju dvakrát. Prvý krát som upiekla večer korpus a ráno som išla plniť keď Zobraziť celý popisTúto tortu som piekla našej neveste k výročiu. Piekla som ju dvakrát. Prvý krát som upiekla večer korpus a ráno som išla plniť keď zazvonil telefón a oslava bola pre chorobu zrušená... no čo už, z torty som urobila koláč a dedko mal ku kávičke. Druhý krát keď som piekla a volal syn, prvá otázka bola: Dúfam, že nerušíte oslavu?... tortu som nakoniec upiekla, narodeniny sme riadne oslávili a tortu zjedli....

16
porcií
120 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
200 g
100 g
6 ks
100 g
100 g
1 ks
20 g
Linecké cesto:
150 g
100 g
50 g
1 ks
Plnka jahodová:
400 g
300 ml
1 PL
1 bal.
Plnka tvarohová:
500 g
2 ks
2 bal.
2 PL
350 ml
Čoko poleva Ganache:
220 g
180 ml
30 g
1 PL
Čoko poleva biela:
100 g
10 g

Postup

  1. 1

    Korpus: vyšľaháme si tuhý sneh zo šiestich bielkov. Čokoládu rozpustíme nad parou alebo v mikrovlnke. Maslo vyšľaháme s cukrom, do rozpustenej čokolády postupne zašľaháme po jednom žĺtky a maslo s cukrom. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom a spojíme s čokoládovou hmotou. V tomto momente mi odišiel mixér, zhorel motor a ja som celú tortu dorábala ručne :-) nakoniec pridáme sneh, zľahka zamiešame a dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Pečieme na 160°C asi 35-40 minút. Toto množstvo je na jednu formu s priemerom 23 cm, ja som piekla v dvoch formách s priemerom 17cm

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz si pripravíme linecké cesto. Múku preosejeme, pridáme cukor, studené maslo a žĺtok a nožom sekáme maslo spolu s ostatnými surovinami až nám vznikne taká mrvenička a tú rýchlo zmiesime, zabalíme do fólie a dáme do chladničky, aspoň na hodinu, ešte lepšie cez noc.

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Na papier si obkreslíme veľkosť našej budúcej torty a nakreslíme si srdiečka a 30-tku tak ako si predstavujeme budúcu výzdobu.

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    náš vzor si podstrčíme pod pečiaci papier a z lineckého cesta si vytvarujeme srdiečka a 30-tku, zbytok cesta som vyvaľkala a povykrajovala kvietky a srdiečka. Hotový plech som vyhodila na balkón, piekla som v noci, vonku okolo nuly, tak mi to pekne stuhlo a až potom som dala piecť do vyhriatej rúry na 180°C asi 8-10 minút.

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    vychladnutý korpus, najlepšie na druhý deň, rozkrojíme

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Jahodová plnka: kompótové jahody scedíme, nálev doplníme vodou tak aby sme mali 300ml. V náleve rozmiešame Zlatý klas, môžeme pridať cukor a uvaríme. Do hotového pridáme jahody, môžeme trochu pomačkať, prevaríme a necháme vychladnúť. Polovicu vychladnutej plnky navrstvíme na spodný korpus.

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Tvarohová plnka: tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom. Z mlieka, cukru a Zlatého klasu uvaríme hustý puding, do vlažného zamiešame po troche tvaroh a necháme v chladničke stuhnúť. Nanesieme na jahodovú plnku. Druhý plát som potrela jahodou plnkou ale iba tým želé bez celých jahôd a tou potretou stranou som prikryla tvarohovú plnku. Takto som pokračovala s ostatným plátmi. Celú tortu so potrela tvarohovou plnkou a dala na noc do chladničky. Pokračovala som až na druhý deň.

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    Poleva Ganache: šľahačkovú smotanu si dáme variť, tesne pred bodom varu odstavíme, pridáme rozlámanú čokoládu, kúsok masla a 1PL rumu a miešame a miešame pekne rukou, veď ako inak keď ja som svoj mixér spálila :-( až nám vznikne krásna hladká lesklá poleva.... túto polevu robievam podľa receptu od @honestka kliknite sem ak chcete pozrieť pôvodný recept

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 9
  10. 10

    čokoládovú polevu lejeme na dobre vychladenú tortu pekne od stredu, čokoláda sa rozleje a stečie po stranách a mi jej v tom pomôžeme a ak chceme môžeme ju veľkým plochým nožom uhladiť... ja som nechcela, tak som ju nechala len tak hala-bala stekať po stranách...

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 10
  11. 11

    Bielu polevovú čokoládu (dukátiky) necháme zmäknúť spolu s kúskom Cery v mikrovlnke, vymiešame a namáčame do nej srdiečka

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 11
  12. 12

    čokoládové srdiečka potom rozložíme na torte asi tak ako by sme ich mali mať, skrátka taká skúška...

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 12
  13. 13

    potom vrch torty polejeme čokoládovou polevou a srdiečka do nej zatlačíme tak, aby sa nám vyplnil stred srdiečok...

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 13
  14. 14

    dozdobíme kvietkami a čerstvými jahodami, ktoré sú síce bez chuti ale parádu urobia :-)

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 14
  15. 15

    vezmeme kytičku, tortu, darček a môžeme ísť gratulovať... jediné čo ma mrzí je to, že ju nemám odfotenú v reze, ale foťák som si zabudla zobrať a pravdu poviem bolo nás tak veľa a bola taká pohoda, že som na fotenie úplne zabudla :-)

    Torta čokoládovo-tvarohovo-jahodová (fotopostup) - obrázok 15

Diskusia k receptu

zuzkabluzka
kraaasne, @evusik ohromny napad s tymi ozdobami, krajsie a iste aj chutnejsie ako rozne potahove hmoty :) vsetky Tvoje torty su fantasticke, dakujem za inspiraciu, postupne vyskusam, o pistaciovej sa mi aj sniva, tu si upeciem na moje narodeniny(musim cakat do septembra) :))))
honestka
pridavam sa mohla chutit ohromne;
takto bohata ucaruje kazdemu kto je na taketo dobrotky, pretoze je v nej pre kazdeho nieco;
aj pre nas tie casto krasne vyzerajuce potahovky nie su ziadostive a mam skusenosti, ze vo vela pripadoch koncia aj tak nezjedene na boku taniera alebo ako som si vsimla tu - casto v kosi. /Hlavne ked sa tie torty robia celo-plechovo velke pre mnohoclenne party.

keby sa to pozbieralo, znova by sa mohla ozdobit dalsia :)
ide ti to dobre Evusik.

babav
@evusik , dala si si záležať ,upiekla si fajnovu ,krasnu tortu.Dobre hádam,
že nevesta oslávila 30-tku? Vzorna svokra !
mracik9
Super tortička a ešte keď je robená z láskou .
vicus
K takejto torte sa ja nikdy vďaka mojej lenivosti nedostanem, ale vyzerá ( a určite aj chutí) úplne perfektne! :)
evusik
@zuzkabluzka ďakujem :-) ja sa zas chystám na tvoju tortu Mimóza, je prekrásna...
@honestka máš úplnú pravdu, ja som chvíľu robila poťahové torty, hlavne kvôli deťom a zrejme ešte aj nejaké urobím, ale teraz som sa vrhla na čokoládové a tie sa mi páčia oveľa, oveľa viac... možno ich nemám také pekné, uhladené ale chuťovo sú dobré a dajú sa zjesť celé :-) a to je najdôležitejšie... a poleva Ganache od teba nemá chybu, je rýchlo hotová, krásna lesklá, dobre sa s ňou robí v podstate už ani inú nerobím...
@babav áno nevesta mala 30-tku, tieto sviatky sme to mali také hektické, v sobotu dcérine pytačky, v nedeľu nevestine narodky, v pondelok šibačka.... aspoň bolo veselo :-)
@mracik9 ďakujem
@vicus treba len začať ja torty pečiem iba posledné dva roky, predtým som za celý život upiekla tuším dve :-) a boli hrozné :-(
martamm
Evusik, som nadšená, naposledy som sa takto vytešovala z torty od Pn "čokoládový sen", teraz ma upútal Tvoj recept. Je super, že čoraz viac autorov uprednostňuje odľahčené variácie krémov bez margarínov, alebo masla. Je síce pravda, že čokoládové torty sú dosť kalorické, ale raz za čas sa oplatí zhrešiť a potešiť chuťové poháriky. :)
tiginko
ja som ohromená @Evusik , mám rada netradičné kuchynské výtvory, ani nie tak chuťou, ako výtvarným prevedením. Ideálne neučesané, neuhladené, presne ako tvoja torta. Keď sa to ešte spojí s poctivými klasickými surovinami, super chuťový a vnemový zážitok, aspoň pre mňa určite. Ešte sa mi priznaj: to ťa napadlo s tými obrazcami z lineckého cesta samú, alebo si sa niekde inšpirovala? Výborný nápad...
radost
zo všetkej náročnej -čo tu máš -roboty..dokážem-aj robievam-plnkopolevu Ganache od @honestka... :-)) vidíš-máš vo mne konkurenciu..!!..:-)))))))
šikovná baba...
počuj-našla som odvahu..čo vidíš-ked po takýchto lukulských hodoch-postavíš sa na váhu...:-)))
evusik
@tiginko inšpirovala som sa výtvormi z bielej čokolády, boli to také abstrakné ale aj kvetinkové ozdoby, nato som si ale netrúfla, jednak nemám formy a len tak tvoriť z čokolády na to nemám ani vedomosti ani prax... aj keď myslím, že čokoládové čísla dostať kúpiť... tak som si najskôr nakreslila ako by som chcela aby torta vyzerala, a potom som dlho-dlho rozmýšľala z čoho to urobiť, no a najskôr ma napadlo, že zrežem zvrchu korpus,z neho vykrojím srdiečka, potriem krémom a polejem čokoládou... to sa mi ale nepozdávalo, tak som si vymyslela, že tie srdiečka upečiem z lineckého cesta, neboj sa našpekulovala som sa nad tým ja mám túto tortu nakreslenú v zošite hádam aj dva mesiace... z toho lineckého sa mi to celkom pozdáva, dá sa s tým nápadom ešte vyhrať, určite ho ešte použijem...
@radost Ganache je výborná, presne ako píšeš na plnku aj na polevu... a čo sa týka váhy, tá moja váha si ma vôbec neváží :-((
evusik
@martamm ja na svojich tortách vidím akým som prešla vývojom :-)))
torty pečiem len dva roky a začala som poťahovkami, potom ťažké maslové plnky, no a teraz sa snažím o také odľahčené keďže sa neviem a ani nemienim vzdať čokolády tak aspoň použijem čo najmenej masla... trochu som sa toho bála, ale sama som bola prekvapená, že do tej tvarohovej som nedala ani maslo, ani stužovač a bola krásna, tuhá... takže dá sa aj bez masla aj keď kalórii má tá torta požehnane .-))
julica
To je super vyzdoba, ved s tym sa da uplne vela, parada. Moj mozog pracuje na plne obratky, o tri mesiace sa stanem krstnou mamou, do nasej rodiny zavita maly cervicek, myslim, ze tato vyzdoba bude akuratis. To sa bude piect! Mimochodom, tie rolady z parneho hrnca, to je parada.
irenaw
rada si pozriem každý tvoj recept a tie nápady sú na nezaplatenie, ďakujem
huck
@evusik tvoja tortička je originálna a určite famozna. Vdaka za super, do detajlov spracovaný fotopostup. Vynikajúca práca!... a to všetko " na pešo" teda ručne - pri zhorenom mixéry :)
medovnicek
torta ma veľmi zaujala, recept si odkladám a tie tulipány majú veľmi peknú farbu
janikbj
veľmi podobnú tortu som vyšpekulovala pred rokom kamošovi na narodky (náhodou tiež na 30-tku, mám v receptoch :-) , ale použila som mrazené jahody, chuťovo sú výraznejšie ako kompótové, ktoré osobne ani moc nemusím. do krému som použila maslo,ale keď píšeš, že drží aj bez neho,tak nabudúce urobím určite tak. to sa mi viac pozdáva. a to zdobenie a ganache krém to je nádherné vyšperkovanie. keďže torta mala veľký úspech, určite ju budem ešte robiť a zdokonalím ju podľa teba :-)
valeri
Veľmi dobrý nápad tieto Tvoje ozdôbky z lineckého cesta, tie sú aspoň jedlé. Ukladám si recept hlavne kôli nim. Tortu nemusím chváliť, stačí na ňu pozrieť a zbiehajú sa slinky :-))
evusik
ďakujem za pekné komentáre :-)
s tým lineckým cestom sa dá veľmi dobre robiť, buď vykrajovať, alebo nechať zmäknúť a modelovať ako z plastelíny... len potom treba dať pred pečením do chladu aby cesto zase stuhlo, lebo by sa roztieklo po plechu... takže dievčence skúšajte, vymýšľajte a hlavne odfoťte a pridajte svoje diela, teším sa :-)
@janikbj takých čo sme veľmi podobnú tortu vyšpekulovali je tu na Vareche veľa... ono sa v tortách, čo sa zloženia týka, moc vymyslieť nedá... ja ešte robím s višňami a to je tiež výborná kombinácia...
adam79
Ja ako menovaná nevesta musím povedať, že torta bola skvelá, veď ani iná od mojej svokry evusik nemôže byť :) vrelo doporučujem tým, ktorí majú radi čokoládu, tvaroh, ovocie a ich kombinácie :) a obrovské ďakujem patrí mojej svokre, torta nielen potešila ale aj chutila :)
evusik
jáj, moja a ty nemáš vlastný nick, šak si ma celkom zmiatla s tým, že @adam79 je moja nevesta :-) ale ďakujem... veď ty vieš, že si moja najobľúbenejšia nevesta :-)))
danda3
Veľmi sa mi páči Tvoja tortička @evusik , všetko na nej od výzdoby, cez krém, plnku♥, poťahovanú som robila prvýkrát minulý rok mužovi na 50-ku, potiahla som ju mliečnym marcipánom a bola čokoládová, tak sa dalo a tiež ovocná plnka nesmela chýbať, dobre sa krájala aj chutila, ale tiež ostávam pri takom zdobení, aké máš ty a s tým lineckým cestom to nemá chybu, si šikulka a moja veľká inšpirácia, ďakujem.♥
evusik
@danda3 no ja teraz momentálne už "pracujem" na ďalšej torte a tá mi dá riadne zabrať lebo bude veľká a veľmi slávnostná... ale budem ju piecť až v auguste tak si to dovtedy môžem rozmyslieť :-)
ďakujem za pekné slová a prajem nech sa ti darí, nech sa darí nám všetkým :-)
jerica
aké milé stretko,verím, čo si zaumieniš, nemá chybu, ako táto a ďaľšia ponuka z Tvojho kulinária. Veru ovocno tvarohová kombinácia musí chutiť, osvieženie pri kávičke po hlavnom jedle dobre padne:-)
k fotoreceptu niet čo dodať, ako vždy, jednoducho nemá chybu:-)
evusik
@jerica ďakujem .-) len ľutujem, že som ju neodfotila v reze, ale čo už všetko sa nedá :-)
babidka
Dohanam co som zmeskala na Vareche pocas navstevy nasich drahych vnucat a teraz som objavila tuto krasnu tortu ! Velmi sa mi paci uz na prvy pohlad - a na druhy som sa do nej zamilovala :-)) Nebudem ju piect presne taku aka je - zvonku ma inspirovala a tak si vymyslim "svoj" vzor ...ale zvysok pekne skopirujem podla teba :-))))Si cvok-cokoladova ako ja, ja tiez uz zacinam uberat z plniek maslo a tak mi tvoja supertorta maximalne vyhovuje :-) Bude to prekvapenie a kedze prekvapeny ma byt clovek co na Varechu chodieva , tak to uz nemozem dalej prezradzat :-)))
babidka
Ach jaaaaaaaaaaaaaaaj @evusik , neuvedomila som si ze moj oblubeny novotvar pre cokoholicky "cvok-cokoladova" asi nepoznas a mozes si to vysvetlit aj tak , ze ti nadavam do blaznov :-((( Prepac :-) Toto meno pre mna a kamaratku co je tiez cokoholicka som raz vymyslela ked sme si navzajom darovali obrovske cokolady ako darcek:-))
evusik
@babidka pomenovanie "cvok-čokoládová" pasuje na takmer celú moju rodinu a odteraz ho budem používať :-)
teším sa na tvoju tortu dúfam, že ju dáš na Varechu :-) ja by som chcela skúsiť s bielou čokoládou, ale neviem, neviem... no nemám žiadne skúsenosti, takže budem hodiny sedieť na internete a hľadať návody a vídeá... tak uvidím :-) ale ja sa utešujem, že aj keď nie je super krásna aspoň, že všetkým chutí, no nie? .-)
babidka
Ved prave chut je podstatna !Ale tvoja torta je aj krasna ! Ano , hovori sa ze aj oci jedia a je to pravda . Ale - nie kazdy dokaze stvorit tortu ci kolacik ktory je 100% dokonaly po vzhladovej aj chutovej stranke .Kolac a torta ktore su chutne sa daju zjest aj ked vyzeraju ako skladka dreva:-) Ale ked je nieco nechutne ...darmo vyzera ako supermodelka :-)
No , tortu piect budem ...ale ked usudim , ze nie je velmi dokonala tak ju tu davat nebudem :-) Naco davat mizernu kopiu , ked je tu taka krasna tvoja ?:-)
helanka
ani nam nechutia cukrove marcipany.
pekne sa vyvijate v peceni p. evusik a k vasim vytvorom by som si prisadla.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha